Direct naar artikelinhoud
Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt zit opeens weer in een negatieve spiraal

De arbeidsmarkt zit opeens weer in een negatieve spiraal
Beeld Bas Bogaerts

Terwijl Thomas Cook België tijd koopt in de hoop een faillissement te vermijden, sneuvelen bij DPG Media, de eigenaar van onder andere VTM en Q2, tot 145 jobs. Na jaren van ongebreidelde groei op de arbeidsmarkt is er de voorbije maanden een kentering gekomen. 

Geen faillissement, maar wel een bescherming tegen schuldeisers in de hoop zo een doorstart te kunnen maken. Thomas Cook België wil zo 501 banen redden. Voor twee vennootschappen is er geen hoop meer: die leggen de boeken neer, wat betekent dat 75 mensen hun job kwijt zijn. Iets eerder op de dag had DPG Media (VTM, Q2, Vitaya) aangekondigd tot 145 banen te schrappen. Het uitgesteld kijken en de concurrentie van onder meer Netflix en Disney ondermijnt het zakenmodel.

De ontslagen staan niet op zichzelf. De herstructurering bij KBC zindert nog na, met het verdwijnen van 1.400 jobs. Net na de zomer schrapte de producent van versnellingsbakken Punch Powertrain 200 banen. Bij Bekaert gaat het om 125 naakte ontslagen, terwijl weefgetouwenproducent Vandewiele 90 banen schrapt. Het Europees agentschap Eurofound telt in totaal zo’n kleine 5.000 jobs die in ons land dit jaar verdwenen bij herstructureringen. Ruim 20 procent van de Vlaamse ondernemers verwacht dat hun eigen activiteiten het komende halfjaar krimpen, blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Voka. Anderhalf jaar geleden was maar 7 procent zo negatief.

Medewerkers van Thomas Cook op de luchthaven van Palma de Mallorca zoeken troost bij elkaar. De touroperator is het zoveelste bedrijf dat in de problemen zit of moet herstructureren.Beeld AFP

“Neen, het gaat niet goed”, zegt Herwig Muyldermans, directeur van HR-dienstenorganisatie Federgon. “Uitzendarbeid zit al het hele jaar in een negatieve trend. Dat is een beetje de kanarie in de koolmijn op het vlak van tewerkstelling. Welnu in de eerste zes maanden van dit jaar was de trend negatief, met min 4 procent. Voor juli was dat zelfs min 7 procent in vergelijking met juli vorig jaar.” Volgens Muyldermans is vooral de Vlaamse arbeidsmarkt geraakt, die als open economie conjunctuurgevoelig is. Dat bevestigt arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent). “De conjunctuur is al enige tijd aan het vertragen, en dus is het logisch dat dit een vertaling krijgt op de jobmarkt.”

Nieuwe profielen

Die omslag valt ook af te lezen uit een aantal andere parameters, zoals de stijging van de technische werkloosheid. Volgens de RVA waren er in het tweede trimester ruim 8,5 procent meer tijdelijke werklozen dan in dezelfde periode vorig jaar. “Het lijkt erop dat al het slechte nieuws nu een beetje samenkomt”, zegt Geert Van Hootegem van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving HIVA. “De signalen zijn inderdaad niet goed, al is dit ook wel een beetje van alle tijden. Wat mij wel opvalt is dat er vaak met de ontslagen tegelijk ook aanwervingen van nieuwe profielen worden aangekondigd. Kijk naar Proximus, KBC of DPG Media.” Die laatste plant ook vijftig nieuwe aanwervingen van digitale profielen.

Dat is de creatieve destructie die volop zijn beslag legt op verschillende sectoren, merkt Stijn Baert op. “De opkomst van nieuwe bedrijven en diensten die bestaande bedrijven en sectoren in de tang neemt. En dan krijg je een verschuiving van jobs naar die nieuwe diensten of sectoren.” 

Herwig Muyldermans merkt wel op dat er tegelijk met die ontslaggolf tegelijk nog altijd sprake is van een zekere krapte op de arbeidsmarkt. “Daar speelt de vergrijzing natuurlijk een belangrijke rol in. En dat is maar goed ook, want zo blijft er voldoende aanbod voor die mensen die nu geconfronteerd worden met jobverlies.”