Maximiliaanpark wordt kinderboerderij en dus zullen transmigranten wel moeten vertrekken

© PhN

Er zal op termijn geen plaats meer zijn voor transmigranten in het Brusselse Maximiliaanpark. Het terrein waar ze nu verblijven, wordt immers omgevormd tot kinderboerderij. Dat past in het grote plan om de Zenne, die nu nog onder de hoofdstad passeert, gedeeltelijk open te leggen.

tg

Het Maximiliaanpark en vooral de transmigranten die er verblijven zijn voor de Brusselaars al langer een doorn in het oog. Een tijdje leek het probleem opgelost, omdat de transmigranten zich verplaatsten naar het Noordstation. Maar toen ze daar niet meer welkom waren, namen ze hun oude plek weer in.

Politieacties leverden weinig op, want telkens keerden ze na een tijdje terug. Velen slapen nu wel in opvangcentra, maar komen overdag en ’s avonds, voor de voedselbedeling, terug naar hun vertrouwde plek nabij het Noordstation.

Over wie het probleem met de transmigranten definitief moest oplossen, spelen federale en Brusselse politici al meer dan een jaar een rondje zwartepieten. Maar nu lijkt er dus een definitieve oplossing in de maak.

De strook tussen de Antwerpsesteenweg, de Helihaven en de Bolivarlaan wordt een kinderboerderij. Het gaat om de kinderboerderij die nu tussen de Willebroekkaai en de Helihaven ligt, weet Bruzz.be. Maar die moet daar weg en verhuist dus naar het park dat nu wordt ingenomen door vluchtelingen.

De verhuizing past in een groot project om de Zenne open te leggen. Die plannen dateren al van meer dan tien jaar geleden, maar nu krijgen ze echt vorm.

LEES OOK. Wat speelt er zich af in het Maximiliaanpark? Is het er écht zo onveilig? Onze man trok op onderzoek

De zone tussen de Kleine Ring en de Redersbrug zou over een afstand van 700 meter helemaal worden heraangelegd. Met meer groen en water. En minder plaats voor de auto’s.

Alain Maron (Ecolo), de nieuwe minister van milieu- en klimaat, zegt dat er eerstdaags een internationale architectuurwedstrijd wordt uitgeschreven voor de herinrichting van de omgeving.

De werken zouden dan tegen 2023 moeten starten. Zowel de stad Brussel als het Brussels Hoofdstadelijk Gewest hebben al geld vrijgemaakt voor het project.

De Zenne, die nu deels onder de hoofdstad loopt, zal dus opengelegd worden. Brussel zal dan, net als de meeste grootsteden, een waterloop door de stad hebben. “Want een stad zonder water is een stad zonder ziel”, zo zei Brussels minister Pascal Smet toen hij in 2005 voor het eerst met het idee kwam om de Zenne open te leggen.

LEES OOK. Omwonenden van Maximiliaanpark zijn het beu: “We durven niet meer buiten te komen, zo kan het niet verder”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen