Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Leerlingen Antwerpse hogeschool: ‘Docent legde ons klimaatcontract voor in ruil voor goede punten’

De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

Een docent sociaal werk aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen zou met ziekteverlof gestuurd nadat zijn les volgens Gazet van Antwerpen uit de hand was gelopen. De man zou van zijn studenten bepaalde klimaatacties gevraagd hebben die meteen hun examens konden vervangen. 

De docent wou vrijdag naar aanleiding van de klimaatbetogingen voor de ‘Global Climate Strike’ zijn eerste les ‘wereldbrede uitdagingen’ in het derde bachelorjaar Sociaal Werk laten plaatsvinden voor het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt. Hij kreeg daarvoor echter geen toestemming, wat hem, volgens getuigen, danig zou hebben gefrustreerd. “In plaats van uit te leggen wat we dit schooljaar van zijn vak mochten verwachten, stelde hij ons voor met hem een contract te sluiten, met daarin vier klimaatdoelstellingen”, getuigt een student in Gazet van Antwerpen. Wie die doelen haalde, zou 20 op 20 krijgen voor het examen, klinkt het.

Maar de doelstellingen waren niet min. De studenten moesten 1) zijn les filmen en de beelden aan burgemeester Bart De Wever bezorgen, 2) in groep klimaatacties opzetten, 3) er tegen 1 februari voor zorgen dat alle fossiele brandstoffen op Antwerps grondgebied verboden zijn, en 4) het klaarspelen dat de burgemeester de noodtoestand zou uitroepen wegens de hoogdringendheid van de klimaatzaak.

Zowel de hogeschool als de docent in kwestie wensten voorlopig niet te reageren aan De Morgen gisteren.