Direct naar artikelinhoud
Alcoholisme

Leuvense burgemeester wil verplicht sluitingsuur voor cafés

Studenten troepen samen aan de fakbar waar ze smijten met studentenpromo’s.Beeld Vertommen

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) wil een verplicht sluitingsuur invoeren voor cafés. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ook rector Luc Sels pleit voor zo’n sluitingsuur.

De stad Leuven wil de overlast van dronken studenten in de ochtend aanpakken. “Het openbaar domein moet vrij zijn van dergelijke overlast als de dag om 7 uur begint”, zegt Ridouani aan Het Nieuwsblad. Eerder werden al overeenkomsten gesloten met de fakbars. “Die sluiten om 5 uur, en die afspraken gaan we doortrekken.”

Ook rector Luc Sels is voorstander van een sluitingsuur. Hij werd drie ochtenden op rij op weg naar kantoor geconfronteerd met dronken taferelen. “Ondertussen fietsten er kinderen voorbij naar school. Dat die zoiets moeten zien, dat gaat voor mij écht een stap te ver.”

Promo’s

De stad, de KU Leuven en hogeschool UCLL riepen in augustus al op om alcohol niet meer te promoten bij studenten, maar die oproep bleek een maat voor niets. Bij het begin van het academiejaar zijn er zowat overal studentenpromo’s, meldt Het Laatste Nieuws: van gratis vaten en shotjes tot 4,5 euro voor een halve liter wodka-Red Bull. ‘Vakantie gedaan, lever eraan’, is de treffende slogan waarmee de studenten geneeskunde van Medica hun leden uitnodigen in de fakbar.

Schepen Thomas Van Oppens (Groen) is niet blij met de vele kortingen. “We deden deze oproep uit bezorgdheid voor de gezondheid en het welbevinden van alle studenten in Leuven”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “En ja, we blijven rekenen op de steun van de supermarkten, fakbars, cafés en nachtwinkels om het alcoholgebruik en de schadelijke gevolgen ervan te beperken. Of preventie niet voldoende zal zijn? We moeten inderdaad ook gaan nadenken over een strenger wettelijk kader.” 

Bij de voorstelling van het nieuwe zoneveiligheidsplan voor Leuven in het najaar zou er meer duidelijkheid kunnen komen over een mogelijk sluitingsuur voor cafés.

Bij Medica beloven ze twee shotjes jenever of Jägermeister van de tap voor 1 euro.Beeld RV