Direct naar artikelinhoud
Thomas CookUpdate

Thomas Cook failliet: reizen vanuit België gaan door, maar geen nieuwe boekingen meer mogelijk

In België heeft Thomas Cook geen eigen luchtvaartmaatschappij meer. Die werd in 2017 grotendeels overgenomen door Brussels Airlines.Beeld REUTERS

Nu de Britse touroperator Thomas Cook met onmiddellijke ingang alle activiteiten heeft stopgezet, start een gigantische operatie om honderdduizenden reizigers thuis te krijgen. Voor Belgische reizigers in het buitenland - een 10.000-tal - zijn er volgens Thomas Cook België voorlopig geen gevolgen. 

en

Thomas Cook België, met daaronder ook Neckermann, bekijkt momenteel welke opties er zijn om de impact van het faillissement van het Britse moederbedrijf te beperken voor de klanten en medewerkers. Thomas Cook België zelf is voor alle duidelijkheid niet failliet, maar binnen de groep zijn de verschillende afdelingen wel fel aan elkaar gelinkt. 

“Directie en medewerkers van Thomas Cook België betreuren dat de Thomas Cook Group Plc geen oplossing heeft gevonden voor haar financiële uitdagingen en bijgevolg de boeken heeft neergelegd”, reageert de Belgische organisatie vanochtend. “We begrijpen dat dit heel wat vragen oproept bij onze klanten en stellen alles in het werk om dit zo goed mogelijk op te vangen”, aldus Thomas Cook België. 

Volgens woordvoerster Leen Segers blijft Thomas Cook België voorlopig in elk geval operationeel. “De Belgische tak heeft de boeken niet neergelegd. De vakanties vanuit België gaan vandaag door zoals gepland”, bevestigt Thomas Cook België aan Het Laatste Nieuws. Vandaag blijven de Thomas Cook-winkels in ons land ook gewoon open en blijft het contact center telefonisch of via chat bereikbaar.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines - dat de vluchten van Thomas Cook verzorgt - kan voorlopig nog niet veel zeggen over mogelijke repercussies voor Belgische reizigers. “Momenteel evalueren we de consequenties van de beslissing van Thomas Cook UK op Thomas Cook België”, meldt woordvoerster Wencke Lemmes-Pireaux aan HLN. “We zijn uiteraard afhankelijk van de beslissing van Thomas Cook Belgium.”

10.000 reizigers in buitenland

Momenteel zijn zowat 10.000 mensen uit ons land op reis met Thomas Cook België. De reisorganisator is in elk geval aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het Garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling indien nodig. Het Garantiefonds zegt voorlopig geen reizigers te repatriëren omdat de Belgische tak van Thomas Cook nog actief is.

Thomas Cook raadt zijn klanten in elk geval aan niet ter plekke te betalen moest de hoteleigenaar daar om vragen en meteen contact op te nemen met het contact center.

600 werknemers

In België werken 600 mensen bij Thomas Cook. “We doen er alles aan om onze medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden in deze moeilijke tijden en staan in contact met de sociale partners”, klinkt het nog. Er zou vooral gekeken worden naar de Duitse tak van Thomas Cook voor een eventuele doorstart.

Op de hoofdzetel in Gent om 9 uur een ondernemingsraad plaats. “We hopen er toch wat antwoorden te krijgen”, aldus BBTK-secretaris Katrien Degryse. “Dit komt misschien niet als een verrassing, maar het blijft een shock voor de mensen.” 

Thomas Cook voerde de voorbije jaren al heel wat herstructureringen uit in België, aldus de vakbondsvrouw. “Ze voeren al meer dan tien jaar een salami-politiek uit, de ene herstructurering na de andere.” 

Wat met de vluchten?

Jaarlijks gaan 700.000 Belgen op vakantie met Thomas Cook en Neckermann. Het bedrijf is al veertig jaar actief in ons land. In België heeft Thomas Cook geen eigen luchtvaartmaatschappij meer. Die werd in 2017 grotendeels overgenomen door Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij vervoert sindsdien zowat 80 procent van de mensen die bij Thomas Cook een vliegvakantie boeken. 

“Wij kunnen momenteel niet zeggen hoe het verdergaat. Wij wachten ook af” reageerde Brussels Airlines gisteren, maar in elk geval is het de bedoeling voor iedereen een terugvlucht te regelen.

Wat met de vluchten?
Beeld AFP