Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenTrump

Amerikaans Congres zet eerste stap richting afzettingsprocedure Trump: ‘Niemand staat boven de wet’

Donald Trump en Nancy Pelosi.Beeld Photo News

Het Amerikaans Congres zet de eerste stap richting de zogenaamde ‘impeachmentprocedure’ tegen president Donald Trump. Dat heeft Democratisch Congresvoorzitter Nancy Pelosi bekendgemaakt. Reden is het controversiële telefoontje van Trump met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. Daarmee begint een proces van maanden, met als waarschijnlijke climax een stemming in de Senaat: is Trump schuldig of niet aan machtsmisbruik?

, en

Aanleiding voor de mogelijke afzettingsprocedure is een telefoontje dat Trump op 25 juli heeft gepleegd. Daarin vroeg hij de president van Oekraïne, Volodimir Zelenski, een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van Democratisch presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter. Die zouden zich volgens Trump mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Trump had een week daarvoor bijna 400 miljoen dollar steun aan Oekraïne tegengehouden, wat bedoeld zou kunnen zijn om Zelenski onder druk te zetten.

Daarmee heeft Trump dus zijn presidentiële macht gebruikt om een privézaak (zijn herverkiezing) te helpen, luidt de beschuldiging van de Democraten.

Lees nu

Wat als Trump wordt afgezet? Zo werkt de impeachment-procedure

Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, start daarom een zogenaamd formal impeachment inquiry (een soort bijzonder onderzoek, PG) op tegen Trump. Zo’n onderzoek is vergelijkbaar met de commissie die in 1974 het Watergate-schandaal onderzocht, dat uiteindelijk president Richard Nixon ten val bracht.

Trumps daden zijn volgens Pelosi “een verraad van zijn ambtseed, een verraad van onze nationale veiligheid en een verraad van de integriteit van onze verkiezingen. Niemand staat boven de wet.”

Twitter bericht wordt geladen...

Het Congres zal nu de mogelijkheid onderzoeken om een afzettingsprocedure te starten tegen de president. Uiteindelijk zal dat onderzoek uitmonden in twee stemmingen. In een eerste stemming, in het Huis van Afgevaardigden, wordt tot de formele impeachment besloten. Daarvoor is een gewone meerderheid genoeg (en de Democratische oppositie heeft de meerderheid in deze kamer van het Congres). Daarna moet de Senaat besluiten of de president schuldig is, en daar is een tweederde meerderheid voor nodig. Vooralsnog zijn Trumps Republikeinse partijgenoten, die in de Senaat de meerderheid hebben, niet overtuigd van zijn schuld.

Pelosi was lange tijd geen voorstander van de afzettingsprocedure ondanks het feit dat verscheidene van haar partijleden er luid om vroegen. Ze gebruikte het tussen de regels door wel al vaker als dreigement. Nadat eerst enkel progressieve Congresleden, zoals Alexandria Ocasio-Cortez, voor een afzettingsprocedure pleitten, geraakten steeds meer Democratische afgevaardigden overtuigd van de piste om de zwaarst mogelijke politieke munitie boven te halen.

Lees nu
Beeld AFP

Trump gaat transcripties vrijgeven

De bal ging aan het rollen toen een nog onbekende klokkenluider een melding wilde doen omdat de president in een telefoontje aan een andere wereldleider beloften had gedaan, die door een inspecteur van de inlichtingendiensten als ‘urgent zorgelijk’ en ‘geloofwaardig’ werden beoordeeld.

De klokkenluidersklacht, die normaal gesproken aan het Congres moet worden doorgegeven, werd tegengehouden door de Directeur voor Nationale Inlichtingen, Joseph Maguire, de vorige maand door Trump aangestelde overkoepelende baas van de Amerikaanse spionagediensten.

Na spitwerk van onder meer The Washington Post en The Wall Street Journal werd duidelijk wat de inhoud van het telefoontje was geweest. Aanvullend bewijs werd geleverd door Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, die donderdagavond in een hysterisch vraaggesprek erkende dat hij ook contact had gelegd met Kiev om het over Biden te hebben.

Ondertussen heeft Trump op Twitter laten weten dat hij de transcripties van het gesprek met Zelenski woensdag zal vrijgeven. “Ik vertegenwoordig momenteel ons land bij de Verenigde Naties, maar heb mijn goedkeuring gegeven om morgen de transcripties van het volledige, niet-gecensureerde telefoongesprek met Oekraïens president Volodimir Zelenski vrij te geven”, schrijft hij. In een tweede tweet voegt hij daaraan toe dat “het een vriendelijk en gepast telefoontje was”. “Geen druk en, in tegenstelling tot Joe Biden en zijn zoon, GEEN quid pro quo (voor wat hoort wat, red.). Dit is niets meer dan een voortzetting van de grootste en meest destructieve heksenjacht ooit.”

Twitter bericht wordt geladen...