Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regering

Compromis à la Belge in Vlaanderen: burgemeesters mogen kiezen of ze zwart-gele of tricolore sjerp dragen

De klassieke tricolore burgemeesterssjerp.Beeld Frederik Beyens

Een van de symbooldossiers in deze Vlaamse regeringsvorming mondt uit in een compromis à la Belge: burgemeesters mogen voortaan kiezen of ze een Belgische tricolore sjerp dragen of een ‘Vlaamse’ zwart-gele, zo zijn N-VA, CD&V en Open Vld overeengekomen. De zwart-gele sjerp was een voorstel van N-VA.

Het typisch Belgische compromis, waarbij twee uitersten verzoend worden in een mengsel dat zelden iemand kan smaken, wordt nu schijnbaar ook geëxporteerd naar Vlaanderen. Hoewel de onderhandelingen nog volop aan de gang zijn, zijn de ‘Zweedse’ partijen al overeengekomen burgemeesters de bewuste keuze te geven tussen de twee vlaggen. 

Vandaag dragen de Vlaamse burgervaders een sjerp met de Belgische driekleur, met daarop nog eens een Vlaamse leeuw (eentje met rode tong en rode klauwen), maar dat vond N-VA te Belgisch. De partij legde prompt een zwart-gele sjerp op de onderhandelingstafel. 

De sjerp met Vlaamse leeuw.Beeld Photo News

N-VA wilde ook de volgorde van de vlaggen aan de gemeentehuizen aanpassen. Nu is de volgorde: de Belgische vlag, de Vlaamse, de Europese, de vlag van de provincie en die van de gemeente. N-VA wil de Vlaamse leeuw een betere plaats geven. Het is onduidelijk of hier ook een akkoord over is gevonden.

Geen nieuwe discussie

Dat N-VA de tricolore sjerp wil zien verdwijnen, is zeker niet nieuw. Zo kwam er in 2006 een compromis uit de bus waarbij het gemeentedecreet werd aangepast om het leeuwenschild aan de sjerp te naaien. De kwestie kwam bovendien ook bij de onderhandelingen in 2009 en 2014 aan bod. 

In Wallonië woedde die discussie overigens ook. De sjerp van de schepenen was er zwart-geel - te Vlaams - en bestaat intussen uit de kleuren van de Waalse vlag: geel-rood.