© BERT DE DEKEN

Arbeiders Sanico weer aan de slag na twee dagen actievoeren

De arbeiders van Sanico, het farmaceutische bedrijf in de industriezone Veedijk, zijn weer aan de slag. Directie en vakbonden bereikten dinsdagochtend een akkoord. Er was geen meerderheid meer om voort te staken.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het conflict bij Sanico sluimert al langer. De bom barstte vrijdag toen de directie, na een vergeefse poging om opnieuw een veertigurenweek in te voeren, eenzijdig besliste om tijdelijk een flexibele werkweek van 45 uur op te leggen.

De arbeiders legden vrijdag het werk neer en bleven ook maandagochtend aan de poort staan. Een eerste gesprek met de directie leverde een voorakkoord op, maar dat werd met 77% van de stemmen verworpen. Na een tweede gesprek beloofde de directie om dinsdagochtend een nieuw voorstel te doen.

“Vanochtend werd een akkoord bereikt tussen de directie en de vakbonden”, zegt Tim Peeters (ABVV). “De loon- en arbeidsvoorwaarden zijn nog wat aangepast. Het personeel krijgt meer maaltijdcheques. De gevraagde veertigurenweek blijft wel behouden. Er werd geen meerderheid gevonden om verder te staken. Nog steeds stemde 53% van het personeel tegen het voorstel, maar dat is te weinig om de staking verder te zetten. Daarom is het voorstel aanvaard. We hebben de garantie gekregen om elke twee jaar een bedrijfs-cao te onderhandelen.”

De vakbonden gaven de directie wel een boodschap mee. De arbeiders klaagden over een gebrek aan respect en dat willen ze nu afdwingen. “We gaven de directie de boodschap mee om verder te werken aan een sociaal beleid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER