Direct naar artikelinhoud
Vlaamse formatie

Vlaamse gesprekken nog niet afgerond: vandaag moet D-day worden

Het Martelarenplein te Brussel.Beeld BELGA

De Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld komen vandaag opnieuw bijeen. Het doel: doorgaan tot de finish. Of die ook gehaald wordt, is afwachten, maar stilaan lijkt de puzzel wel klaar om gelegd te worden.

Vandaag lijkt D-day te worden voor de Vlaamse regering. De onderhandelaars komen om 10 uur bijeen en gaan, naar alle waarschijnlijkheid, opnieuw de nacht in.

Zaterdag hebben technische werkgroepen zich gebogen over cijferwerk en begrotingspistes. Omdat CD&V-toponderhandelaar Hilde Crevits niet mee kon onderhandelen vanwege de trouw van haar zoon, werd afgesproken om niet door te duwen.

Jan Jambon (N-VA) tijdens de onderhandelingen.Beeld Photo News

Naast de begroting lagen nog een aantal knelpunten op tafel. Zo is er bijvoorbeeld gediscussieerd over de verstrengde inburgering en over de getrapte toekenning van sociale rechten voor groepen nieuwkomers, bijvoorbeeld toekenning tot kinderbijslag.

De vraag is of Jambon vandaag, na 47 dagen onderhandelen en 126 dagen na de verkiezingen, alle puzzelstukken in elkaar kan doen passen en een akkoord kan sluiten. 

De eerste contouren van het regeerakkoord


Einde opkomstplicht lokale verkiezingen

De opkomstplicht bij de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen verdwijnt. En de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner wordt automatisch burgemeester.

Ook de lijststem op lokale en provinciale lijsten verdwijnt. 

Geen nieuwe belastingen

Die zijn onverteerbaar voor de Vlaams-nationalisten en liberalen. Er zijn wel belastinghervormingen en -verlagingen in aantocht.

Invoering jobkorting

Deze maatregel zou 500 à 600 miljoen euro kosten en moet ervoor zorgen dat mensen met lage lonen netto meer overhouden.

Einde van de woonbonus

Die woonbonus krijgt vaak kritiek omdat hij de woningprijzen opdrijft en vooral in de zak belandt van wie al een mooi vermogen heeft opgebouwd. In plaats van de woonbonus komt er een verlaging van de registratierechten.

Onderwijs

Volgens De Tijd komt er een leerwinstmeting. Zowel in het lager als in het secundair onderwijs meet men dan voor elke school in welke mate jongeren erop vooruitgaan en of de inspanningen van leerkrachten renderen.

Extra geld naar fietspaden en sporen

Het budget voor fietspaden gaat verdubbelen tot 300 miljoen euro. Ook de spoorinfrastructuur zou een financiële opkikker krijgen.

Strengere inburgering

Het staat zo goed als vast dat het inburgeringstraject voor nieuwkomers voortaan betalend wordt. Ook over de beperking van de toegang tot sociale rechten is er een akkoord.

Provincies blijven bestaan

Aan de provincies wordt niet geraakt, maar er is wel een akkoord om de fusie van gemeenten financieel aan te moedigen.

Jan Jambon (N-VA), bijna Vlaams minister-president.Beeld Illias Teirlinck