Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Lommelse ex-schepen Anick Berghmans riskeert 4 jaar cel voor rol bij plofkraak bpost

De plofkraak op een bpost-kantoor in Lommel 21 juni dit jaar.Beeld BELGA

De 39-jarige ex-schepen Anick Berghmans uit Lommel riskeert 4 jaar cel voor haar mogelijke betrokkenheid bij de plofkraak op een bpost-kantoor in Lommel op 21 juni 2018. De daders van de plofkraak met een buit van bijna 238.000 euro hadden hun Audi onder een zeil in de schuur aan haar woning gestald. 

en

Naast de celstraf riskeert Berghmans ook een ontzetting uit de rechten van zeven jaar. De ex-schepen was zelf op de zitting aanwezig. Na de strafvordering liep ze in tranen de zittingszaal uit. 

Berghmans lijkt eerder een rol als medeplichtige gespeeld te hebben. Berghmans schreeuwde haar onschuld uit, maar veel feiten spelen in haar nadeel. Zo werd bij een huiszoeking een vuilniszak gevonden met 17.000 euro aan besmeurde biljetten. In haar handtas werd een papiertje gevonden waarin stond dat Berghmans een telefoon in haar brievenbus zou krijgen zodat men haar op de hoogte kon houden. Ook het feit dat ze haar simkaart in de wc had gegooid en vervolgens haar iPhone resette, spreekt haar onschuld tegen.

17 jaar

De vier andere beklaagden in de zaak waren ook betrokken bij de plofkraak op een ING-filiaal in Kinrooi op 4 juni 2018. De voortvluchtige P. H. uit het Oost-Vlaamse Zele staat internationaal geseind. Hij zou Anick Berghmans gecontacteerd hebben met het verzoek de Audi bij haar te mogen stallen. Hij riskeert 17 jaar cel. De drie anderen, allen uit Nederland, riskeren elk 12 jaar cel.

Het proces wordt vrijdagnamiddag 4 oktober verder gezet.