3 x onze favoriete recepten uit Nathalie Meskens’ nieuwe boek ‘Plan Vegan’
Nathalie Meskens is al twee jaar vegan en deelt die levensstijl in haar nieuwe boek Plan Vegan, dat vanaf vandaag in de winkelrekken ligt. Ze gidst jou om bewust met jezelf, je lichaam, je mindset, je voeding en je omgeving om te gaan. Dit zijn alvast onze favoriete gerechten.
Broccolibitterballen met grove mosterd
Voor een tiental bitterballen • 10 minuten
• 2 grote, stevige (vastkokende) aardappelen
• ½ broccoli
• 2 el kikkererwtenbloem
• peper en zout
• 2 tl komijnpoeder
• 2 tl madrascurrypoeder
• enkele el grove mosterd
Zo ga je te werk
1. Gaar de aardappelen in de schil in een pot met gezouten water gedurende 30 minuten. Haal de aardappelen uit het water en verwijder de schil.
2. Mix de broccoli in de keukenrobot of blender tot hij een structuur heeft van grof zand.
3. Doe de aardappelen, broccoli, bloem, peper, zout, komijn en currypoeder in een mengkom en plet alles met een pureestamper. Maak met je handen balletjes ter grootte van een bitterbal en laat ze op een bordje even opstijven in de ijskast.
4. Zet ondertussen de friteuse op 170 °C en laat alvast opwarmen. Je kan ook een wok of pot gebruiken om te frituren.
5. Rol de balletjes nog even in de kikkererwtenbloem voor je ze gaat frituren. Frituur 4 à 5 minuten op 170 °C. Serveer als aperitiefhapje met grove mosterd
Kikkererwtencurry
Voor 4 porties • 30 minuten voorbereiding • 30 à 40 minuten bereiding
• 4 el vegan ghee of kokosvet
• 1 el komijnzaad
• 2 kruidnagels
• 2 witte uien, fijngesnipperd
• 5 cm gember, geschild en fijngehakt
• 1 rode chili, fijngehakt
• 3 teentjes knoflook, fijngehakt
• ½ bosje koriandertakjes, fijngehakt (het uiteinde van een bosje, zonder blaadjes)
• 1 tl kurkuma
• 1 el garam masala (Indiaas kruidenmengsel)
• 400 ml water
• 1 aardappel, in blokjes
• ½ blik tomatenblokjes (200 g)
• 1/8 grote bloemkool of ¼ lente-bloemkool, in kleine roosjes
• 1 blikje uitgelekte en gespoelde kikkererwten
• ½ l kokosmelk (optioneel)
• koriander, fijngehakt
• geroosterde cashewnoten
Zo ga je te werk
1. Verwarm de olie in een pot en rooster het komijnzaad en de kruidnagels enkele seconden. Voeg de stukjes ui toe en laat stoven tot ze glazig zijn.
2. Voeg dan de gember, chili, knoflook, koriandertakjes, kurkuma en garam masala toe en laat verder zachtjes stoven. Doe dat lang genoeg op een middelhoog vuur zodat de stukjes ui zachtjes bruin worden en hun sap afgeven. Voeg af en toe wat water toe en kook het elke keer volledig uit.Geduldig zijn is de boodschap!
3. Voeg na 20 minuten de aardappelen en tomatenblokjes toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
4. Voeg de bloemkool toe wanneer de aardappelen bijna gaar zijn. Laat nog een tiental minuten verder pruttelen. Voeg op het einde de kikkererwten toe.
5. Werk af met kokosmelk, fijngehakte koriander en cashewnoten. Serveer met basmatirijst met
komijnzaad of met papadums.
Groenegroentesalade met muntdressing
Voor 4 porties • Bijgerecht - 30 minuten
• 4 groene asperges
• ½ broccoli of een pakje Chinese broccoli (broccolini)
• 5 snijbonen
• 1 pakje groene boontjes (200 g)
• 1 pakje sluimerwtjes (200 g)
• 200 g groene diepvrieserwtjes
• 1 handvol muntblaadjes, fijngesneden
• 2 el platte peterselie, fijngesneden
• 1 dl olijfolie
• sap van ½ citroen
• 2 el ciderazijn (of andere witte azijn)
• peper en fleur de sel
Zo ga je te werk
1. Vul een kookpot met ongeveer 2 liter water en zet de pot op een hoog vuur. Voeg 4 eetlepels keukenzout toe en breng aan de kook.
2. Plaats een kom met ijswater (water met ijsblokjes) naast de pot met kokend water. Dit ijswater gebruiken we om de groenten te laten ‘schrikken’. Voeg de groene asperges toe aan het kokende water. Breng het water weer aan de kook. Laat de asperges ongeveer 30 tot 60 seconden blancheren. Prik met een vork of klein mesje in de asperges om te testen of ze goed zijn. De asperges moeten zacht zijn zonder hun structuur kwijt te raken. Verwijder de asperges met een opscheplepel uit het water en leg ze meteen in het ijswater om ze te laten schrikken. Dat zorgt ervoor dat het gaarproces direct stopt, waardoor de mooie, groene kleur bewaard blijft en de asperges knapperig blijven. Haal de asperges uit het ijswater zodra ze afgekoeld zijn en plaats ze in een vergiet om verder te laten uitlekken.
3. Herhaal dit voor de overige groene groenten (broccoli, snijbonen, groene boontjes, sluimerwten en diepvrieserwtjes) op dezelfde manier.
4. Doe de munt en peterselie in een maatbeker. Voeg olijfolie, citroensap en ciderazijn toe en mix kort met een staafmixer. Kruid de dressing met een beetje peper en zout.
5. Stel nu je salade samen door alle groenten te mengen en overgiet ze met de muntdressing. Roer alles in een grote slakom nog eens door.
6. Werk eventueel af met een beetje fleur de sel en een paar draaien van de pepermolen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
Dit jaar zit de Britse Queen Elizabeth (95) zeventig jaar op de troon. Haar feest in juni zal vier dagen duren, maar deze week start in het Verenigd Koninkrijk wel al de ‘Platinum Pudding Competition’. Deelnemende bakkers proberen een nieuw dessert te creëren voor The Queen, dat iedereen zal eten tijdens de festiviteiten. De winnaar wordt pas binnen enkele maanden bekendgemaakt, dus voor wie niet kan wachten zetten wij nu al drie favoriete recepten van de Queen op een rij. -
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerKristof Degros
Frank Joos
Dominique Cardon
Jan Marens