© rr

Grootschalige actie tegen drugs achter het stuur: politie kondigt dit weekend controles in hele provincie aan

Op verschillende plaatsen, verspreid over de hele provincie Antwerpen, wordt komend weekend gecontroleerd op drugsgebruik achter het stuur. Het is de eerste keer dat zo’n grootscheepse actie - genaamd ‘Drugs, no way’ - wordt georganiseerd.

dvd

De federale politie coördineert de grootscheepse actie, die een allereerste keer plaatsvindt, met de gezamenlijke inzet van zowat alle politiediensten in de provincie en met de steun van provinciegouverneur Cathy Berx. Volgens de politie betekent de actie concreet dat er vanaf vrijdag 27 september om 18u tot maandag 30 september 6u overal in de provincie, op eender welk moment, controles kunnen opduiken. De nadruk zal op nachtelijke controles liggen.

“Vooral tijdens de weekendnachten laten mensen zich nogal graag verleiden om met drugs in hun lichaam het stuur te kruipen”, zegt bestuurlijk directeur-coördinator van de federale politie in Antwerpen, Jean-Claude Gunst. “Het is bij wijze van spreken sociaal aanvaardbaar geworden, of toch meer dan vroeger. Met deze politieactie zeggen we daar heel duidelijk ‘neen’ tegen. Drugs en rijden gaan niet samen.”

Groeiend probleem

Volgens de politie ligt de pakkans hoog, omdat er sinds april dit jaar met speekselanalyses wordt gewerkt die de vroegere – zeer tijdrovende – bloedafnames vervangen en de controles vergemakkelijken.

“We spelen als politie in op het groeiend probleem van druggebruik achter het stuur, waarvoor begin dit jaar al verschillende organisaties zoals Touring en het Belgisch verkeersveiligheidsinstituut VIAS aan de alarmbel trokken”, aldus Gunst. “Het probleem zou volgens cijfers van Touring het grootst zijn bij jongeren in de leeftijdscategorie van de twintigjarigen. Het gaat vooral om cannabis, amfetamines en cocaïne. Ook de jaarlijkse verkeersstatistieken van de Federale Politie zelf tonen al sinds 2011 een duidelijke toename van het aantal inbreuken tegen rijden onder invloed van drugs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER