© BERT DE DEKEN

Stad en politie pakken pesten rond bushaltes aan: “Maar we mogen problemen niet uitvergroten”

“De politie en de preventiedienst hebben snel en adequaat opgetreden na melding van overlast bij bushaltes. Het is belangrijk dat Turnhoutenaren weten dat we dit soort feiten niet tolereren.” Burgemeester Paul Van Miert (N-VA) reageert op kritiek van het Vlaams Belang.

Guy Van Nieuwenhuysen

Wat zijn de feiten? Aan het begin van het nieuwe schooljaar maakten enkele jongeren zich schuldig aan verregaand pestgedrag bij een bushalte op de Grote Markt. De tante van het slachtoffer maakte hiervan gewag op Facebook. Enkele media pikten het verhaal op en er ontstond een storm van verontwaardiging. Het Vlaams Belang verspreidde een mededeling waarin het hard uithaalde naar politie en stadsbestuur en dringende maatregelen eiste.

Burgemeester Paul Van Miert reageerde voor het eerst op de aantijgingen op de commissievergadering die donderdagavond plaatsvond. Blijkbaar dateert de basis van het conflict al van vorig schooljaar. Toen al zijn de preventiedienst en de schoolspotters in actie gekomen.

“Politie en preventiedienst hebben snel en juist opgetreden”, meent de burgemeester. Na de melding en nog voor daarover iets op de sociale media was verspreid, plaatste de politie extra toezicht bij de bushaltes op de Grote Markt.

“Dat had een positief effect, want sindsdien is alles rustig verlopen”, stelde commissaris Luc Sels vast. De jongeren die overlast hadden veroorzaakt, werden geïdentificeerd en verhoord. “Het jeugdparket beslist welke maatregelen het oplegt.” Het gaat om een tiental jongeren tussen de 13 en de 15 jaar die in twee groepjes verdeeld zijn. In tegenstelling tot wat Vlaams Belang beweert, heeft geen van hen een band met het asielcentrum in Arendonk.

Schoolspotter

De politie houdt het extra toezicht nog een tijdlang vol, zowel in uniform als in burger. De stedelijke preventiedienst nam ook dit schooljaar meteen na de feiten contact op met het slachtoffer. “Het meisje werd persoonlijk begeleid door onze schoolspotter”, lichtte Leen Dockx toe. “Onze schoolspotter wacht haar op aan de bushalte en neemt samen met haar de bus naar huis, zodat ze zich veilig zou voelen tijdens de verplaatsing.”

De preventiedienst bracht De Lijn, de school, de gemeenschapswachten en de politie op de hoogte, zodat deze allemaal een oogje in het zeil konden houden. Dat is geen nieuwe aanpak. “Dit maakt al jaren deel uit van onze vaste aanpak bij dit soort gebeurtenissen.”

“Niet uitvergroten”

Is er dan een structureel overlastprobleem bij de bushaltes op de Grote Markt, zoals het Vlaams Belang beweert? Burgemeester Paul Van Miert meent van niet. “We mogen zo’n feiten niet tolereren. We moeten niet blind zijn voor wat soms misloopt in onze stad, maar wat hier is gebeurd, is uitvergroot. Bovendien is er verkeerde informatie over die feiten verspreid. Dat maakt onze inwoners bang in hun eigen stad en buurt. Als je het goed voorhebt met de Turnhoutenaren, doe je zoiets niet.”

Hij richtte zich ook rechtstreeks tot de leden van het Vlaams Belang. “Uw partij heeft zonder de feiten te kennen het bericht verspreid dat er een onveiligheidsgevoel heerst. Ze heeft duizenden euro’s geïnvesteerd om op uw nationale pagina’s te zeggen dat het asielzoekers waren.” Waarna een verhitte discussie losbarstte.

Pestgedrag buiten de schoolmuren is geen nieuw fenomeen. In 2012 stuurde het stadsbestuur gemeenschapswachten mee op de bus. Zij moesten jongeren die aanstootgevend gedrag vertoonden, op een positieve manier benaderen. Die aanpak werkte. In 2013 zorgden groepjes jongeren voor overlast bij de bushalte, waarna gesprekken met de leerlingen en de betrokken scholen volgden. Een paar jongeren die bleven pesten, riskeerden een plaatsverbod en een boete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER