Direct naar artikelinhoud
CulinairWijnfestivals

Wijn scoren! Dit zijn de beste wijnen uit de supermarkt van het moment

Wijn scoren! Dit zijn de beste wijnen uit de supermarkt van het moment
Beeld Shutterstock

De komende weken vallen er, zoals elk jaar, voordelige flessen te scoren in de supermarkten. Doen, want het aanbod is gevarieerder dan ooit. Wijnkenner Dirk Rodriguez pikte de beste eruit.

In tegenstelling tot de olieprijzen gaan de wijnprijzen in deze tijd van het jaar zalig naar beneden. Ideale gelegenheid om een voorraadje in te slaan. Vooral ook omdat er nooit voorheen zo veel originele flessen en wijnregio’s op het schap stonden. De supermarktketens blijken voor dit festival voluit voor de verandering te kiezen. De ­klassiekers uit Bordeaux en Bourgogne zijn er nog wel, maar dan in de ­schaduw van ontdekkingen uit Turkije, Engeland, Umbrië of de Roussillon.

We zien ook dat de supermarkten het zwaartepunt van hun wijnfestival verschuiven naar oktober, wat normaal is: in september is de afrekening van de vakantie nog maar net binnen en ­moeten er vaak dure schoolfacturen worden betaald.

De talloze voordelen ­werden niet verrekend in de hier ­vermelde prijzen. U kent ze intussen wel: 2+1 deals en kortingen tot 25% op heel het gamma.

RODE WIJN

RODE WIJN
Beeld rv

Gebalde vuist

Krachtige wijn uit het continentale Spanje op basis van tempranillo. Neus van geconcentreerd zwart bessenfruit, zoethout, vanille en een vleugje munt. Het smaakpalet lijkt op een gebalde vuist in een zacht lederen ­handschoen. (14,5%)

Torre D’ Golban Crianza, Ribera del Duero, Spanje 2016, Spar, 9,96 euro ★★★★

Koel maar rijp

Wijn met veel charme waarin we gulheid, rijp fruit en het onvervalste grenache-karakter ­terugvinden: braam en zwarte kers, pruimpjes, kreupelhout, kruiden. ­Verrassend soepel en ­genereus voor een koeler jaar in de Rhône. (14%)

Maison Laurent Chautemps, Vacqueyras, Côtes du Rhône 2018, Lidl, 7,99 euro ★★★

Oerkracht

Volgens sommigen ‘een beest van een wijn’ ­vanwege de oerkracht en de massieve tannine. Maar het beest wordt ­getemperd door een scheut merlot (bij de sagrantino). Goede introductie op de ­Montefalcowijnen van Umbrië. (14%)

Alzatura, Montefalco Rosso, Umbrië 2015 Colruyt, 7,50 euro ★★★

Zwoele Turk

Uitstekende wijn uit de kalkrijke omgeving van Cappadocië. Verleidelijke doorrookte neus, krachtig op de tong met aangename kruiden en een zwoele, exotische toets van vijgen. Doet wat aan de betere Libanese wijn denken. (14%)

Kavaklidere ‘Ancyra’, cabernet-syrah, Aegean, Turkije 2016 Carrefour, 11,79 euro ★★★★

WITTE WIJN

WITTE WIJN
Beeld rv

Crowdpleaser

Aroma’s van witte ­bloemen, perzik en appel. Levendige aanzet met een spannend fruitpalet en een pepertje in de erg aangename afdronk. Crowdpleaser van het bovenste schap én van een Belgische wijn­bouwer. (13,5%)

Mount Elgin by Almenkerk Chardonnay, W.O. Elgin, Zuid-Afrika 2018, Carrefour Hyper, 9,99 euro ★★★★

Vleugje anijs

Overwegend florale neus met hints van peer, kweepeer en een vleugje anijs. Geconcentreerd en vetjes op de tong met een goede fruitprésence en een fijne minerale afdronk. Ideaal bij wit vlees, de oosterse keuken en (half)harde kazen. (14%)

Les Hauts de Paulilles (Cazes), Collioure, Roussillon 2018, Cora, 12,79 euro ★★★★

Energiek

Mooie, pure chenin blanc, de druif die vroeger enkel populair was in Swartland maar nu in heel de Kaap. Met natuurlijke gist en vijf maanden hout­opvoeding. Hints van ­acacia, vanille en ook frisse limoen. Mooie tafelwijn vol energie. (13,5%)

Stellenbosch Vineyards ‘Bushvine’ chenin blanc, W.O. Stellenbosch, Zuid-Afrika, 2018, Delhaize, 8,99 euro ★★★★

Dauwfris

Aroma’s van citrus, buxus en varens of zeg maar een glas vol frisheid uit het groene Galicië. Op de tong hebben we van alles net genoeg en op het ’t eind ook nog een pittig pepertje en het zilte van de zee. Frisse eenvoud die siert. (12,5%)

Oraballo Albariño (Bodegas La Val), Rias Baixas, Spanje 2018 Spar, 7,89 euro ★★★

BUBBELS

BUBBELS
Beeld rv

Britse finesse

Sparkling op basis van druiven afkomstig uit Hampshire. De ­rendementen zijn hier ­lager dan in Champagne en dat ­levert ook erg fijne bubbels op, beter dan het gros van het vasteland. Snel even een exclusief bubbeltje inslaan voor de brexit? (12,5%)

Louis Pommery Brut, Sparkling, Engeland, Delhaize, 39,99 euro ★★★★

Luxe crémant

Nu de prosecco almaar in prijs stijgt, wordt het tijd om uit te kijken naar het Franse alternatief: de ­crémant. Deze luxecuvée is ongemeen intens met brioche, rijpe perzik en een lange afdronk. Vol smakende crémant die ook past aan tafel. (12%)

La Burgondie ‘Exception’ Brut Intense, Crémant de Bourgogne, Cora, 14,99 euro ★★★★

Schattige vegan

Op basis van de lokale witte druivenrassen ­macabeo, xarel-lo en ­parellada. Evenwichtig, fijn en fris met een lager suiker- en een matig ­alcoholgehalte. Mooi ­verpakt en niet te slecht voor de lijn. Enkel in schattige halve flesjes. (11,5%)

Hola Cava Brut (Bio & Vegan), Catalonië, Spanje, Delhaize, 4,99 euro ★★★

Van het huis

Deze klassieke huis­champagne van de ­supermarktketen uit Halle heeft een overtuigende aanzet met hints van ­petit-beurre, brioche en steenvrucht. Zachtheid en hogere suikerdosage gaan hier echter wel ten koste van de finesse. (12%)

Champagne Montaudon, Colruyt, 24,99 euro ★★

WAAR EN WANNEER ZIJN DIE WIJNFESTIVALS?

• Carrefour Hyper: van 2 tot 22/10.

• Colruyt kortingactie: nog tot 08/10.

• Cora: van 30/09 tot 20/10.

• Delhaize: nog tot 9/10.

• Lidl: zolang de voorraad strekt.

• Spar wijnweken: van 10/10 tot 6/11.