Digitale illustratie van de planeet Venus.
Volledig scherm
Digitale illustratie van de planeet Venus. © thinkstock

Venus was wellicht paar miljarden jaar bewoonbaar, tot er een dramatische transformatie plaatsvond

De Aarde is nog altijd, voor zover we weten, de enige bewoonbare planeet in ons zonnestelsel. Maar een nieuwe studie leidt tot de conclusie dat de planeet Venus wellicht ook ooit twee à drie miljard jaar lang vatbaar voor leven was. Tot er een groot mysterie plaatsvond.

24 reacties

  • Leo Mariën

    4 jaar geleden
    Sowieso Danny Janssens, de zon wordt groter (door kernfusie komt er materiaal bij) waardoor het op aarde verschroeiend heet zal worden. Als de mens wil blijven voortbestaan dan moeten ze "op termijn" de aarde verlaten. Dat zal dan in een tijd zijn dat er ook zo goed als geen sterren meer aan het firmament staan.
  • Johan Vanderborght

    5 jaar geleden
    Oei, Dus op venus hadden ze ook een probleem met de opwarming !!
  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @peter colson De goldylocks zone verwijst naar een gebied rond een ster waar vloeibaar water mogelijk is. Venus ligt daar net nog in. Zolang een planeet een magnetisch veld heeft en een atmosfeer die iets van straling kan tegenhouden (iets van bewolking doet al heel veel), is leven theoretisch mogelijk. Venus is nu niet heet door de warmte van de zon, maar door een broeikaseffect. Venus is veel warmer dan Mercurius, zelfs al is die laatste veel dichter bij de zon.
  • peter colson

    5 jaar geleden
    Eerst spreken ze over de goldy lock zone waar leven mogelijk. De aarde ligt in die zone. Nu gaan een paar wietrokende wetenschappers beweren dat die zone tot aan Venus reikte? Venus ligt veel te dicht bij de zon om ooit leven te hebben gehad. Ten eerste vanwege de warmte van de zon, ten tweede vanwege de straling van de zon
  • Frans Uden

    5 jaar geleden
    Tja, waarom zou er op Venus geen leven hebben bestaan. De zon kan toen kleiner zijn geweest waardoor er minder hitte ontstaat. Het zou kunnen. Hierbij komen de hardnekkkige verhalen dat er Goden uit de hemel kwamen. Tellen we de leeftijden van de eerste mensen op aarde hierbij op, die tussen de 200 en 999 jaren oud werden, dan kan er de volgende theorie ontstaan. In oorsprong was de zon kleiner en is op weg een supernova te worden. Ons zonnestelsel komt tot rust en gaat langzamer draaien.