Videospeler inladen...

'Social freezing' steeds populairder maar eitjes wegnemen en invriezen blijft duur. Moet de overheid mee betalen?

Steeds meer vrouwen nemen hun toevlucht tot 'social freezing', ook AGE banking genoemd, het laten wegnemen en invriezen van eicellen voor niet-medische redenen. Het gaat dan om vrouwen met een kinderwens die echter op latere leeftijd een kind willen krijgen, als de kwaliteit van de eicellen erop achteruit is gegaan, en die daarvoor dan de ingevroren 'jonge' eicellen willen gebruiken. De procedure is evenwel duur en wordt momenteel niet terugbetaald. Vruchtbaarheidsspecialist professor Michel De Vos pleitte in 'Vandaag' op Eén voor een inspanning van de overheid om de procedure voor iedereen toegankelijk te maken.

Uit studies bij IVF, in-vitrofertilisatie of 'kunstmatige bevruchting' blijkt dat de vruchtbaarheid bij de vrouw behoorlijk constant blijft tot de leeftijd van 35 jaar. Tot die leeftijd heeft een vrouw zo'n 20 eicellen nodig voor een succesvolle IVF-behandeling, daarna gaat de vruchtbaarheid echter achteruit en stijgt het aantal eicellen, zei professor De Vos, afdelingshoofd reproductieve geneeskunde aan het Universitair Ziekenhuis Brussel.

Vanaf 35 gaat de slaagkans om spontaan of door een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger te worden jaar na jaar omlaag, en op 40 jaar zijn er al 30 tot 40 eicellen nodig om echt een heel hoge kans te hebben op een zwangerschap. 

En dus laten vrouwen die wel een kinderwens hebben maar nog niet aan kinderen toe zijn, bijvoorbeeld omdat ze nog niet de juiste partner hebben gevonden, eicellen invriezen als ze zo'n 35 jaar oud zijn, om die later dan te kunnen gebruiken om zwanger te worden. Het biedt hen een zekere gemoedsrust, zo zei De Vos, maar het biedt geen garantie op succes. 

Opvallend is dat slechts een minderheid van de vrouwen de ingevroren eicellen ook ooit daadwerkelijk gebruiken: zo'n 10 procent. Een aantal vrouwen dat eicellen heeft laten invriezen wordt spontaan zwanger, andere vrouwen hebben wel een partner ondertussen maar gebruikt de eicellen niet, zo zei professor De Vos. 

Professor Michel De Vos in de studie van 'Vandaag'.

Niet goedkoop

De ingreep is niet goedkoop, 1 'ronde', een behandeling met hormonen en het weghalen en invriezen van een tiental eicellen, kost tussen 2.500 en 3.000 euro. Hoe ouder de vrouw is op het ogenblik van de procedure, hoe meer eicellen er nodig zijn.

Momenteel wordt die procedure terugbetaald bij vrouwen die kanker hebben, en die voor ze chemotherapie krijgen, eicellen laten invriezen. Dat is duidelijk een medische reden, voor vrouwen zonder medische reden, is er geen terugbetaling. 

De procedure bestaat nu zo'n 10 jaar en ze wordt steeds populairder, maar momenteel is ze dus enkel weggelegd voor wie ze kan betalen. Professor De Vos vindt dat de overheid toch wel een inspanning zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat alle lagen van de bevolking er toegang tot zouden kunnen krijgen.

Of de procedure volledig terugbetaald moet worden laat hij in het midden, maar "uiteindelijk spreken we over onvruchtbaarheid als een medische aandoening op termijn", zo zei hij, zodat er toch een medische link is. 

Momenteel wordt er weinig over gepraat maar het zou goed zijn dat er een maatschappelijk debat over gevoerd wordt, zo zei De Vos nog.

Bekijk hieronder het gesprek over het invriezen van eicellen  in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen