Direct naar artikelinhoud

Wouter Beke waarschuwt Thomas Cook-klanten: ‘Betaal geen extra kosten in hotels’

Minister van Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V)Beeld BELGA

Wie een pakketreis heeft geboekt bij Thomas Cook of Neckermann kan vandaag niet vertrekken op vakantie. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekendgemaakt. Reizigers die vandaag zouden terugkeren vanuit Tunesië, kregen de boodschap om in hun hotel te blijven. Het Garantiefonds Reizen bereidt hun repatriëring voor.  Minister van Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) roept op in geen geval geen extra kosten te betalen aan hoteleigenaars. 

“De citytrips gaan door zoals gepland”, benadrukte Leen Segers, woordvoerster bij Thomas Cook België, vanochtend op Radio 1. Maar voor de mensen die een pakketreis hebben geboekt bij Thomas Cook of Neckermann - de merknamen die onder Thomas Cook België vallen - ziet het er minder rooskleurig uit. Zij kunnen vandaag sowieso niet op vakantie vertrekken.

Eerder had Brussels Airlines gemeld dat het vandaag twee retourvluchten naar Enfidha (Tunesië) en Djerba annuleert. Het gaat om vluchten met uitsluitend klanten van Thomas Cook België. In Marokko werd een crisiscel opgericht om gestrande reizigers op te vangen, terwijl Buitenlandse zaken een noodnummer heeft voor Thomas Cook-reizigers in het buitenland.

Maar ook reizigers op gemengde vluchten, waar ook klanten van Brussels Airlines op zitten, zijn eraan voor de moeite. Thomas Cook België heeft immers zelf besloten om die klanten vandaag niet op vakantie te laten vertrekken. Dat bevestigde Segers op Radio 1. Hoe lang deze situatie nog zou aanslepen, kon ze niet zeggen. “We zijn volop bezig met het zoeken naar oplossingen.”

Reizigers ‘door mazen van het net geglipt’

Hoeveel het er zijn, is voorlopig onbekend, maar een aantal reizigers is door de mazen van het net geglipt en vanop Zaventem toch vertrokken op pakketreis met Thomas Cook. “Die mensen waren verwittigd dat hun reis niet doorging en dan is het ook de bedoeling dat ze effectief thuisblijven”, zegt Leen Segers.

Segers: “Een aantal mensen daagde vanmorgen toch op op de luchthaven en Brussels Airlines heeft die toch laten vertrekken. Misschien hebben mensen ons bericht niet gezien, maar ik blijf erbij dat wij de mensen op de hoogte hadden gebracht om niet te vertrekken vandaag.” Het gaat hier over reizigers op zogenaamde ‘gemengde vluchten’, vluchten waar zowel Thomas Cook-reizigers zitten als andere Brussels Airlines-reizigers.

Brussels Airlines bevestigt dat het mogelijk is dat er klanten van Thomas Cook België op het vliegtuig zijn gestapt. “Die mensen hadden een geldig ticket en werden daarom toegelaten op de vluchten”, aldus woordvoerster Kim Daenen. “We konden hen niet actief tegenhouden.”

Een groepje gestrande reizigers van Thomas Cook op de luchthaven van Cancun in Mexico. Foto ter illustratie.Beeld AFP

Chaos troef

Intussen is het chaos troef op Zaventem, waar reizigers tevergeefs met hun valiezen opdagen. Ook in Tunesië zelf zitten reizigers te wachten op hun terugvlucht, maar zij kregen van de touroperator te horen dat ze nog even langer in het hotel moeten blijven. Thomas Cook België kan voorlopig niet zeggen hoe lang zij nog moeten wachten.

Op de vraag of de geannuleerde pakketvakanties worden terugbetaald aan reizigers, heeft Thomas Cook België geen duidelijk antwoord. De touroperator benadrukt wel dat alle pakketvakanties zijn verzekerd via het Garantiefonds Reizen.

Bij het Garantiefonds valt te horen dat alle reizigers die nog moeten vertrekken hun geld zullen terugkrijgen. Zij die vastzitten in Tunesië, zouden later vandaag kunnen terugkeren. “Zij krijgen nu onze prioriteit”, klinkt het. “Misschien kunnen we Brussels Airlines nog vergoeden voor hun vlucht. En anders sturen we een leeg vliegtuig naar Tunesië.”

‘Betaal geen extra kosten in hotels’

Minister van Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) roept gestrande Treizigers op in geen geval geen extra kosten te betalen aan hoteleigenaars. Het Garantiefonds Reizen betaalt die sommen niet terug, waarschuwt hij.

Er circuleren verschillende verhalen van reizigers die op hotel geconfronteerd worden met extra kosten, ook al hebben zij de vakantie al betaald aan Thomas Cook of Neckermann zelf. Hoteleigenaren eisen tot duizenden euro’s van verschillende Belgische Thomas Cook-klanten, omdat zij hun geld nog niet kregen van de reisorganisatie.

Beke waarschuwt de getroffen reizigers om daar in geen geval op in te gaan. Het Garantiefonds Reizen vergoedt reizigers die hun vakantie in het water zien vallen en brengt gestrande vakantiegangers terug, maar dergelijke extra kosten in hotels vallen niet onder die regeling, waarschuwde hij dinsdag in De Ochtend op Radio 1. “Dat zijn verschrikkelijke situaties. Men maakt misbruik van de kwetsbare situaties waarin die reizigers zitten. Ik kan maar één boodschap geven: ga daar niet op in.”

Lees ook: Spaans hotel gijzelt gasten in badpak in foyer: ‘Alle kaarten geblokkeerd tot we 1.038 euro betalen’.

Ook Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds Reizen, raadt mensen aan de hoteliers niets extra te betalen. “Dat is totaal tegen de rechtsregels”, zei hij in De Ochtend. “Desnoods moeten ze aankloppen bij lokale autoriteiten of bij de ambassade.” Gestrande reizigers boeken ook maar beter geen terugvlucht op eigen initiatief, waarschuwt het Garantiefonds op zijn website. Wie dat wel doet, riskeert de tickets niet terugbetaald te krijgen.

Bovendien raadt het Garantiefonds aan om geen betalingen, zoals een voorschot of een overblijvend saldo van een geboekte reis, meer te doen aan Thomas Cook of bijbehorend merk Neckermann. Wie dat wel doet, riskeert dat geld niet meer terug te zien.

Crisiscel

Het Marokkaanse ministerie van Toerisme heeft intussen een crisiscel opgericht, die de repatriëring van duizenden Thomas Cook -klanten moet opvolgen en omkaderen. Volgens de lokale pers worden vooral Marrakech en Agadir getroffen door het faillissement van de Britse reisgroep.

Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 2 501 40 00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen ondervinden door de situatie bij Thomas Cook. 

‘Eén procent kans op oplossing voor Thomas Cook België’

De vakbonden schatten de overlevingskansen van Thomas Cook België niet positief in na het failliet van de Britse tak. “De directie zei dat er 1 procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech”, zei Katrien Degryse van de socialistische vakbond gisteravond na een meeting met de directie. 

Officieel liggen alle pistes nog open. Maar het ziet er niet goed uit, zegt ook Els De Coster van het ACLVB. “We hadden verwacht dat de directie met alternatieven en concrete pistes naar voren ging komen, maar dat was niet het geval.”

Deze namiddag staat er opnieuw een bijzondere ondernemingsraad gepland.