Direct naar artikelinhoud
Klimaattop

Greta Thunberg boos op wereldleiders: ‘Jullie hebben mijn dromen gestolen’

Greta Thunberg spreekt de wereldleiders bestraffend toe bij het begin van de VN-Klimaattop in New York.Beeld EPA

Een zichtbaar boze en emotionele Greta Thunberg heeft maandag op de VN-Klimaattop in New York de wereldleiders berispt. Zij beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikassen niet aan te pakken. ‘Hoe durven jullie’, zei de Zweedse tiener, die het wereldwijde gezicht is geworden van de groeiende jeugdbeweging tegen het gebrek aan actie voor het klimaat.

Thunberg zei bij de opening van de top met trillende stem maar met stevige woorden dat de generaties die het meest hebben vervuild, haar en haar generatie met de extreme gevolgen van de klimaatverandering hebben belast.

Twitter bericht wordt geladen...

“Dit is allemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou aan de andere kant van de oceaan weer naar school moeten gaan”, zei de 16-jarige, die een jaar vrij nam van haar opleiding. “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.”

Hoe Greta Thunberg kon uitgroeien van een schuwe 15-jarige scholier tot een mediagenieke Cassandra met superpower

Vrijdag staken en demonstreren wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat. De basis voor deze klimaatstaking werd een jaar geleden gelegd door de Zweedse tiener Greta Thunberg. Wat maakt haar zo succesvol? Een verklaring in vijf archetypen.

15.000 betogers voor het klimaat, dankzij of ondanks de gewenning?

15.000 klimaatbetogers trokken vrijdag door de Brusselse straten. Een verdubbeling van het aantal demonstranten net voor de zomer, maar slechts een fractie van de monsteropkomst begin dit jaar. Een signaal van de klimaatmoeheid, of net niet?