Direct naar artikelinhoud
NMBS

NMBS heeft 119 leegstaande stations, maar verkoopt er ook 10 per jaar

Het leegstaand stationsgebouw van Duffel, een van de NMBS-stations die dit jaar te koop stonden.Beeld Google maps

De NMBS heeft 185 gebouwen die volledig leegstaan, waaronder 119 stations. Volgens N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman moet de NMBS haar vastgoedbeleid evalueren.

In totaal zijn de leegstaande gebouwen goed voor 139.356 vierkante meter, zo blijkt uit een parlementaire vraag van Roggeman.”Stations die jarenlang leegstaan, worden haarden van verval. Het gaat vaak over iconische gebouwen die een herkenningspunt vormen voor dorpskernen. Langdurige leegstand in zo’n station schept meteen een verloederd beeld voor een heel dorp. Dat meer dan 100 woonkernen hier mee kampen, maakt dit tot een structureel probleem”, zegt Roggeman.

De NMBS wijst erop dat ze in totaal 2.300 gebouwen beheert, waarvan er 185 niet gebruikt worden. “Dat er 119 stationsgebouwen leeg staan, betekent niet dat ze niet gebruikt worden. Ze zijn niet meer voor het publiek toegankelijk, maar heel wat van die gebouwen worden door ons personeel nog gebruikt, of ze hebben een tijdelijke bestemming als bijvoorbeeld fietspunt, of er worden evenementen in georganiseerd.  Wij verkopen de gebouwen die leegstaan en geen functie meer hebben, waaronder elk jaar een tiental stations.”  Op dit moment staan er vier stations te koop.