Direct naar artikelinhoud
Oekraïne-gate

Klacht van klokkenluider over ‘Oekraïne-gate’ vrijgegeven: lees het document hier

Het transcript van het gesprek tussen Trump en Zelenski.Beeld AFP

De Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een geredigeerde versie van de klacht van de klokkenluider uit de Amerikaanse inlichtingendiensten tegen president Trump vrijgegeven. De klacht ligt aan de oorsprong van de impeachmentprocedure die de Democraten tegen Trump zijn gestart, nadat details bekendraakten over het telefoongesprek dat Trump had met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky.

en

De klokkenluider zelf luisterde niet mee met het gesprek, maar zegt dat medewerkers van het Witte Huis hem informeerden over de inhoud. “Hij wilde druk uitoefenen op de Oekraïense leider om dingen te doen die een bijdrage konden leveren aan de herverkiezing van de president in 2020”, schrijft de klokkenluider. Centraal in die pogingen stonden Trumps persoonlijke advocaat Rudi Giuliani en de minister van Justitie William Barr.

Volgens de klokkenluider zouden verschillende medewerkers van het Witte Huis geprobeerd hebben om de toegang te beperken tot een bewijs van het telefoongesprek, en vooral de woord voor woord uitgeschreven versie daarvan. Dat zou volgens de bron tonen “dat het Witte Huis doorhad hoe bezwarend de gebeurtenissen uit het telefoongesprek waren”, staat er te lezen.

Eerder vandaag raakte bekend dat het Witte Huis de aanklacht van de klokkenluider aangaande het gesprek tussen president Trump en de Oekraïense president Zelenski heeft overgemaakt aan de Senaat. Dat is wettelijk verplicht, maar het Witte Huis weigerde dat aanvankelijk te doen. Adam Schiff, die de Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voorzit, heeft de klacht doorgenomen. 

“Ik vond de beschuldigingen erg verontrustend. Ik vond ze ook erg geloofwaardig”, aldus Schiff, zonder in te gaan op de inhoud van de aanklacht. “Ik wil de klokkenluider bedanken om naar voor te komen. Ik denk dat dit moedige individu ernstig wangedrag heeft blootgelegd. We zullen al het mogelijke doen om u te beschermen”, richtte hij zich tot de klokkenluider, wiens identiteit nog steeds geheim is.

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, had vanochtend al geëist dat de klacht onmiddellijk vrijgegeven zou worden.

Woensdag werd al een onnauwkeurig transcript vrijgegeven van het telefoongesprek dat Trump en Zelenski in juli hadden, kort na de verkiezing van Zelenski. Voor de Democraten toont het gesprek zwart op wit aan dat Trump de hulp van een buitenlandse regering inriep om zijn politieke rivaal Joe Biden te beschadigen. Biden is een van de favorieten om het volgend jaar bij de presidentsverkiezingen voor de Democraten op te nemen tegen Trump.