Westerlo bezorgt Waasland-Beveren uppercut van jewelste in slot: bekijk hier de beelden

Westerlo zit in de 1/8ste finales en dat mag best een mirakel genoemd worden. Aan de rust leek de wedstrijd gespeeld. Maar Westerlo hees zich op vijf minuten tijd in de tweede helft naast Waasland-Beveren en in de toegevoegde tijd bezorgde Guillaume De Schryver Westerlo een heus delirium.

Bart D’haene

De wedstrijd begon met vijf minuten vertraging. “Busje komt zo”, zullen ze in Beveren gedacht hebben, want de Westerlo-delegatie reed zich vast in de file op de ring van Antwerpen en kwam daardoor later dan gepland aan op de Freethiel. Scheidsrechter Wim Smet gunde de bezoekers wat extra respijt om zich op te warmen. Trainer Arnauld Mercier hield van de basiself in het competitieduel tegen Moeskroen alleen het trio Durmishaj, Koita en Wiegel over en bracht acht nieuwe spelers aan de aftrap. Bob Peeters greep iets minder drastisch in en voerde zes wissels door na de nederlaag tegen Union. Van Langendonck, terug na blessure, keepte zijn eerste wedstrijd met inzet. Gboho, Janssens, Keita, Kone en Remmer waren de andere nieuwe gezichten.

Strafschoppenfestival

Het eerste hete standje voor het Westerlo-doel werd gefnuikt door een slechte controle van Koita. Aan de overkant testte Janssens met een harde knal de vuisten van Pirard. Amper achttien minuten ver kwam Xian Emmers, zoon van ex-international Marc Emmers, de onfortuinlijke Ageypong (spierverrekking) aflossen. Net voor het halfuur zat er te weinig buiskruit in een schot van Abrahams en twee minuten later controleerde Durmishaj de bal slecht. Weg kans. Uit het niets ging de bal plots op de stip. Paul Keita trok Gboho neer en scheidsrechter Smet gaf, na een kleine aarzeling, een strafschop. Doelman Pirard koos de goede hoek, maar de trap van Janssens was net hard genoeg voor de 0-1. Net zoals zaterdag kon Westerlo niet lang genieten van de voorsprong. In de kluts devieerde Emmers de bal aan de tweede paal binnen. Toen Remmer de bal tegen de arm kreeg, ging de bal voor de tweede keer op de stip. Ijzig kalm zette Durmishaj de strafschop om. Na een fout van Kone op diezelfde Durmishaj trapte de Griekse spits met Albanese roots zelf de derde strafschop van de avond tegen de netten. Met een kopie van zijn eerste strafschopgoal.

Own goal

Westerlo wist dat het moest achtervolgen. Eerder dit seizoen slaagden de Kemphanen daar niet in tegen Virton en Union. Maar na een voorzet van Dewaele besloot schlemiel Paul Keita een handje te helpen. Hij duwde de bal in eigen doel. In minuut 55 hingen de bordjes in evenwicht en was alles te herdoen. Gboho zette zich door en zijn knappe schuiver verdween onder het lichaam van Pirard in doel. Plots had Westerlo haast en kon de bal niet snel genoeg op de middenstip liggen na de gelijkmaker. Abrahams wilde de bal ontfutselen van een thuisspeler en kreeg van scheidsrechter Wim Smet zelf een duw om het brandje te blussen. Een hoog Comedy Capers-gehalte. Nog lachwekkender werd het nadat de stadionomroeper de vervanging van Paul Keita aankondigde en die vervanging op luid applaus werd onthaald. Tot niet Keita naar de kant moest maar wel zijn kleine Japanse collega Kobayashi. Die vervanging werd dan weer niet gesmaakt door het thuispubliek.

Ondertussen had Westerlo bloed geroken. Waasland-Beveren was van slag en kreeg nauwelijks nog een kans in elkaar geknutseld. Met achtereenvolgens Brüls, De Schryver en Vaesen gooide Bob Peeters drie nieuwe krachten in de strijd. In de 88ste minuut zoefde een schot van ingevallen De Schryver net naast. Het was slechts uitstel van executie. Twee minuten in de toegevoegde tijd stuurde Brüls Gboho in het straatje. Zijn voorzet naar de tweede paal werd knap binnen getrapt door De Schryver. De bank van Westerlo rende in dolle extase het veld op. De getergde fans van Beveren uitten hun opgekropte frustratie. “Shame on You”, galmde door het stadion.

Waasland-Beveren: Pirard; Wiegel, Morren, P. Keita, Vukcevic; Tshibola, Kobayashi, Verreth; Koita, Agyepong, Durmishaj

Westerlo: Van Langendonck; Dewaele, Soumah, Kone, Janssens; Remmer, K. Keita, Van Eenoo, Antunes, Abrahams; Gboho

Vervangingen: 18’ Agyepong door Emmers, 46’ Wiegel door Schryvers, 59’ Kobayashi door Caufriez, 68’ Abrahams door Brüls, 74’ Van Eenoo door De Schryver, 82’ Remmer door Vaesen

Doelpunten: 33’ Janssens (strafschop) 0-1, 35’ Emmers 1-1, 39’ Durmishaj (strafschop) 2-1, 45+1’ Durmishaj (strafschop) 3-1, 50’ P. Keita (eigen doelpunt) 3-2, 55’ Gboho 3-3, 90+2’ De Schryver 3-4

Gele kaarten: 32’ P. Keita, 89’ Van Langendonck, 90+2’ De Schryver

Scheidsrechter: Wim Smet

Toeschouwers: 2.029