© Guido Kerckhoven

20 handremmen ingebouwd bij verkoop kasteel Pietersheim

De gemeenteraad keurde de aanpassingen aan de bijzondere verkoopovereenkomst van kasteel Pietersheim meerderheid tegen oppositie goed. Onlosmakelijk verbonden aan de verkoop van het beschermde monument is de samenwerkingsovereenkomst tussen de VZW Toerisme en BVBA Kasteel Pietersheim. Daarin staat onder meer dat de BVBA de exclusiviteit krijgt over de catering van de Waterburcht.

GK

10 keer per jaar mag de nieuwe eigenaar gratis over de Waterburcht beschikken om er evenementen te organiseren. Bovendien mag hij 3 keer per jaar gratis de evenementenweides gebruiken. De VZW Toerisme verleent Gelderburg Estates bovendien het recht van opstal voor de voor- en achterliggende tuin, terwijl de gemeente eigenaar blijft van de gronden. Deze overeenkomst is 10 jaar geldig en kan niet aan derden worden overgedragen.

De aanpassingen aan de bijzondere verkoopovereenkomst die ondertussen éénzijdig door de heer Gerjan Schijlen is ondertekend, bevat een aantal veiligheidsmechanismes. Zo moeten het gebouw en de omgeving voor het publiek toegankelijk blijven. De nieuwe eigenaar mag het goed niet verkopen binnen een periode van 5 jaar zonder toestemming van de gemeenteraad. Het gemeentebestuur heeft bovendien gedurende vijf jaar het recht om het kasteel weer in te kopen en heeft het recht op voorkoop. Indien de nieuw eigenaar zich niet aan de regels houdt, mag het gemeentebestuur na verloop van tijd 1000 euro per dag vorderen. Mocht Gelderburg Estates het kasteel doorverkopen, dan moeten de bijzondere verkoopsvoorwaarden in de doorverkoopakte worden opgenomen. Of zoals burgemeester Marino Keulen (Open-Vld) het uitdrukt : “We hebben wel 20 handremmen ingebouwd.” Gelderburg Estates betaalt 980 000 euro aan de gemeente, maar de totale investering schommelt rond de 1,4 à 1,5 miljoen euro.

De verenigde oppositie stelt zich vragen over de solvabiliteit van de koper. Die gaat volgens Johan Pauly (N-VA) schuil achter een reeks BVBA’s waardoor het onduidelijk is wie achter de aankoop van het kasteel zit. Freddy Stouten (CD&V)vindt de verkoop van het kroonjuweel van het Lanaker erfgoed door de meerderheid een fundamenteel foute keuze. “Het is een kerntaak van de gemeente om het cultuurhistorisch erfgoed in beheer te houden”, aldus Stouten, die zo zijn twijfels heeft over de opzet en het welslagen van de verkoop. Schepen Curvers (Open-Vld) is blij dat de knoop is doorgehakt : “Binnen afzienbare tijd kan de Lanakenaar weer z’n tasje koffie drinken in het kasteel, er zijn bruiloft vieren of van een maaltijd genieten en kunnen toeristen er weer overnachten. Hoewel het een nieuwe eigenaar heeft zal het cultuurhistorisch gebouw er altijd blijven staan en toegankelijk blijven voor het publiek.” Rudi Mechels (CD&V)droeg tijdens de voorbije gemeenteraadszitting voor het laatst zijn kroon en sweater met het opschrift “Nee aan de verkoop van kasteel Pietersheim”. Volgens hem snijdt de meerderheid het hart uit het domein Pietersheim, waardoor het aan waarde inboet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer