Formateur Jan Jambon hoopt vanavond of morgenochtend een Vlaams regeerakkoord te kunnen voorleggen. Na de partijcongressen volgt dan de verdeling van de ministerposten.
Volledig scherm
Formateur Jan Jambon hoopt vanavond of morgenochtend een Vlaams regeerakkoord te kunnen voorleggen. Na de partijcongressen volgt dan de verdeling van de ministerposten. © Illias Teirlinck

Welke partij mag als eerste een ministerportefeuille kiezen? En hoe werkt het systeem D’Hondt?

Net als de zetels in het parlement, worden ook de ministerposten in principe verdeeld volgens het systeem D’Hondt. N-VA mag als grootste partij eerst kiezen, maar wat met de rest? 

5 reacties

  • Paul Boutsen

    5 jaar geleden
    Wat direct opvalt is dat niet de meest competente de juiste post krijgt, dat moet dan maar in de schoot van de partij beslist wordt waar al helemaal niet naar competenties gekeken wordt. Sluit dan een paar partijen, nog voor de stemmen geteld zijn, gewoon uit en je krijgt ministerposten die als familiebedrijven gerund worden en waar cadeautjes gegeven worden aan goede kabinetschefs en partijsoldaten die geen barst van de post afweten.
  • Patrick Verbelen

    5 jaar geleden
    9 ministerposten en een parlementsvoorzitter, dat lijkt redelijk. En dan komt het, nog een hoop postjes worden weggezet als staatssecretaris, die ze niet meer de naam minister durven geven, maar die wel het beleid mee bepalen om in onze zakken te zitten.
  • Patrick Martens

    5 jaar geleden
    Hoeveel zetels krijgt het Vlaams Belang, de winnaars van de verkiezingen?
  • frans Venloo

    5 jaar geleden
    NVA natuurlijk maar ze zullen verder klungelen met hun vorige partners en veeeeel stemmen verliezen aan VB
  • Roy Coocks

    5 jaar geleden
    Waarmee voor de honderdduizendste maal bewezen is dat de postjes (en het vullen van de diepe eigen zakken) véél belangrijker zijn dan het redden van een zieltogend land.