Direct naar artikelinhoud
Klok tikt voor Thomas Cook, 10.000 Belgen dreigen te stranden in het buitenland
Toerisme

Klok tikt voor Thomas Cook, 10.000 Belgen dreigen te stranden in het buitenland

Beeld AP

De toekomst van reisgigant Thomas Cook hangt aan een zijden draadje. Ook na een dag onderhandelen met aandeelhouders en schuldeisers was er nog geen duidelijkheid over een reddingsplan dat de reisoperator uit de financiële problemen moet halen. Daardoor dreigen wereldwijd 600.000 toeristen, onder wie 10.000 Belgen, vast te zitten in het buitenland. 

, en

“Als we niet betalen, mogen we dinsdag niet naar huis vertrekken.” Brent Van Eccelpoel had zich zijn vakantie in het Tunesische hotel Les Orangers anders voorgesteld. Nu de toekomst van Thomas Cook steeds onzekerder wordt, probeert het hotel waar hij verblijft zo veel mogelijk geld van zijn gasten te recupereren. Enkel wie de factuur voor zijn verblijf ter plekke betaalt, mag het hotel verlaten. 

Die drastische maatregel is het gevolg van de steeds onheilspellender berichten over de financiële situatie van het Britse bedrijf. 

Thomas Cook zit al langer in slechte papieren. De grootste ‘vijand’ is het internet. Toeristen, zeker jongeren, stellen hun reizen liever zelf samen. Daarbij gaan ze voorbij aan een tussenpersoon als Thomas Cook. Maar ook stijgende kerosineprijzen, groene belastingen, onzekerheid over de brexit en een gebrek aan passagiers leiden ertoe dat de cijfers donkerrood kleuren. 

Er is 1,2 miljard euro nodig om de winter door te komen. En hoewel het bedrijf met het Chinese concern Fosun, dat 1 miljard euro in Thomas Cook wil pompen, een nieuwe investeerder wist te strikken, blijft er toch een gat van 200 miljoen euro in de boekhouding over. 

Geen witte rook

CEO Peter Fankhauser zat zondag samen met schuldeisers en aandeelhouders in een poging een sluitend reddingsplan in elkaar te puzzelen. Maar ook na een volledige dag vergaderen kwam er geen witte rook. Fankhauser onthield zich bij het verlaten van het overleg van alle commentaar.

Voor de 600.000 toeristen die met Thomas Cook op reis zijn, is het bang afwachten. Als er de komende uren en dagen geen oplossing uit de bus komt, dreigt Thomas Cook – de oudste reisorganisatie ter wereld – failliet te gaan. Als dat gebeurt, worden alle activiteiten van de groep meteen stopgezet en staan er zowat 22.000 jobs op de tocht. 

In het Verenigd Koninkrijk, goed voor een kwart van alle Thomas Cook-toeristen, worden ondertussen plannen gemaakt om de 150.000 Britten die zich in het buitenland bevinden te repatriëren. De Britse luchtvaartautoriteit (CAA) doopte dat noodplan Operation Matterhorn. De naam verwijst naar een Amerikaans bombardement op de Japanse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als de 150.000 Britten effectief naar huis gebracht moeten worden, zou dat voor het Verenigd Koninkrijk de grootste repatriëringsoperatie zijn sinds WO II.

Garantiefonds

Ondanks de gigantische kosten die daaraan verbonden zijn, lijkt de Britse regering niet van plan het zwalpende bedrijf zelf een reddingsboei toe te gooien. Tegenover de BBC verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zondagochtend dat landgenoten niet in de steek zullen worden gelaten. Maar daar voegde hij meteen aan toe dat zijn Conservatieve regering niet bereid is bedrijven te redden, hoe groot en befaamd ze ook zijn. 

De 10.000 Belgen die momenteel met Thomas Cook op reis zijn, kunnen als het fout loopt op het garantiefonds reizen rekenen. Dat fonds komt tussenbeide om de hoteluitbater, de luchtvaartmaatschappij of andere partijen te betalen, zodat de reizigers hun vakantie kunnen voortzetten. Ook voor eventuele repatriëringen komt het fonds tussenbeide. 

Thomas Cook zelf maakt zich ondertussen sterk dat de problemen in het Tunesische hotel zijn opgelost. “Er zijn klanten ingegaan op de vraag om betaling van hotels, maar we hebben die ondertussen terugbetaald”, laat woordvoerder Leen Segers weten. Op hoe het de komende dagen verder moet, loopt Segers liever niet vooruit.