Direct naar artikelinhoud
Leerstoel Vermeersch

Interne onvrede bij UGent over aanstelling Boudry: ‘Hij heeft evenveel haters als fans’

Maarten Boudry is bereid om aan een nieuwe selectieprocedure deel te nemen, maar volgens de UGent is dat absoluut niet nodig.Beeld Illias Teirlinck

Wat liep er mis bij de aanstelling van Maarten Boudry voor de leerstoel Etienne Vermeersch aan de UGent? Niks, zegt de UGent stellig, de procedures werden perfect gevolgd. En toch borrelt er interne onvrede. Hoe komt dat?

“Als blijkt dat de universiteit de geijkte procedure niet heeft gevolgd voor deze aanstelling, en dat andere kandidaten geen eerlijke kans kregen, dan trek ik mijn kandidatuur bij deze terug en wil ik de UGent verzoeken om de hele procedure voor de aanstelling opnieuw op te starten. Dan zal ik me gewoon opnieuw kandidaat stellen.”

Dat schrijft filosoof Maarten Boudry in een verklaring die hij de wereld in stuurde via Twitter. Boudry reageert zo op een artikel van Knack dat donderdagavond laat gepubliceerd werd. In dat artikel beweren anonieme bronnen dat de aanstelling van Boudry niet gelopen is zoals het hoort, dat het opstellen van een vacature een schijnvertoning was en dat hij zelfs de vacature voor de leerstoelhouder zelf geschreven heeft, samen met Dirk Verhofstadt.

Volgens Boudry klopt het dat hij, weliswaar niet van bij de prille start, betrokken was bij de opstart van de leerstoel, die de begin dit jaar overleden Gentse professor Etienne Vermeersch moet eren. Op dat moment was het nog de bedoeling dat  de commissie, waarin naast rector Rik Van De Walle ook Vermeersch’ goede vrienden Dirk Verhofstadt, Johan Braeckman en enkele andere professoren uit verschillende disciplines zoals Ignaas Devisch en Hendrik Vos zetelden, zelf een kandidaat zou voordragen. Die kandidaat werd Maarten Boudry.

Fans

Het is inderdaad een publiek geheim dat zowel Verhofstadt als Braeckman en Van De Walle daarvoor ijverden. Braeckman was de promotor van Boudry, Van De Walle is volgens ingewijden aan de Gentse universiteit “een fan” en zou al langer een manier gezocht hebben om de filosoof weer aan boord van de UGent te hijsen, nadat een eerdere aanstelling daar begin 2018 ten einde liep. 

Het reglement van de UGent schrijft echter voor dat een leerstoel per open vacature toegekend moet worden. Zodra dat duidelijk was, trok hij zich terug uit de voorbereidingen van de leerstoel, benadrukt Boudry.  Volgens de UGent is de vacature weliswaar opgesteld op basis van de input van onder meer Verhofstadt en Boudry, maar waren geen van beiden nog betrokken bij het schrijven van het profiel of bij de verdere selectieprocedure. 

Hoeveel kandidaten daar wel bij betrokken waren, wil de UGent niet kwijt. Wel zegt de universiteit dat de selectiecommissie op basis van de ontvangen dossiers tot haar beslissing gekomen is. “De ontvangen informatie was dermate duidelijk dat het niet nodig was selectiegesprekken te organiseren.” 

Wrevel

Wie niet betrokken was bij de selectie, noch bij de vormgeving van de leerstoel, is Gita Deneckere. Zij is nochtans decaan van de faculteit letteren en wijsbegeerte. Volgens de persdienst, die in de plaats van rector Van De Walle vragen over de kwestie beantwoordt, komt dat omdat het om een faculteitsoverschrijdend initiatief gaat waarbij bovendien wel degelijk proffen van de faculteit betrokken waren.

Deneckere wil daar ook geen punt van maken. “Onze faculteit is volledig gepasseerd, maar ik vind dat niet zo’n probleem. Ik begrijp dat het rectoraat initiatieven neemt over de faculteiten heen.”

Waarom leeft er binnen de universiteit dan toch wrevel over hoe een en ander gelopen is? Enerzijds om redenen die ook Deneckere aanhaalt: “Het is allemaal bijzonder snel gegaan. Dat zijn we niet gewoon aan de universiteit.” 

De vacature werd op 23 augustus opengesteld. Tot 30 augustus kon het wetenschappelijk personeel dat is opgenomen in de ‘UGent implacement pool’ daarop reageren. Dat deed volgens de universiteit niemand. In de tweede ronde werd de vacature opengesteld voor alle UGent’ers. Het is in deze ronde dat Boudry zijn kandidatuur stelde. Op 13 september besliste de selectiecommissie dat Boudry de functie kreeg. Die werd daar drie dagen later van op de hoogte gesteld. 

‘Bijzonder hypocriet’

Het staat buiten kijf dat de persoon van Boudry ook wat te maken heeft met de onvrede. Boudry schuwt – om het zacht uit te drukken – de controverse niet en heeft minstens evenveel voor- als tegenstanders. Dat hij in De afspraak stelde dat hij als beste uit een selectieprocedure gekomen is, terwijl het interne aanvoelen blijft dat hij het sowieso moest worden, helpt evenmin. “Het is bijzonder hypocriet voor iemand die constant toetert over moraal en ethiek”, zegt een collega.

En dan is er nog de persoon van Rik Van De Walle. Hij werd twee jaar geleden rector na een bijzonder moeizame verkiezingsstrijd en zijn tegenstanders binnen de universiteit zijn nog steeds talrijk. Voor hen is het al langer een doorn in het oog dat de rector bevriende proffen en niet-academici binnenhaalt, zonder dat hun precieze rol duidelijk is. En zoals dat dan gaat binnen de UGent is de verwijzing naar de loge nooit ver weg.

“Maar die rol van de loge aan de UGent wordt zwaar overschat”, zweert een prof met een lange staat van dienst. “Alsof die logebroeders elkaar de strot niet zouden willen afbijten. De gewone menselijke banden zijn minstens even sterk als die tussen logebroeders. En zo simpel is het volgens mij ook in dit verhaal: er zijn mensen die Boudry per se op die post willen en er zijn mensen die het daar heel moeilijk mee hebben. Niet meer, niet minder.”