© Photo News

Vincent Kompany geeft voor het eerst sinds lang nog eens tekst en uitleg

De opluchting om de bekerzege tegen Beerschot was groter dan de frustratie om zijn weer opspelende hamstringblessure. Vincent Kompany (32) is wellicht weer een tijd out, maar na alle kritiek op Anderlecht vond de speler-manager het tijd om toch eens behoorlijk uitgebreid te praten met de media. “Ons grote probleem is dat we niet volwassen genoeg zijn als ploeg.”

Jürgen Geril

LEES OOK. Anderlecht wint pas na verlengingen tegen Beerschot: Saelemaekers vermijdt drama met drie assists

Vincent Kompany moet vandaag de nieuwe kwetsuur aan zijn hamstring laten controleren. De kans is reëel dat straks niet alleen de wedstrijden met Anderlecht tegen Waasland-Beveren en Charleroi in het gedrang komen, maar ook de volgende interland met de Rode Duivels. “Maar ik kan tegen een stoot. Ik heb al vaak teruggevochten en zal nu ook niet minder worden.”

Vincent, de druk om te winnen in Beerschot was enorm?

“Kijk ik speel al sinds mijn zes jaar bij Anderlecht. Ik weet ook wel dat dat ik me hier niet kan permitteren om te blijven verliezen.In mijn laatste jaren bij Manchester City won ik ook meer dan sommige andere voetballers in heel hun carrière en dan verlang je altijd betere resultaten. Maar sommige mensen zijn zich niet bewust van het vele werk dat er is bij Anderlecht. We moeten alles heropbouwen en tegelijkertijd winnen: dat is het moeilijkste wat er is.”

Het voetbal dat jullie de laatste weken brengen is toch niet goed meer. Weinig kansen, maar ook niet flitsend meer zoals in het seizoensbegin..

“Zondag na Club Brugge was ik heel boos. Dat was echt de eerste wedstrijd die we speelden zonder ons gekende lef en zonder balbezit. Ik sta helemaal niet voor het voetbal dat we daar speelden. Die stijl ligt ons helemaal niet en dus verloren we ons vertrouwen. Ik had liever met 5-0 verloren en daar toch het spel gebracht dat eigenlijk bij Anderlecht past. We gaan nooit meer afwijken van die stijl, hoe de andere ploegen ook voetballen. Laat ze maar. Wij zetten onze filosofie voort zonder compromissen. In de wedstrijden voor Brugge lukte het wel, ook al waren de resultaten niet altijd positief.”

Jullie hebben wel maar 5 op 24 en vallen vaak terug in de tweede helft.

“Maar we hebben geen fysiek probleem. Tegen Club Brugge liepen we 7 kilometer meer dan de tegenstander. In het algemeen lopen we meer dan de andere ploegen in eerste klasse. Misschien hebben we wel een mentaal probleem. Brugge voetbalde met métier en ervaring. Hoeveel van ons kunnen er dat zeggen? Ons grote probleem is dat we niet volwassen genoeg zijn als ploeg. Zelfs al leveren we een goeie opbouw en creëren we kansen, maar het zijn de details waaraan we moeten werken. Alerter zijn op stilstaande fases, tweede ballen veroveren, een bal verder wegkoppen van onze goal, beter druk zetten… Ik besteed veel tijd aan het individuele werk.”

© Photo News

Heb je de taak een beetje onderschat?

“Ik verwachtte me eraan dat het veel tijd en energie zou kosten. De meeste andere ploegen zijn al gerodeerd en de filosofie die we nu invoeren bij Anderlecht is totaal het tegenovergesteld van het spel dat ze de voorbije jaren brachten. De verwachtingen zijn wel enorm. Ik kan het me zelfs niet veroorloven om een slechte wedstrijd toch te winnen, want dan vraagt men waarom het voetbal niet goed was. Maar ik zoek geen excuses.”

Met Kemar Roofe was je eerste spits wel lang geblesseerd.

“Daarom zijn we tevreden dat Kemar op Beerschot 90 minuten gespeeld heeft. Hij was bewegelijk en zocht naar openingen in de box. Maar we leggen Roofe nog niet te veel druk op, want hij had geen officiële wedstrijd meer gespeeld sinds mei.”

Hoe moet het nu verder?

“Ik ben rustig. Ik hoop dat de zege tegen Beerschot ons vertrouwen een boost geeft voor de competitiewedstrijden tegen Waasland-Beveren en Charleroi. Tegen Beerschot begonnen we toch goed en werkte ons gameplan opnieuw. We vonden de vrije man op de flanken tot we die tegengoal op stilstaande fase kregen. Dat maakte hun supporters wakker. Daarna vreesde ik wel dat mijn ploeg zou toeklappen, maar we toonden veerkracht. We wonnen op karakter.”

Dat mocht ook wel met alle acht zomertransfers in de basis. Met jou, Chadli en Van Crombrugge stonden er drie Rode Duivels op het veld tegen een 1B-club.

“Na Brugge moest iedereen erbij zijn. Het is zo dat wij op dit moment twee keer harder moeten werken dan eender welk ander team om iets te behalen. De mensen moeten alleen begrijpen hoeveel energie het kost om te spelen zoals wij willen spelen.”

Was het een groot risico om jezelf op te stellen? Na 25 minuten viel je weer geblesseerd uit.

“Het was een risico, ja. Maar terugkeren na een hamstringblessure is altijd een risico. Ik moest er gewoon bij zijn in deze cruciale match. Ik haat het als mijn jongens voor de leeuwen worden gegooid en ikzelf niets kan doen. Natuurlijk was het beter geweest als ik eerst een achttal keer getraind had, dan even een half uur kon ingevallen, dan eens een uur meedoen en dan voluit, maar ik wilde een signaal geven.”

© Photo News

Je zet zelfs je gezondheid op het spel voor Anderlecht?

“Ik had twee keer voluit getraind deze week. Intensief ja. Ik had ook vol op doel getrapt. Dan kan ik toch niet tegen mijn spelers zeggen: “Het is een erg belangrijke match tegen Beerschot, maar ik laat ze nog even passeren.”

Het kan dat je op 10 en 13 oktober weer de interlands tegen San Marino en Kazachstan mist.

“Ik denk dat het niet zo erg is, maar dat zou kunnen ja. We zien wel. Mijn prioriteit nu is om Anderlecht weer aan goeie resultaten te helpen.”

LEES OOK. Vincent Kompany slaakt ondanks eigen blessure zucht van opluchting bij Anderlecht: “Na Brugge was ik echt heel kwaad”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer