Direct naar artikelinhoud
Privacy

Dan toch beslist: vanaf april vingerafdrukken op identiteitskaart

Dan toch beslist: vanaf april vingerafdrukken op identiteitskaart
Beeld KOS

De ministerraad heeft het licht op groen gezet om uw vingerafdrukken op te slaan op uw elektronische identiteitskaart. Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) is deze beslissing een belangrijke stap in de strijd tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen. Al is lang niet iedereen overtuigd van het nut van de maatregel.

en

“Deze vernieuwing betekent een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude door criminelen en terroristen”, zegt De Crem, die zijn voorstel vrijdag goedgekeurd zag door de ministerraad. Tegen eind november gaat in veertien Vlaamse gemeenten een testfase van start. “Die gemeenten zullen als eerste de nieuwe elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken afleveren", klinkt het op het kabinet van De Crem. De testfase wordt eind februari 2020 afgerond, waarna het nieuwe systeem in heel het land wordt uitgerold tegen april 2020. 

In november 2018 werd de maatregel al eens voorgelegd en goedgekeurd in de Kamer, met een storm van protest tot gevolg. De uitrol, gepland in april 2019, werd uitgesteld nadat een onderzoeksgroep van de KU Leuven een vernietigend rapport publiek maakte over de geplande maatregel. De onderzoeksgroep computer security and industrial cryptography (COSIC) van de KU Leuven hadden onder meer problemen met het gebruik van een centrale databank waarin de vingerafdrukken worden opgeslagen. “De vingerafdrukken worden drie maanden opgeslagen in die databank, enkel en alleen voor het aanmaken van de identiteitskaarten", aldus het kabinet van De Crem. “Nadien worden ze uit de databank gewist en staan ze enkel nog op de chip van de identiteitskaart zelf.”

Afdrukken in databank

Dat Jan en alleman die chips kunnen uitlezen en de data stelen en misbruiken, ontkent de FOD Binnenlandse Zaken, bevoegd voor de databank. “De data van de chip zijn enkel uit te lezen via een apparaat dat in verbinding staat met ons centrale en beveiligde systeem", klinkt het. “Dat apparaat moet bovendien worden bediend door een ambtenaar met de juiste digitale sleutel. Zelfs wanneer hackers de ruwe data in handen krijgen, kunnen ze de data niet uitlezen of misbruiken.” De Crem garandeert dat “alle nodige maatregelen werden genomen om de privacy van de burger te garanderen”. 

De actiegroep Stop de vingerafdruk, die eind vorig naar naar het Grondwettelijk Hof trok tegen de wet, laat verstaan dat zijn acties voortgaan. De organisatie roept burgers in de betrokken testgemeenten op nu nog snel een nieuwe identiteitskaart zonder vingerafdrukken te laten maken. “Er zijn in ons land slechts een paar honderd gevallen van identiteitsfraude. Elf miljoen Belgen hun vingerafdrukken laten afstaan aan de overheid is disproportioneel ten opzichte van wat men wil bestrijden”, klinkt het daar.

In proportie?

Eenzelfde geluid is te horen bij computerwetenschapper Jeroen Baert. “We weten niet of de oplossing in proportie is met het probleem. Er wordt altijd gezegd dat de maatregel effectief zal zijn in het tegenhouden van illegale migratie en terrorisme. Al zijn er geen cijfers over hoe vaak identiteitsfraude met behulp van een ID-kaart – die sowieso al moeilijk na te maken is – voorkomt in ons land.” Ook de Gegevensbeschermingsautoriteit is die mening toegedaan, en liet eerder al verstaan niet akkoord te gaan met de maatregel. De regering koos er echter voor om het negatief advies naast zich neer te leggen, ook al gelden verschillende van de opmerkingen nog steeds.

Eind dit jaar wordt er nog een testfase opgestart in veertien Vlaamse en negen Waalse gemeenten en Brussel. Vanaf april zou het systeem dan overal worden uitgerold. Het wetsontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State, die uiteindelijk finaal moet beslissen of de wet er doorkomt of niet. Het kabinet van De Crem laat nog weten dat de elektronische identiteitskaart niet duurder wordt door de nieuwe maatregel.