Direct naar artikelinhoud
Oeigoeren

Dronebeelden uit China tonen honderden geblinddoekte gevangenen, vermoedelijk Oeigoeren

Beelden van Chinese gevangenenBeeld RV

Op YouTube zijn beelden opgedoken van honderden kaalgeschoren mannen, die geblinddoekt en gehandboeid worden afgevoerd. Vermoedelijk gaat het om Oeigoeren, een moslimminderheid, die China in kampen onderbrengt. Volgens de Chinese overheid zijn het geen concentratiekampen, maar heropvoedingsscholen.

De video, afkomstig van een nieuw YouTube-account, laat zien hoe mannen uit een trein stappen, en in rijen gehurkt zitten. Ze zijn gehandboeid en geblinddoekt. Vervolgens leiden politieagenten hen weg. De beelden zijn gefilmd met een DJI-drone, vermoedelijk stiekem.

Nathan Ruser, een onderzoeker van het Australian Strategic Policy Institute, heeft de beelden geanalyseerd op basis van open-sourcebronnen. Door ze te vergelijken met satellietbeelden kon hij de exacte locatie terugvinden. Het gaat om een treinstation in het noordwesten van de stad Korla in Xinjiang. In die provincie wonen Oeigoeren, een etnische minderheid. Ze zijn van oorsprong een Turks volk en noemen hun provincie vaak zelf liever Oost-Turkestan. China onderdrukt de Oeigoeren en brengt hen al jaren onder in kampen, die het heropvoedingsscholen noemt. Volgens China is het een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen radicale islam.

Daardoor gaan de meesten ervan uit dat de honderden gevangenen op de beelden Oeigoeren zijn, die volgens Ruser vervoerd worden naar kampen. In totaal zijn er volgens hem meer dan 150 kampen in China. Naar schatting meer dan een miljoen mensen is daar op die manier al ondergebracht. Ruser leidt uit de beelden af dat ze dateren van augustus 2018. Op de rug van de gevangenen is ‘Kashgar City gevangenis’ te lezen. Vermoedelijk kwamen ze dus uit Kashgar, een stad die bekendstaat om haar verregaande vervolging van Oeigoeren.

Twitter bericht wordt geladen...

Het YouTube-profiel dat de beelden online plaatste heet War on Fear. Het profiel klaagt aan dat de bevolking voortdurend onder toezicht van de overheid staat door nieuwe technologie. China maakt in Xinjiang bijvoorbeeld gebruik van camera’s met gezichtsherkenning en biometrische checkpoints die DNA en vingerafdrukken nagaan. “Nu gebruiken wij technologie om de moderne samenleving van Xinjiang te tonen”, zegt het profiel op Twitter. De Chinese ambassade in België heeft nog niet gereageerd op vragen over de beelden.