Direct naar artikelinhoud
Leerstoel

Maarten Boudry reageert op controverse rond leerstoel: ‘Als anderen geen eerlijke kans kregen, dan trek ik mijn kandidatuur terug’

Maarten Boudry.Beeld rv

Filosoof Maarten Boudry heeft op zijn blog gereageerd op de controverse die is ontstaan rond de leerstoel ‘Etienne Vermeersch’ die hij gaat bekleden. Tegen Knack getuigden bronnen over hoe die aanstelling niet helemaal koosjer zou verlopen zijn. ‘Als anderen geen eerlijke kans kregen, dan trek ik mijn kandidatuur terug’, schrijft Boudry nu.

Niet iedereen aan de UGent is opgezet met het feit dat Boudry de leerstoel mag bekleden. Volgens anonieme bronnen in Knack wees alles erop dat de positie bij voorbaat in zijn handen zou terechtkomen, zonder gedegen sollicitatieproces. 

Twitter bericht wordt geladen...

“Er staan verschillende feitelijke onwaarheden in het artikel, die ik graag wil rechtzetten”, schrijft Boudry. “Ik zou zelf meegewerkt hebben aan de functieomschrijving van de vacature voor de leerstoel. Dat is pertinent onwaar”, klinkt het onder andere. “De tekst is door professor Freddy Mortier opgesteld, zonder mijn medewerking.”

Volgens de bronnen in Knack wees alles erop dat de leerstoel naar Boudry moest en zou gaan. Een vacature voor de functie zou afgelopen zomer slechts enkele dagen online hebben gestaan, “om toch min of meer formeel in orde te zijn”, klinkt het. “Het was een schijnvertoning, want ongeveer niemand binnen de UGent zal dat in de vakantieperiode gezien hebben en uiteraard was er maar één kandidaat geschikt voor de job: Boudry die zelf mee zijn profielschets had opgesteld. (cynisch) De functie was hem op het lijf geschreven”, klinkt het.

Mei

Boudry schrijft in zijn verklaring dat hij in mei 2019 voor het eerst over de leerstoel hoorde, op een vergadering met onder meer rector Rik Van de Walle. “Dat was toen al de tweede vergadering van die groep. (...) Er zijn toen verschillende ideeën geopperd, zowel over vorm, inhoud, procedure en kandidaten. De bedoeling was aanvankelijk dat de commissie zelf een kandidaat zou voordragen, zonder open vacature (zoals vaker gebeurt bij de oprichting van een leerstoel). Nadien bleek dat formeel niet mogelijk, en werd besloten om toch met een open vacature te werken. Op dat moment heb ik me teruggetrokken uit de voorbereidingen. (...) Had ik geweten dat er een open vacature zou komen, was ik natuurlijk weg gebleven van die vergaderingen.”

De rector verzekerde hem echter dat de UGent een eerlijke procedure zou opstarten, aldus Boudry. “Vanaf dan heb ik gewoon de openstelling van de vacature afgewacht en me daarna kandidaat gesteld, met een motivatiebrief en een CV. Over de procedure van de aanstelling weet ik verder niets.”

Procedure

Boudry benadrukt dat het om een deeltijdse en tijdelijke aanstelling gaat. “Niettemin, als blijkt dat de universiteit de geijkte procedure niet heeft gevolgd, en dat andere kandidaten geen eerlijke kans kregen, dan trek ik mijn kandidatuur bij deze terug en wil ik de UGent verzoeken om de hele procedure opnieuw op te starten. Dan zal ik me gewoon opnieuw kandidaat stellen.”

Hij looft de Leerstoel Etienne Vermeersch als “een fantastisch initiatief, waarop de universiteit terecht trots mag zijn”. “Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat in mij wordt gesteld. Maar het zou heel jammer zijn dat dit eerbetoon aan Etienne Vermeersch onder een slecht gesternte begint.”