41% van jonge werknemers werkt deeltijds

© Shutterstock

Deeltijds werken zit in de lift, zo blijkt uit een nieuwe studie van HR-dienstverlener SD Worx. 41 procent van de werknemers jonger dan 25 jaar is maar deeltijds aan de slag. Dit cijfer daalt spectaculair naar 23 procent zodra ze ouder worden dan 25. Van de 55-plussers werkt net ietsjes meer dan helft deeltijds. Ook opvallend is dat alsmaar meer mannen deeltijds gaan werken.

adm

In 2008 werkte een kwart van de werknemers deeltijds, in 2015 steeg dat aantal naar een derde. Deeltijds werken komt vooral voor bij starters en oudere werknemers: maar liefst 41% van de werknemers jonger dan 25 heeft een deeltijdse baan. Vanaf 55 jaar werkt bijna de helft deeltijds. “De stijging van de pensioenleeftijd doet werknemers veel meer nadenken over loopbaanplanning en alternatieven, zoals deeltijds werken,” aldus Jan Laurijssen, HR Business Development Manager bij SD Worx.

Rustig starten en uitbollen

Het meest opvallende is de toename van deeltijdse werkers bij jongeren. Hier zijn twee mogelijke verklaringen voor. “Jongeren weten heel goed dat ze langer aan de slag zullen blijven,” zegt Laurijssen, mogelijk willen ze op die manier rustig starten aan hun loopbaan. “Zen andere mogelijke verklaring is dat ze steeds vaker werken combineren met nog studeren,” aldus Laurijssen.

Oudere werknemers kiezen vaak voor deeltijds werken om hun job “werkbaar” te houden. Ook is bij hen de financiële nood om fulltime te werken vaak kleiner. Vaak kiezen ze “doelbewust voor een goede work-life balance om bijvoorbeeld op de kleinkinderen te letten,” aldus SD Worx.

Mentaliteitswijziging

Ook beginnen alsmaar meer mannen deeltijds te werken maar toch is het nog steeds “een vrouwenzaak”, aldus Bart Buyse,directeur van het VBO. “We moeten dus inzetten op een mentaliteitswijziging, niet alleen bij de bedrijven, maar ook bij de werknemers. Dit vergt een breder maatschappelijk debat.”

OPROEP. Werk jij deeltijds en heb je daar een goede reden voor? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen