Nieuw politiek jaar begint in Vlaams Parlement zonder regering: Filip Dewinter (Vlaams Belang) voorzitter tijdens eerste zitting

© Photo News

Een nieuwe Vlaamse regering is er nog niet, maar het zittingsjaar in het Vlaams Parlement is maandag wel van start gegaan. Met ancien Filip Dewinter (Vlaams Belang) tijdelijk als voorzitter.

gjs

De start van het zittingsjaar in het Vlaams Parlement gaat traditioneel gepaard met de Septemberverklaring. Maar maandag werd die bij gebrek aan een regering niet gegeven. Formateur Jan Jambon (N-VA) is er nog niet in geslaagd om een nieuwe regering te vormen, en hoopt op witte rook in de loop van de week.

LEES OOK. “Nog minstens een paar dagen nodig” voor nieuwe Vlaamse regering: schrik voor nieuw kibbelkabinet is groot

De zitting van maandag was er dan ook een in mineur. “Er is al zo vaak weinig te beleven in dat parlement, en vandaag is het nog erger”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). Het werd een korte zitting, waarin formaliteiten zoals de verkiezing van de voorzitter werden afgehandeld. Tot de voorzitter verkozen was - het werd opnieuw N-VA’er Wilfried Vandaele - was het Filip Dewinter (Vlaams Belang) die als langst zittend parlementslid op de voorzittersstoel mocht plaatsnemen. Hij benadrukte gretig dat er nog geen regering is, iets wat zijn partij graag anders had gezien.

Recordaantal vrouwen

Wilfried Vandaele werd op 13 juli tijdens een uitzonderlijke zitting al tot tijdelijke voorzitter van het Vlaams Parlement gestemd. Hij volgde toen als enige kandidaat zijn partijgenoot Kris Van Dijck op na de heisa in de escorte-affaire. Ook toen was Dewinter waarnemend parlementsvoorzitter. Nu het nieuwe parlementaire jaar aanvang neemt, moest die tijdelijke voorzitter een definitieve worden tijdens een stemming. En zo geschiedde.

In zijn openingstoespraak wees Vandaele onder meer op het grote aantal nieuwe gezichten en het recordaantal vrouwen in het Vlaams Parlement. Bijna de helft van de leden is nieuw en eveneens bijna de helft van de leden is vrouwelijk.

Vandaele vindt ook dat het parlement moet nadenken over zijn rol in de veranderende samenleving. “Enerzijds wordt onze samenleving steeds ingewikkelder, anderzijds vragen de media en nog meer de sociale media, dat we snedig en kort - vaak eigenlijk te kort - onze boodschappen formuleren”, aldus Vandaele. Om in te spelen op die uitdaging buigt een werkgroep zich over de werking van het parlement.

Tijdelijke voorzitter?

Al zou het ditmaal ook een tijdelijke functie kunnen blijken. “De vraag is of Wilfried Vandaele voorzitter blijft”, zegt Sinardet. “De functie van parlementsvoorzitter is een van de functies die op tafel ligt tijdens de regeringsonderhandelingen. De kans lijkt groot dat het Vandaele ook wordt in de nieuwe regering, maar daar moet dus nog over gesproken worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen