Direct naar artikelinhoud

Senator Haïti opent vuur op demonstranten en raakt fotograaf

Senator Jean-Marie Ralph Féthière schiet met een pistool na een confrontatie met demonstranten, voorafgaand aan een stemming in het parlement, in Port-au-Prince, Haïti.Beeld AP

Een senator op Haïti heeft gisteren buiten het parlementsgebouw het vuur geopend op demonstranten. Dat meldt een fotograaf die aanwezig was in de hoofdstad Port-au-Prince en bij de schoten gewond is geraakt. 

Senator Jean-Marie Ralph Féthière, die lid is van de regeringspartij, zei uit zelfbescherming te hebben gehandeld, omdat actievoerders hem zouden hebben aangevallen. “Zelfbescherming is een heilig recht”, zei Féthière, die eraan toevoegde dat hij niet wist dat een journalist gewond was geraakt.

Fotograaf Chery Dieu-Nalio van persbureau AP liep een wond op in het gezicht door de schoten, maar die zou niet levensbedreigend zijn. Een tweede aanwezige raakte ook gewond.

Woelige demonstraties

De schietpartij vond plaats tijdens een zitting in de Senaat, die voor de tweede keer bijeenkwam in een poging de nieuwe premier van Haïti, Fritz-William Michel, officieel te beëdigen. De zitting werd uitgesteld na het incident. De president van Haïti, Jovenel Moïse, annuleerde zijn reis naar New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zou bijwonen.

Haïti is al een week in onrust door demonstraties tegen Moïse en de overheid. Wegen worden geblokkeerd met bomen, auto's en brandende autobanden. De betogers zijn boos over de stijgende voedselkosten en het brandstoftekort.