Direct naar artikelinhoud
Impeachment TrumpVerenigde Staten

Klacht klokkenluider laat zich lezen als een leidraad voor het impeachmentonderzoek naar Trump

Joseph Maguire, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, donderdag bij de inlichtingencommissie van het Huis van AfgevaardigdenBeeld EPA

Het Witte Huis heeft de aantekeningen over het telefoontje tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski meteen na afloop op een speciaal beveiligde server opgeborgen. De klokkenluidersklacht daarover werd later tegengehouden, ook na overleg met het Witte Huis.

Voor de klokkenluider was het verstoppen een duidelijke aanwijzing dat Witte Huis-medewerkers beseften hoe ernstig het telefoontje was, schrijft hij in zijn donderdag alsnog vrijgegeven klacht.

Oppositieleider Nancy Pelosi sprak van een doofpot. “Een elektronisch systeem dat bedoeld is om informatie in het belang van de nationale veiligheid in op te bergen, werd door het Witte Huis gebruikt om informatie van politieke aard te verstoppen.”

Spion

Dat het inderdaad de bedoeling was dat het gesprek geheim zou blijven, bleek dezelfde ochtend, toen Trump tijdens een toespraak voor Amerikaanse VN-gezanten hard uithaalde naar degene die het heeft verklapt. “Ik wil weten wie dat was, wie de persoon was die de klokkenluider de informatie heeft gegeven. Want dat is bijna een spion. Weet je wat we vroeger deden, toen we nog verstandig waren? Ja? Spionnen en verraad, daar gingen we vroeger een beetje anders mee om dan nu.”

De pogingen om het telefoontje en het klokkenluidersrapport onder de pet te houden, waren donderdag bij de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden ook het hoofdonderwerp van het verhoor van Joseph Maguire, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij is degene die in augustus het laatste woord had gehad over de vrijgave, nadat de inspecteur-generaal voor inlichtingendiensten had geoordeeld dat de onthullingen van de klokkenluider “urgent zorgelijk” en “geloofwaardig” waren.

Spion
Beeld EPA

Maguire vond, na overleg met het Witte Huis en het ministerie van Justitie, die beide worden genoemd in de klacht, dat hij de klacht niet naar het Congres hoefde te sturen.

Dat was nog nooit eerder gebeurd, erkende Maguire. “Totaal zonder precedent.”

“Ik kwam klem te zitten”, zei hij. Een klokkenluidersklacht moet weliswaar altijd worden doorgegeven aan het Congres, maar Maguire oordeelt dat alles wat de president in het Witte Huis zegt onder het zogeheten ‘executive privilege’ valt, waardoor het juist geheim moet worden gehouden (dat was ook het argument dat Richard Nixon in 1973 gebruikte om bandopnamen van gesprekken in het Witte Huis niet te hoeven vrijgeven).

Zeven velletjes

Wel had Maguire de klacht doorverwezen naar het ministerie van Justitie, omdat er mogelijke misdaden in werden beschreven. Dat legde de klacht, in feite een aangifte, ook naast zich neer, omdat de president met zijn verzoek aan Oekraïne om Biden te vervolgen niets strafbaars zou hebben gedaan. “Wat de president aan de Oekraïense president vroeg, is geen kwantificeerbaar ‘ding van waarde’, volgens de wet over campagnefinanciering”, was het oordeel.

De donderdag geopenbaarde klacht van de klokkenluider, een gedetailleerd verslag van zeven velletjes, laat zich lezen als een leidraad voor het dinsdag door Pelosi aangekondigde impeachmentonderzoek naar Trump. De klokkenluider zelf heeft de aanklacht al klaar, en schrijft dat “de president van de Verenigde Staten de macht van zijn ambt heeft gebruikt om een ander land te bewegen zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen van 2020".

Vervolgens beschrijft hij uitgebreid de gebeurtenissen die voorafgingen aan het telefoontje, en de gebeurtenissen erna.

De daad bij het woord

Het rapport laat zien dat Trumps pogingen om Joe Biden in Oekraïne in juridische problemen te brengen omvangrijker zijn dan dat ene telefoontje. Al sinds december vorig jaar is Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani bezig met het leggen van contacten en het instigeren van onderzoek naar Biden, waarbij hij “de besluitvormingsprocessen rond nationale veiligheid omzeilde”, schrijft de klokkenluider.

Volgens het rapport moesten diplomaten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hun best doen om ‘de schade’ van de activiteiten van Giuliani te beperken. Zo spraken de speciale gezant voor Oekraïne-onderhandelingen, Kurt Gordon, en de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, met Giuliani zelf, maar ook met leden van de Oekraïense regering in Kiev, om hen “te helpen met het begrijpen van de verschillende signalen die ze kregen van officiële Amerikaanse kanalen aan de ene kant, en meneer Giuliani aan de andere kant”.

De daad bij het woord
Beeld AP

Trump gebruikte niet alleen Giuliani om signalen over te brengen. Op 14 mei, schrijft de klokkenluider, instrueerde Trump vicepresident Mike Pence om zijn geplande bezoek aan de inauguratie van Zelenski te schrappen. Trump zei tegen de delegatie die wel ging, onder leiding van energieminister Perry, dat ze “duidelijk moesten maken” dat hij geen zin had in een ontmoeting met Zelenski voordat duidelijk was dat die “de daad bij het woord zou voegen” – wat volgens de klokkenluider dus een onderzoek naar Biden is.

Ook beval Trump begin juli aan het OMB, het financieel administratiebureau van de Amerikaanse regering, om alle (veiligheids)hulp aan Oekraïne op te schorten. Noch deze accountants, noch de Nationale Veiligheidsraad kreeg een reden te horen.

Alarmbellen

Toen inlichtingenbaas Maguire donderdag in zijn hoorzitting werd gevraagd of er bij hem geen alarmbellen gingen rinkelen toen hij het klokkenluidersrapport las, zei hij dat dat niet zijn verantwoordelijkheid was. “Ik heb geen zicht op die situatie”, zei hij. “Hoe de president zijn diplomatieke werk doet, dat zijn zijn zaken.”

De hoorzitting maakte ook duidelijk dat de rolverdeling tussen Democraten en Republikeinen ook na de impeachmentaankondiging nog even strak is afgebakend als daarvoor. De Democraten proberen te achterhalen wat er is gebeurd, de Republikeinen proberen dat te ondergraven.

Devin Nunes, de hoogste Republikein in de Inlichtingencommissie en een belangrijke steunpilaar van Trump, liet vooraf al blijken dat er niets aan de hand is. “De klokkenluidersklacht is gebaseerd op bewijs van horen zeggen. De inspecteur-generaal vindt dat de klokkenluider politiek bevooroordeeld is tegen Trump. Het ministerie van Justitie heeft de klacht onderzocht en besloten dat er geen actie hoeft te worden ondernomen.”

Herlees de liveblog van de woelige Amerikaanse dag.

Krijg als eerste een bericht bij een belangrijke ontwikkeling: download onze app ›

Live

  1. Einde liveblog

    Hierbij beëindigen we deze liveblog over opnieuw een woelige dag in de Amerikaanse politiek.

    Nog een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen vandaag:

    Joseph Maguire, de baas van de inlichtingendiensten, getuigde deze middag in het Huis van Afgevaardigden. Hij kreeg veel kritiek te verwerken omdat hij de klacht niet direct had overgemaakt aan het Huis.

    - De klacht van de klokkenluider werd vrijgegeven voor het grote publiek. Gisteren konden enkel nog Afgevaardigden van het Huis die inkijken. Uit de tekst blijkt dat de klokkenluider vreesde dat Trump zijn Oekraïense evenknie vroeg om zich te mengen in de presidentsverkiezingen van 2020. Medewerkers van het Witte Huis zouden het bewijs daarvoor hebben proberen verbergen.

    - Voorzitter van het Huis Nancy Pelosi sprak na het lezen van de klacht van "een doofpotoperatie". Het onderzoek spitst zich volgens haar nu vooral toe op de openbaar gemaakte klacht.

    - Amerikaans president Donald Trump had geen goed woord over voor de Democraten. Volgens gelekte opnames vergeleek hij deze ochtend de bronnen van de klokkenluider - die laatste was zelf geen getuige van het telefoongesprek - met "een spion". "Weet je wat we in de goede oude tijd deden wanneer we slim omgingen met spionnen en verraad? We behandelden dat soort zaken een beetje anders dan we nu doen", voegde hij daaraan toe.

    - Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zou de klokkenluider een CIA-officier zijn die tijdelijk op het Witte Huis werkte.

  2. 'Coderen transcripties telefoongesprekken hoogst ongebruikelijk'

    Het Witte Huis zou geprobeerd hebben om de transcripties van het telefoongesprek tussen Amerikaans president Donald Trump en Oekraïens president Volodymyr Zelenski te verhullen voor de buitenwereld. Dat is wat de klokkenluider in de hele zaak beweert, zo bleek vandaag.

    Medewerkers van Trump zouden dat hebben gedaan door de transcripties in een gecodeerd systeem op te slaan. Normaal wordt dat systeem gebruikt voor uiterst gevoelige en geheime informatie. De Amerikaanse nieuwssite Politico deed een rondvraag bij voormalige woordvoerders van het Witte Huis die allemaal zeggen dat zo'n praktijk hoogst ongebruikelijk is.

    Volgens de site zou de Trump-administratie daarmee begonnen zijn toen in 2017 fragmenten van gesprekken tussen Trump en Australische en Mexicaanse leiders uitlekten in de pers.

    Pikant detail: voor de tweede keer in de recente Amerikaanse geschiedenis, is het bewaren van al dan niet geclassificeerde informatie een allesbepalende kwestie geworden. Bij de presidentsverkiezingen van 2016 stond Democratisch kandidaat Hillary Clinton in het middelpunt van de belangstelling - en kritiek - omwille van het gebruik van persoonlijke mailservers voor haar werkmail.

  3. Giuliani: 'Onmogelijk dat klokkenluider held is en ik niet'

    Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump, is niet te spreken over het feit dat zijn naam genoemd wordt in de klokkenluiderszaak. Ook Joseph Maguire, de baas van de inlichtingendiensten, plaatste vanmiddag tijdens zijn hoorzitting in het Congres vraagtekens bij het feit dat Giuliani als privépersoonbetrokken is bij buitenlands beleid. "Het kan niet dat de klokkenluider een held is en ik niet", zei Giuliani aan The Atlantic. "Ik zal de held zijn. Wanneer dit allemaal achter de rug is, zal ik de held zijn."

    Volgens Giuliani treedt hij in Oekraïne niet op als advocaat, maar als iemand "die het grootste deel van zijn leven gewijd heeft aan orde op zaken stellen bij de overheid. Alles wat ik gedaan heb zou geprezen moeten worden".

    Rudy GiulianiBeeld REUTERS
  4. Wat leren de vorige impeachments in de geschiedenis van de VS ons over deze?

    Voor de vierde keer in de Amerikaanse geschiedenis stelt het Huis van Afgevaardigden een president in staat van beschuldiging. Voorspellen de eerdere im­peach­ments iets over de uitkomst van deze?

  5. 'Klokkenluider is CIA-officier'

    De klokkenluider die de kat de bel aanbond, zou een CIA-officier zijn. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van drie anonieme bronnen. Volgens de krant zou de officier tijdelijk in het Witte Huis hebben gewerkt maar ondertussen teruggekeerd zijn naar de CIA.

    The New York Times verantwoordt zichzelf voor het vrijgeven van de informatie over de identiteit van de klokkenluider omdat "de rol van de klokkenluider, samen met zijn geloofwaardigheid en zijn plek in de overheid, van essentieel belang zijn om één van de meest fundamentele kwesties voor dit land te begrijpen, namelijk of de president zijn macht misbruikte en of het Witte Huis dat heeft proberen te verbergen."

  6. Portret Maguire

    Alle ogen in politiek Washington zijn vandaag gericht op Joseph Maguire, Amerika’s hoogste spionagebaas. Maguire werd in het Congres aan de tand gevoeld waarom hij de melding van de klokkenluider achterhield over president Trumps Oekraïne-telefoontje. Wie is de man?

    Beeld AFP
  7. Trump vergeleek klokkenluider met een spion en voegde er bedreigingen aan toe

    Donald Trump sprak deze ochtend zo'n vijftig mensen toe op de VN-Klimaattop, initieel met de bedoeling om de missie van zijn land aan de top te eren.

    Volgens notities die de Amerikaanse krant The New York Times in handen kreeg, schakelde Trump echter al snel over op de actualiteit van de dag en had hij het daarbij vooral op de bron van de klokkenluider gemunt. "Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider de informatie heeft gegeven, want dat komt in de buurt van een spion", zei hij. De klokkenluider heeft het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president immers niet zelf gehoord.

    "Weet je wat we in de goede oude tijd deden wanneer we slim omgingen met spionnen en verraad?", vroeg Trump retorisch aan een geschokt publiek. "We behandelden dat soort zaken een beetje anders dan we nu doen."

    De Amerikaanse krant LA Times kreeg ook een opname van de bewuste meeting in handen die de uitspraken bevestigt.

  8. Pompeo: Alle Amerikaanse diplomatieke daden met Oekraïne 'volkomen gepast'

    Alle diplomatieke daden van Washington met Oekraïne waren "volkomen gepast". Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd na de publicatie van een controversieel telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelenski.

    "Bij mijn weten en gezien wat ik tot nu toe heb gezien, zijn alle daden waartoe leidinggevenden van het State Department hebben beslist volkomen gepast", zei Pompeo.

    Mike Pompeo.Beeld Getty Images
  9. Trump: 'Er zou wettelijke manier moeten zijn om onderzoek Democraten tegen te houden'

    Volgens president Trump zou er een wettelijke manier moeten zijn om het impeachment-onderzoek van de Democraten te stoppen. Dat heeft hij gezegd tegen enkele Amerikaanse journalisten.

    "De Democraten gaan de verkiezingen verliezen, dat weten ze", zei Trump. "Dat is de reden waarom ze dit doen. Wat tegen deze president gedaan wordt, zou nooit toegelaten mogen zijn."

    Twitter bericht wordt geladen...

  10. Schiff wil rol Giuliani tot op de bodem uitspitten

    Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie, wil tot op de bodem uitspitten welke rol Rudy Giuliani en justitieminister William Barr precies gespeeld hebben in de zaak rond de klokkenluider.

    Trump reageerde op Twitter meteen met een aanval op Schiff. "Adam Schiff heeft geen enkele geloofwaardigheid. Nog maar eens een fantasie om de Republikeinse partij te treffen." 

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Hoorzitting met Maguire voorbij

    De hoorzitting met Maguire is afgelopen.

  12. Maguire: 'Niemand staat boven de wet'

    Ook president Trump moet zich aan de wetten houden, net als iedereen, zo zegt Maguire. 'Niemand in dit land staat boven de wet.'

  13. Witte Huis denkt na over strategie om terug te slaan

    Terwijl de Democraten vol in de aanval gaan na de klacht van de klokkenluider, bezint het Witte Huis zich over een strategie om terug te slaan.

    Trumps voormalige campagneleider Corey Lewandowski zou in dat kader een team aan het samenstellen zijn.

    Corey LewandowskiBeeld Photo News
  14. Voormalig openbaar aanklager Oekraïne: 'Hunter Biden overtrad wet niet'

    Volgens Yuri Loetsenko, de voormalige Oekraïense openbaar aanklager, heeft Hunter Biden de wet niet overtreden. Dat meldt The Washington Post.

  15. Maguire: 'Grootste uitdaging voor VS is integriteit electoraal systeem beschermen'

    Maguire benadrukt dat het beschermen van "de integriteit van het electoraal systeem" de "grootste uitdaging" vormt voor de Verenigde Staten. Opmerkelijk, aangezien de klokkenluider Trump er net van beschuldigt dat hij die integriteit in gevaar brengt door een buitenlandse mogendheid te vragen een onderzoek te voeren naar een politieke tegenstander.

  16. Maguire: Klacht klokkenluider 'in lijn met' transcriptie Witte Huis

    Volgens Maguire ligt de klacht van de klokkenluider "in lijn met" de (samenvatting van de) transcriptie die het Witte Huis gisteren vrijgaf van het gesprek tussen Trump en Zelenski.  

    Twitter bericht wordt geladen...

    Dat is belangrijk, aangezien de klokkenluider Trump er uitdrukkelijk van beschuldigt de hulp van een buitenlandse mogendheid te hebben gezocht om zich te mengen in de presidentiële verkiezingen van 2020 en een onderzoek te openen naar Joe Biden. Maguire lijkt te erkennen dat de transcriptie van het Witte Huis die beschuldigingen bevestigt.

    Beeld AFP
  17. Pelosi: 'Klacht klokkenluider nu focus van impeachment-onderzoek'

    De klacht van de klokkenluider zal volgens Pelosi de focus vormen van het impeachment-onderzoek dat de Democraten hebben opgestart.

  18. Pelosi: 'Maguire overtrad wet'

    Volgens Pelosi overtrad Maguire de wet door de klacht van de klokkenluider niet meteen aan het Congres te bezorgen. De wet is volgens de Democrate nochtans kristalhelder. Ze is dan ook "stomverbaasd" dat Maguire met de klacht naar het voorwerp van die klacht trok, namelijk het Witte Huis, om te bepalen hoe hij ermee moest omgaan.

  19. Pelosi: 'Dit is een doofpotoperatie'

    Volgens Nancy Pelosi, Democratisch zwaargewicht en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zijn de pogingen van het Witte Huis om de details van het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky uit de openbaarheid te houden niets minder dan "een doofpotoperatie".

    Beeld AP
  20. Witte Huis hekelt de 'hysterie' van de Democraten en media

    Het Witte Huis heeft de "hysterie" van de Democraten en de media in verband met de Oekraïne-zaak gehekeld. "De publicatie van de klacht heeft niets veranderd, ze is niets meer dan een verzameling van derdehandsverhalen en persberichten", stelt Stephanie Grisham, woordvoerdster van het Witte Huis. 

    "Het Witte Huis zal de hysterie en de foute interpretaties die door de Democraten en verschillende media worden rondgebazuind blijven verwerpen", voegt ze eraan toe. 

  21. Maguire lijkt Giuliani te beschuldigen

    Maguire lijkt kritiek te uiten op de demarches van Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump die Oekraïne mee aanmoedigde om een onderzoek naar Joe Biden te openen. Maguire vindt niet dat burgers gevoelige missies rond buitenlands beleid en nationale veiligheid zouden moeten uitvoeren. Dat klinkt als kritiek op Giuliani's rol in de Oekraïne-zaak.

    Maar, wanneer de commissieleden hem specifiek naar de rol van Giuliani vragen, verwijst Maguire hen door naar het Witte Huis.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Klokkenluider: 'Niet eerste keer dat iets op deze manier werd afgehandeld'

    Volgens het klokkenluidersrapport zou het "niet de eerste keer" zijn dat iets op deze manier is afgehandeld, verwijzend naar de geredigeerde transcriptie van het gesprek tussen Trump en Zelensky.

  23. Maguire: 'Getuigenis op vraag van Trump'

    Maguire was naar eigen zegge geen vragende partij om te komen getuigen in het Congres. Hij doet dat enkel omdat president Trump hem dat gevraagd heeft. 

    Beeld AFP
  24. 'Trump vroeg niet naar identiteit klokkenluider'

    Volgens Maguire heeft president Trump niet naar de identiteit van de klokkenluider gevraagd. Verder wou hij niet ingaan op zijn conversaties met de president, aangezien die vertrouwelijk van aard zijn.

  25. Maguire dreigde niet met ontslag

    Maguire ontkent dat hij gedreigd heeft op te stappen als het Witte Huis hem zou hebben tegengehouden om te getuigen in het Congres. Dat had The Washington Post gisteren nochtans gemeld. Maar die berichtgeving was volgens de inlichtingenchef "niet accuraat".

  26. Maguire: 'Witte Huis vroeg niet om klacht achter te houden'

    Volgens Maguire heeft het Witte Huis hem niet gevraagd om de klacht niet vrij te geven.

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Maguire herhaalt dat achterhouden klacht ongezien is

    Het feit dat het Witte Huis de klacht van de klokkenluider in eerste instantie probeerde achter te houden is ongezien, bevestigt Maguire.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Sanders vraagt grondig onderzoek naar 'doofpot' rond telefoontje

    Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders vraagt een grondig onderzoek naar wat volgens hem een 'doofpotoperatie' is: de poging om het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski te verdoezelen. "Dit is slechts het topje van de ijsberg van illegaal, corrupt en immoreel gedrag van deze president", zegt Sanders in een mededeling. "Het publiek heeft het recht op volledige transparantie over Trumps misbruik van zijn presidentiële functie."

    Bernie Sanders.Beeld AFP
  29. Republikeins Congreslid: 'Gesprek tussen Trump en Zelenski niet oke'

    Mike Turner, een Republikeins parlementslid, verklaart dat het gesprek tussen Trump en de Oekraïense president Zelenski "niet oke" was.

  30. Maguire: 'Klokkenluider zal kans krijgen te getuigen'

    Maguire verzekert dat de klokkenluider zelf ook de gelegenheid zal krijgen om te getuigen in het Congres, zonder dat daar vergeldingsacties voor komen. Het hoofd van de inlichtingendienst benadrukt dat hij de identiteit van de klokkenluider niet kent, maar dat hij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt om diens getuigenis mogelijk te maken.

  31. Schiff: 'Trump heeft eed verraden en de Amerikaanse nationale veiligheid bedreigd'

    Volgens Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, heeft president Trump "zijn ambtseed verraden en de Amerikaanse nationale veiligheid bedreigd".

    Beeld REUTERS
  32. Lees de klacht hier

    Het Congres gaf vanmiddag de klacht van de klokkenluider vrij. Lees die hier.

  33. Maguire antwoordt niet of hij klacht besprak met Trump

    Maguire ontwijkt de vraag of hij de klacht van de klokkenluider besproken heeft met Trump. Hij beroept zich op de "private aard" van zijn gesprekken met de president.

  34. Maguire: 'Tiental mensen luisterden mee naar gesprek Trump-Zelensky'

    Volgens Maguire luisterden een tiental mensen mee naar het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky. Dat zou weleens een cruciaal stukje informatie kunnen zijn voor het verdere onderzoek: wie waren er allemaal aanwezig, en wat is hun versie van de feiten?

  35. Maguire ontkent dat inlichtingendienst achter lek zit

    Maguire verdedigt zijn diensten, en betwist dat die achter het lekken van de klacht zitten. "Ik leid de inlichtingendiensten", zei hij met een glimlach, "ik weet hoe je iets geheim houdt".

    Beeld AFP
  36. Maguire ging eerst naar Witte Huis met klacht klokkenluider

    Maguire ging eerst naar het Witte Huis met de klacht van de klokkenluider om te verifiëren of die klacht aan regels rond presidentiële geheimhouding gebonden was.

  37. Democraten: 'Machtsmisbruik door Trump?'

    De Democraten willen van Maguire weten of de behandeling van de klokkenluidersklacht (en de pogingen die te verdoezelen) een "ernstig machtsmisbruik" door president Trump betekent.

  38. Maguire: 'Dit is ongezien'

    Volgens Maguire behandelde hij de klacht van de klokkenluider volgens het boekje, en handelde ook de klokkenluider "te goeder trouw". Het Witte Huis zou Maguire gemeld hebben dat het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky onder het zogenoemde 'executive privilege' valt, zeg maar 'presidentieel privilege'. "Dit is ongezien", reageert Maguire daarop.

  39. Maguire: 'Ik ben niet partijdig, ik ben enkel trouw aan de Grondwet'

    Maguire begint zijn mededeling met een pluim op de hoed van de inlichtingencommissie. Hij benadrukt eveneens dat zijn ultieme trouw bij de Grondwet ligt. "Ik ben niet partijdig, niet politiek gekleurd", klinkt het. Maguire wijst erop dat hij onder acht presidenten gediend heeft, en maar liefst elf keer de eed heeft afgelegd.

    Joseph MaguireBeeld REUTERS
  40. Toch bewijs quid pro quo?

    In het klokkenluidersrapport staat te lezen dat de Oekraïense leiders de boodschap kregen dat Trump enkel met Zelensky wou praten als hij 'wou meespelen'. Dat hebben verschillende Amerikaanse bronnen aan de klokkenluider gezegd. Daarmee zal het hele 'quid pro quo'-verhaal wellicht opnieuw op tafel komen. De Democraten lezen immers in de transcriptie dat Trump militaire steun aan Oekraïne zou hebben toegezegd in ruil voor een onderzoek naar Joe Biden.

  41. Alle ogen in VS op klokkenluidersverhaal

    De drie grootste Amerikaanse televisiezenders laten voor de tweede dag op rij hun normale programmatie voor wat die is en zenden op dit moment live Maguires optreden in de commissie uit. Met andere woorden: alle ogen zijn op Maguire en het klokkenluidersverhaal gericht.

  42. Maguire onder vuur omdat hij klacht niet meteen openbaarde

    De Democraten nemen Joseph Maguire, het hoofd van de inlichtingendienst, onder vuur omdat hij de klacht van de klokkenluider niet meteen heeft vrijgegeven. Bovendien wrijven de Democraten Maguire aan dat hij met justitieminister William Barr heeft overlegd terwijl die zelf genoemd wordt in de klacht.

    Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden.Beeld Photo News
  43. 'Klacht had nooit mogen worden achtergehouden'

    “Zijn klacht had nooit mogen worden achtergehouden en is een stappenplan voor ons onderzoek", zegt Adam Schiff, die de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden voorzit. "We zullen er alles aan doen om deze moedige klokkenluider te beschermen. Het publiek heeft het recht om de klacht te zien en wat die onthult.”

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Klacht klokkenluider impliceert dat Witte Huis vrijgave transcriptie probeerde te verhinderen

    Uit de vrijgegeven klacht van de klokkenluider blijkt dat medewerkers van het Witte Huis en van de Nationale Veiligheidsraad geprobeerd zouden hebben om de vrijgave van de transcriptie van Trumps telefoongesprek met Zelensky te verhinderen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  45. Democraten ‘verontrust’ na inzage melding klokkenluider

    Een selecte groep Congresleden mocht woensdag de melding van de Amerikaanse klokkenluider over machtsmisbruik van president Trump inzien. Ze reageren bijzonder verontrust.

  46. Inlichtingencommissie geeft klacht klokkenluider vrij

    De Inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een geredigeerde versie van de klacht van de klokkenluider uit de Amerikaanse inlichtingendiensten tegen president Trump vrijgegeven. De klacht ligt aan de oorsprong van de impeachmentprocedure die de Democraten tegen Trump zijn gestart, nadat details bekendraakten over het telefoongesprek dat Trump had met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky.