Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen

‘Het lijkt wel alsof Trump zichzelf wil impeachen’

Amerikaans president Donald Trump spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.Beeld AP

Elk nieuw detail over het telefoontje van Trump aan Oekraïens president Zelenski haalt meer Democraten over om een impeachment-procedure tegen de president te starten. Trump zelf verkondigt dan weer doodleuk dat hij de Nobelprijs verdient. Het lijkt wel alsof de heisa hem niets doet. ‘Het interesseert hem niet om een gewone politicus te zijn’, zegt Amerika-kenner Michiel Vos.

Het telefoontje van Amerikaans president Donald Trump met zijn Oekraïense evenknie Volodimir Zelenski roept steeds meer verontwaardiging op in de VS. Waar eindigt dit?

“Dat weet ik ook niet. Ik weet niet of het in Europa ook zo is maar voor wie hier woont, lijkt het wel alsof Trump zichzelf wil impeachen. Elke dag duikt er wel weer wat op waarvan je denkt: ‘Dit kan toch niet?’ Maar ja, het is Trump, dus laat je het weer.”

De Democraten laten het niet zomaar passeren.

“Voor hen lijkt er inderdaad iets gebroken te zijn. Het gaat niet langer om Trump zelf, zoals in 2016 met de inmenging van de Russen in zijn campagne, de affaire met Stormy Daniels of zelfs het hele grab ’em by the pussy-verhaal. Toen was Trump ook nog maar presidentskandidaat, nu is hij president en gaat het over de republiek.

“Trump heeft vanuit het Oval Office gebeld naar een staatshoofd en gevraagd zijn tegenstander te onderzoeken. Mogelijk heeft hij ook staatssteun achtergehouden om druk te zetten, al weten we dat nog niet zeker. Maar als dat allemaal klopt, is het bijna quid pro quo.”

Hoe komt dat toch dat er zoveel van Trump lijkt af te glijden?

“Trump heeft wel een paar zaken die voor hem spreken. Ik was gisteren op een feestje van de Verenigde Naties, met alle zogenaamde bigwigs (hoge piefen, PG). Trump heeft 25 jaar lang geprobeerd om op dat soort feestjes door te dringen. Dat is hem altijd geweigerd geweest en daardoor voelt hij een hoop wrok tegen die elite. Die wrok deelt hij met zijn kiezers. Voor hen is hij als een Don Quichot, die het opneemt voor hen.

“Elke Amerikaanse president wil net als Abraham Lincoln zijn, Trump niet. Het interesseert hem niet om een gewone politicus te zijn. Zolang hij blijft schelden op de elite en een duidelijke taal hanteert van ‘kom maar op!’, zit hij veilig. Dat weten de Republikeinen ook. Zij zijn bang dat hij de enige is die net die achterban kan aanspreken. Zolang dat het geval is, zullen ze hem nooit afvallen.”

Michiel Vos.Beeld Natan Dvir/Polaris Images

Allemaal goed en wel, maar in een rechtsstaat gelden toch ook gewoon regels?

“Inderdaad. En je merkt nu dat het systeem probeert terug te vechten, ook al buigt en kraakt het. Er was het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller en nu zijn er ook verschillende rechtszaken die openbaarheid eisen – het Witte Huis weigert immers elke inzage in documenten.

“En ook al kennen we de exacte inhoud van het telefoongesprek nog niet, het lijkt er wel op dat hij iets te ver is gegaan. Pas op, het is niet zo dat ik sta te juichen voor een impeachment.”

Waarom niet?

“Omdat het heel verdelend werkt en het land in tweeën zou scheuren. Je moet immers kiezen: het is groen of rood. In de VS bestaat er immers geen oranje. Bovendien is zo’n impeachment-procedure een tweetrapsraket. Het geraakt misschien wel voorbij het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, maar niet in de Senaat.”