Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Opwarming van de aarde schakelt nog versnelling hoger

Indonesische brandweermannen proberen een bosbrand te blussen in Pekanbaru. (archiefbeeld, 13 september 2019)Beeld AFP

Aan de vooravond van de klimaattop in New York hebben klimaatorganisaties een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de klimaatopwarming de laatste jaren nog een versnelling hoger geschakeld is.

United in Science (de koepel van de klimaatorganisaties, red.) stelt vast dat de voorbije vijf jaren de warmste waren sinds de industriële revolutie begon rond 1750. Er is sinds toen 1,1 graad bijgekomen. En de laatste vijf jaar alleen al is er 0,2 graden bijgekomen, dus de opwarming verloopt sneller.

Gletsjers hebben ook nog nooit zoveel ijs verloren als de voorbije vijf jaar. De zeespiegelstijging die sinds 1997 gemiddeld met 3 millimeter per jaar steeg is de laatste tien jaar met 4 millimeter per jaar gestegen.

De 193 lidstaten van de Verenigde Naties blazen vanaf morgen verzamelen in New York voor de 74ste Algemene Vergadering van de VN. De 74ste sessie zal voor een groot stuk in het teken staan van de strijd tegen de klimaatopwarming. Voor het eerst zal maandag een Top voor Klimaatactie geprogrammeerd staan - een top binnen de top - waar tientallen staats- en regeringsleiders worden verwacht. Ze worden opgeroepen tekst en uitleg te geven bij hun respectieve engagementen of er nieuwe aan te gaan.

Een aantal klimaatsceptici zal op die klimaattop uitblinken door afwezigheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amerikaanse president Donald Trump, die uit het Akkoord van Parijs stapte, maar ook voor zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro, die al meermaals werd bekritiseerd voor zijn aanpak van de branden in het Amazonewoud.