Direct naar artikelinhoud
Thomas Cook

Toeristische sector vreest ernstige impact: deze bestemmingen worden getroffen

Toeristische sector vreest ernstige impact: deze bestemmingen worden getroffen
Beeld AFP

In verschillende toeristische plaatsen wordt met argwaan en vrees gekeken naar de teloorgang van de Britse reisgroep Thomas Cook. Deze plekken zijn getroffen.

Spanje

De Spaanse toeristische sector zal zwaar lijden onder het faillissement van de Britse tak van de reisgroep Thomas Cook. Dat zegt de Spaanse minister van Toerisme Maria Reyes Maroto. Spanje is de populairste bestemming voor Thomas Cook. Maroto staat in contact met de Spaanse hoteluitbaters om samen een strategie uit te werken om het hoofd te bieden aan de effecten van het bankroet van de Britse touroperator. Vooral de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera worden hard geraakt. Door het faillissement van Thomas Cook zijn volgens luchthavenuitbater Aena in Spanje 46 vluchten geschrapt. Zowat 25.000 tot 30.000 vooral Britse toeristen zijn gestrand.

Griekenland

De toeristische sector in Griekenland houdt rekening met een klap van tot 500 miljoen euro. Er is sprake van “de zwaarste klap sinds de financiële crisis”, zo schrijft de Griekse zakenkrant Naftemporiki. De Griekse toerismefederatie verwacht dat de sector 250 tot 500 miljoen euro minder zal verdienen door het ineenstorten van Thomas Cook. De hoteluitbaters rekenen met een verlies van 300 miljoen euro.

Griekenland stond op de derde plaats in de rangschikking van belangrijkste bestemmingen voor Thomas Cook-reizigers. Vooral Kreta, Rhodos en Kos waren populair. Thomas Cook baat in Griekenland ook vier eigen hotels uit en telt er 640 werknemers. Het is nog niet duidelijk wat daarmee zal gebeuren.

Tunesië

Ook in Tunesië, waar zowat 4.500 Britse Thomas Cook-klanten verblijven, leidt het faillissement van de reisgroep tot problemen. Het Britse bedrijf is Tunesische hotels nog ongeveer 60 miljoen euro verschuldigd voor verblijven in juli en augustus, zei toerismeminister Rene Trabelsi aan Reuters. “Dinsdag (vandaag, LID) heb ik een vergadering op de Britse ambassade en de hoteluitbaters om te kijken hoe deze schuld afgelost kan worden.”

Grote Europese touroperators organiseren pas sinds vorig jaar weer reizen naar Tunesië, waar in 2015 bloedige aanslagen plaatsvonden in het Bardo-museum in Tunis (22 doden) en op het strand in Sousse (38 doden). Toch is de toeristische sector nog steeds erg belangrijk voor het land: hij vertegenwoordigt 8 procent van de Tunesische economie en is goed voor 400.000 jobs. Volgens Trabelsi zouden dit jaar naar verwachting nog zowat 50.000 buitenlandse toeristen via Thomas Cook naar Tunesië zijn afgezakt.

Een Brits ambassademedewerker vangt gestrande reizigers van Thomas Cook op in de Son Sant Joan-luchthaven in Palma de Mallorca. De toeristische sector vreest enorme klappen.Beeld AFP

Turkije

In Turkije zijn momenteel zowat 21.000 Britse toeristen gestrand. Het ministerie van Toerisme in Ankara roept hoteluitbaters op om de toeristen niet aan te sporen om vroeger te vertrekken, anders dreigen juridische gevolgen. Alle kosten van de getroffen reizigers zullen door de overheid worden verzekerd. Er komt daarnaast ‘op korte termijn’ een ondersteuningspakket voor binnenlandse bedrijven, luidt het.

Marokko

Het Marokkaanse ministerie van Toerisme heeft een crisiscel opgericht, die de repatriëring van duizenden klanten van Thomas Cook moet opvolgen en omkaderen. De Marokkaanse autoriteiten gaven geen specifiek aantal toeristen die getroffen zijn of hoe de cel juist te werk zal gaan. De cel moet zo veel mogelijk informatie verspreiden.

Vorig jaar ontving Marokko ongeveer 683.000 Britse toeristen, voor in totaal 2,14 miljoen overnachtingen, zo blijkt uit cijfers van het Marokkaanse toerismeobservatorium. Bij die cijfers is niet specifiek vermeld welke fractie met Thomas Cook reisde. Volgens de lokale pers zullen vooral Marrakech en Agadir getroffen zijn door het faillissement van de Britse reisgroep.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 /2/501.40.00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen ondervinden door de situatie bij Thomas Cook.