Direct naar artikelinhoud
Thomas CookUpdate

Thomas Cook zet alle activiteiten stop, maar directie bevestigt dat bedrijf in België voorlopig wel operationeel blijft

Thomas Cook zet alle activiteiten stop, maar directie bevestigt dat bedrijf in België voorlopig wel operationeel blijft
Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De noodlijdende touroperator Thomas Cook staakt met onmiddellijke ingang alle activiteiten. Dat meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA. ‘Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd’, meldt de instantie op Twitter. De ondergang van het bedrijf treft zo’n 600.000 vakantiegangers.  In ons land blijft Thomas Cook voorlopig wel operationeel, zo bevestigt de directie.

en

In een persbericht stelt Thomas Cook dat het crisisoverleg van zondag geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, CEO van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval, maar bleek een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen onoverkomelijk. Het 178 jaar jaar oude Thomas Cook telt wereldwijd 22.000 medewerkers. 

In het persbericht drukt de CEO zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich “bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners”.

Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten. 

Thomas Cook had de Britse overheid gevraagd 150 miljoen pond (170 miljoen euro) vrij te maken voor een reddingsplan van het bedrijf, maar Londen is niet ingegaan op die vraag. “Dat is natuurlijk veel belastinggeld”, stelde de Britse premier Boris Johnson in de nacht van zondag op maandag aan het Britse persbureau PA. “De bevolking zal opmerken dat zich hier een moreel gevaar stelt, voor wanneer andere bedrijven ook geconfronteerd worden met zulke econmische problemen.”

Thomas Cook gaat onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Verder kampt het met onlineconcurrentie en geopolitieke onzekerheid.

Twitter bericht wordt geladen...

In België ‘alle opties bekijken’

 De directie van Thomas Cook België legde na afloop van een overleg met minister van Werk Wouter Beke (CD&V) een korte verklaring af. “We hebben een constructief en open gesprek gehad om te kijken welke opties er zijn voor onze klanten en medewerkers na het neerleggen van de boeken in Groot-Brittannië”, klonk het. “Wij bekijken alle opties, en wij gaan verder werken.”

Thomas Cook België is op dit moment gewoon nog operationeel, al worden er uit voorzorg voorlopig geen nieuwe klanten aangenomen. De Belgische tak valt onder de continentaal-Europese organisatie, met als belangrijkste markt Thomas Cook Duitsland

De winkels zijn vandaag gewoon open.” Wie op reis is met Thomas Cook - zowat 10.000 Belgen - wordt ter plaatse geïnformeerd door de reisleiders. “Ook zij krijgen te horen dat alles gewoon loopt zoals gepland”, verzekert een woordvoerster.

Klanten kunnen met hun vragen terecht in de kantoren van de operator, op het contact center of via chat. En er komen “veel, veel vragen” van ongeruste klanten binnen bij het contactcenter van Thomas Cook in ons land. Alles gaat voorlopig gewoon door zoals gepland, krijgen ze daarbij te horen. Ook in hun vakantiebestemmingen zijn reizigers geïnformeerd, en kunnen ze terecht bij de reisleiders.

Sommige klanten willen hun geplande reis annuleren. Maar dat heeft een kost. “De gewone voorwaarden voor annulatie zijn van kracht. Aan annulatie zijn voorwaarden en kosten verbonden”, klinkt het bij de touroperator.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft intussen ook een nummer geopend waar reizigers terecht kunnen met vragen: 02/542.34.34.

Personeel ‘ongerust maar hoopvol’

In België werken 600 mensen bij Thomas Cook.  Op het hoofdkantoor in Zwijnaarde bij Gent heerst er maandag ongerustheid, maar er wordt toch ook gehoopt op een snelle oplossing.

Els De Coster van de liberale vakbond beschrijft de sfeer die er hangt: “Er hangt hier een rare sfeer. Vanzelfsprekend is er ongerustheid, verslagenheid zelfs, maar er is toch ook hoop. De directie heeft op een eerste ondernemingsraad de boodschap gegeven dat er verschillende pistes op tafel liggen en er gezocht wordt naar een oplossing. Op een tweede ondernemingsraad hopen we eventueel al een oplossing te horen, of minstens toch meer nieuws.” Die bijkomende ondernemingsraad vindt om 15u plaats. Daarna volgt er een infomoment voor het voltallige aanwezige personeel.

Patrick Van Holderbeke, ACV: “We hopen er antwoorden te krijgen. We kunnen niet blijven wachten. Het personeel zit te wachten op duidelijke scenario’s.”

“Om die scenario’s uit te werken, gebruiken we vandaag elk uur”, stelt Els De Coster zich contructief op. “Thomas Cook België is rendabel. Hier zijn er geen problemen. Er zijn nog andere takken binnen de internationale groep die goed draaien, ook zijn 

Operatie Matterhorn

In het Verenigd Koninkrijk gaat de grote repatriëringsoperatie ‘Operatie Matterhorn’ van start om de ruim 150.000 Britse toeristen die hun vakantie bij het concern hebben geboekt, terug naar huis te brengen. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken. Het gaat om de grootste repatriëring in vredestijd, stelt de Britse overheid in een persbericht. “Alle klanten die momenteel in het buitenland zijn met Thomas Cook en geboekt hebben om terug naar het Verenigd Koninkrijk te keren in de komende twee weken, zullen naar huis worden gebracht zo dicht mogelijk bij hun geboekte datum van terugkeer”, klinkt het. “De vluchten starten vanaf vandaag 23 september.”

Aan Britten die nog niet op reis zijn vertrokken, wordt gevraagd om niet naar de luchthaven te gaan. Thomas Cook heeft immers geen vertrekkende vluchten meer, klinkt het nog.

In Duitsland nemen verzekeringsmaatschappijen het voortouw.

Operatie Matterhorn
Beeld AP