Direct naar artikelinhoud
Leerstoel Etienne Vermeersch

Ophef over manier waarop Maarten Boudry prestigieuze leerstoel aan de UGent kreeg

20190320 GentMaarten Boudry spreekt met Joël De Ceulaer in het Gentse Cafe Parti.Beeld Illias Teirlinck

Niet iedereen aan de UGent is opgezet met het feit dat Maarten Boudry de leerstoel ‘Etienne Vermeersch’ gaat bekleden. De manier waarop Boudry de aanstelling heeft gekregen, zou niet helemaal koosjer zijn, schrijft Knack op basis van anonieme bronnen.

Om de  “intellectuele nalatenschap van professor Etienne Vermeersch in ere te houden” richt de UGent een leerstoel op. Die zal bekleed worden door filosoof Maarten Boudry. Maar volgens Knack verliep zijn aanstelling niet volgens het boekje.

Op een eerste vergadering over de leerstoel werd Boudry’s naam meteen geopperd. Enkel Ignaas Devisch zou tegen dat voorstel zijn ingegaan, onder meer met het argument dat Boudry geen enkele wetenschappelijke publicatie over ethiek op zijn naam heeft. Devisch zou zelf voorzichtig zijn interesse hebben laten blijken, maar Dirk Verhofstadt zou hem duidelijk hebben gemaakt dat dat geen optie was. “Wij willen dat niet”, zou hij volgens een aanwezige gezegd hebben.

Volgens Knack wees alles erop dat de leerstoel naar Boudry moest en zou gaan. Een vacature voor de functie zou afgelopen zomer slechts enkele dagen online hebben gestaan, “om toch min of meer formeel in orde te zijn”, klinkt het. “Het was een schijnvertoning, want ongeveer niemand binnen de UGent zal dat in de vakantieperiode gezien hebben en uiteraard was er maar één kandidaat geschikt voor de job: Boudry die zelf mee zijn profielschets had opgesteld. (cynisch) De functie was hem op het lijf geschreven.”

Favoritisme

Dat dit verhaal nu naar buiten komt, zou vele te maken hebben met Boudry’s optreden in De Afspraak, afgelopen maandag. Daar zei hij dat hij “pas vorige week bevestiging had gekregen”, hoewel alles volgens verschillende UGent-professoren al maanden in kannen en kruiken was.

“Mij stoort enorm dat de indruk wordt gewekt dat de man als primus uit een selectieprocedure met meerdere kandidaten is gekozen”, zegt een van hen. “Dat is de grofst denkbare leugen. Dat kan niet en het gaat niet alleen over favoritisme, maar ook over gemeenschapsgeld.”

Volgens UGent-rector Rik Van de Walle werd “de standaardprocedure gevolgd, die altijd wordt gevolgd bij de invulling van een mandaat van contractueel postdoctoraal wetenschappelijk medewerker”.