© Victoriano Moreno, Jan Van der Perre

Man die buurtcinema De National nieuw leven wilde inblazen, zit in de cel

Stefan D.V. (49), de man die de buurtcinema De National in de Lange Beeldekensstraat nieuw leven wil inblazen, zit in de gevangenis. Hij wordt verdacht van valsheid in geschriften, witwassen en misbruik van vertrouwen.

sare, dvd

De National werd jarenlang gebruikt als magazijn en werd per toeval ontdekt door buurman Stefan D.V. In 2017 vatte hij het idee op om de oude buurtcinema te redden, maar van bij het begin liep dat niet van een leien dakje. In maart 2018 deed er zich een brand voor, en in november van datzelfde jaar werd het pand verzegeld door de stad Antwerpen omdat er al activiteiten werden georganiseerd, terwijl de nodige vergunningen daarvoor nog ontbraken.

De vzw achter de reddingsoperatie bleef hoopvol verder werken aan de restauratie van het pand. Tot vorige week, toen de afgevaardigd bestuurder werd aangehouden. Het parket Antwerpen was immers een onderzoek gestart naar Stefan D.V. wegens milieumisdrijven. Tijdens dat onderzoek kwam aan het licht dat er ook gesjoemeld werd met de centen.

“Van de rekening van de vzw zouden gelden zijn ontvreemd. Er is mogelijk ook sprake van het vervalsen van officiële documenten”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “De feiten zijn gekwalificeerd als valsheid in geschriften, witwassen en misbruik van vertrouwen. Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet. Ook het milieudossier loopt nog.”

De raadkamer besliste maandag dat Stefan D.V. alvast een maand langer in de cel moet blijven.

Het was D.V., die in de buurt van de bioscoop woont, die de oude cinema per toeval ontdekte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Antwerpen