Direct naar artikelinhoud
Thomas Cook

Brussels Airlines annuleert vluchten van Thomas Cook

Brussels Airlines annuleert vluchten van Thomas Cook
Beeld Photo News

Brussels Airlines annuleert dinsdag vier vluchten die het namens Thomas Cook uitvoert. Het gaat voorlopig om twee retourvluchten naar Enfidha en Djerba. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht. De vakbonden bij Thomas Cook Belgium zijn intussen pessimistisch over de toekomst van de Belgische tak van het bedrijf.

en

Reden voor de annulaties zijn “de moeilijke financiële situatie van Thomas Cook Belgium en het feit dat de touroperator zijn achterstallige betalingen van de laatste weken niet kan nakomen”, meldt Brussels Airlines maandagavond.

Later volgen mogelijk meer vluchten. De Belgische luchtvaartmaatschappij bekijkt momenteel haar vluchtplan voor de komende weken en maanden en zal “zo snel mogelijk informeren over eventuele wijzigingen in haar vluchtaanbod”.

Op de getroffen retourvluchten van dinsdag zouden zowat 350 passagiers terugkomen en zowat 190 heen gaan. Voor de reizigers die zouden terugkeren is er niet meteen een oplossing. “Zij moeten Thomas Cook België contacteren”, klinkt het bij Brussels Ailrines.

De luchtvaartmaatschappij voert dinsdag ook een 40-tal ‘mixed flights’ uit. Dat zijn vluchten met deels reizigers van Thomas Cook en deels eigen reizigers van Brussels Airlines. Al die gemengde vluchten zullen dinsdag uitgevoerd worden.

Brussels Airlines verontschuldigt zich oprecht voor de ongemakken die deze annuleringen veroorzaken, benadrukt een woordvoerster.

Belgische kantoren open

Wie maandagochtend het nummer van Thomas Cook draaide, kreeg nog vlot iemand aan de lijn. In tegenstelling tot de Britse tak van touroperator Thomas Cook, dat de boeken zondagnacht neerlegde, gingen de kantoren van de reisgigant in België gewoon open. Geen vuiltje aan de lucht, leek het.

Tegen de avond echter lieten de vakbonden weten dat de situatie erg slecht was. “Het ziet er niet goed uit”, zei Katrien Degryse van de socialistische vakbond na een informele meeting met de directie. “De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech.” Officieel liggen alle pistes nog steeds open, maar volgens de bonden ziet het er bijzonder slecht uit.

Die sombere toon staat in schril contrast met de reacties na de ondernemingsraad in de ochtend. Daar kregen de vakbonden de boodschap dat er verschillende pistes op tafel lagen om Thomas Cook België, of Neckermann zoals het bedrijf bij ons beter gekend is, te redden. Een daarvan is om samen met de Duitse poot van het bedrijf een doorstart te maken. In tegenstelling tot de Britse Thomas Cook, is het merk op het continent bijvoorbeeld sterker online verankerd. De beperkte online aanwezigheid over het Kanaal was een van de redenen waarom het bedrijf op de fles ging.

Een Thomas Cook-filiaal in Deinze.Beeld Bas Bogaerts

Garanties

“De directie heeft laten weten er alles aan te doen om oplossingen te vinden en de schade zoveel mogelijk te beperken. Thomas Cook België blijft operationeel”, liet ACV Puls-secretaris Patrick van Holderbeke weten. Ook na een overleg met minister van Werk Wouter Beke (CD&V) liet Jan Dekeyser, CEO van Thomas Cook België, weten “alle opties te bekijken”. Goed nieuws voor de 600 Belgische werknemers en 10.000 Belgische toeristen die momenteel met de organisatie op reis zijn in het buitenland. Gesteld dat de Belgische tak toch failliet zou gaan, zijn de reizigers overigens verzekerd via het Garantiefonds Reizen. Uit voorzorg worden er wel geen nieuwe boekingen aanvaard.

Dan moest de informele meeting tussen bonden en directie dus nog volgen. Daarop eisten de vakbonden garanties over het uitbetalen van de lonen voor de maand september. Dat zou normaliter woensdag moeten gebeuren, maar de vakbonden kregen van de directie te horen dat het geld er is, maar dat ze er niet aan kan omdat de banken de rekeningen geblokkeerd hebben.

Dinsdag volgt normaal een nieuwe ondernemingsraad.