© BFM

Personeel PZ Bethaniënhuis schrijft open brief naar aanleiding van moord op Lesley (35)

In Sint-Antonius (Zoersel) maakt de gewelddadige dood van Lesley Swolfs (35), patiënt van het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, veel indruk. Woensdag werd zij in het appartement van haar partner Roger S. (49) dood teruggevonden.

kma

LEES OOK. Lesley (35) vermoord door haar partner: “Ze lag op de grond, overal was bloed”

Roger S., die zelf ook jarenlang behandeld werd in het PZ Bethaniënhuis maar sinds een maand via het sociaal verhuur kantoor SAS een flat kon huren, werd aangehouden voor moord. Sommige omwonenden van het appartementsgebouw zijn de overlast van sommige patiënten die op deurbellen drukken of sociaal onaangepast gedrag vertonen, beu. Ze snappen ook niet dat de ex-patiënten niet van nabijer opgevolgd worden. Die reacties hebben de personeelsleden van het Bethaniënhuis zwaar getroffen.

Het personeel schreef nu zelf een open brief, om duidelijk te stellen dat hun patiënten gewone mensen zijn met vaak een eigen levensverhaal, maar waar het onderweg ergens is misgelopen, vaak door iets ingrijpends mee te maken. Op 8 oktober is er ook een gratis rondleiding zodat buitenstaanders de werking van het psychiatrisch centrum beter leren kennen en begrijpen.

PZ Bethaniënhuis zette de voorbije jaren al sterk in op campagnes om het stigma rond psychische zorg te doorbreken. Op initiatief van de Vlaamse overheid wordt de residentiële opvang van psychiatrische patiënten ook afgebouwd en wordt meer geïnvesteerd in vermaatschappelijking van de zorg waarbij iedereen mee zorg draagt voor elkaar.

Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V), oud-burgemeester van Zoersel en groot voorvechtster van een zorgzaam Zoersel, was een van de eersten die de open brief deelde.

Lees hieronder de open brief:

“We begrijpen dat het nieuws van de moord op Lesley Swolfs vele mensen beroert en vragen en reacties oproept. Wanneer we sommige reacties lezen in de krant of op sociale media, dan voelen we ons geraakt. Daarom willen wij een warm pleidooi voeren om in een harde en razendsnelle wereld te kijken naar de mens in iedereen. We hebben hierbij veel respect voor alle inwoners en winkeliers van Sint-Antonius die patiënten en bewoners van het Bethaniënhuis op een respectvolle manier aanvaarden, ook al is dit niet gemakkelijk.

De meeste mensen die in het psychiatrisch ziekenhuis worden opgenomen, zijn geen misdadigers. Het zijn stuk voor stuk mensen zoals wij allemaal. Mensen met een gezin, een werkverleden, een eigen levensverhaal, die getroffen worden door iets ingrijpends. Telkens wanneer er bij ons iemand aanklopt voor hulp, zullen wij deze persoon een omgeving bieden om tot rust te komen, te herstellen en te vertrekken vanuit de hulpvraag van die persoon. We proberen zorgafdelingen te zijn waar mensen welkom zijn, omdat deze mensen in nood vaak nergens anders meer terecht kunnen. We proberen met een warm hart voor elke patiënt individuele zorg te bieden. We proberen samen met onze patiënten het lijden te dragen, te verdragen en hen op die manier verder te dragen. Wetende dat je soms niet kan genezen, dat er dingen zijn die niet meer goed komen. Dat idee kunnen verdragen is in onze maatschappij - die erg gefocust is op groei en succes - vaak heel moeilijk.

Wanneer mensen na een lang verblijf in de psychiatrie terug in de maatschappij gaan wonen, proberen we hen ook hierin te begeleiden. Het is een werk van maanden waarbij onze begeleiding stap voor stap wordt afgebouwd en aangevuld met hulp van vele andere zorginstanties zoals een mobiel psychiatrisch team, poetshulp, thuisverpleging, huisarts, enz.

Maar ons werk stopt niet, nooit. Hoe vaak komt het niet voor dat we tijdens weekends telefoon krijgen van patiënten die niet meer bij ons in begeleiding zijn? Hoe vaak komt het niet voor dat we een goed gevulde afdeling hebben op Kerst, met patiënten én ex-patiënten, omdat deze mensen niemand anders hebben om mee te vieren?

Iedereen die nog met vragen zit of interesse heeft in de werking van Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis nodigen we uit op 8 oktober 2019 in gebouw 5 van PZ Bethaniënhuis, Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel. Vanaf 9.45 uur geven we een gratis rondleiding met toelichting over onze werking en persoonlijke getuigenissen.

Warme groet,

De betrokken teams van Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER