Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Bevoordeling zakenvrouw door Boris Johnson wordt officieel onderzocht

Brits eerste minister Boris Johnson.Beeld EPA

Er komt een officieel onderzoek naar de contacten tussen Boris Johnson en een Amerikaanse zakenvrouw. In zijn tijd als burgemeester van Londen zou de Britse premier overheidsgeld hebben geschonken aan een bedrijf van ex-model Jennifer Arcuri, met wie hij een hechte vriendschap had. Dat hebben Britse kranten gemeld. Tegenover de BBC heeft minister Theresa Villiers, een bondgenoot van Johnson, het nieuws afgedaan als een politiek gemotiveerde aanval.

Na een lang onderzoek onthulde The Sunday Times dat London & Partners, een door Johnson opgezet bedrijf dat de Britse hoofdstad moet promoten, omgerekend ongeveer 30.000 euro had gegeven aan een Londens filiaal van Acuri’s onderneming Innotech. Het geld was bedoeld om buitenlandse techbedrijven naar Londen te lokken. Eerder dit jaar kreeg het weinig succesvolle Innotech ook nog eens 100.000 euro van het Minister van Cultuur, Media, Sport en Digitale Technologie.

Het probleem voor Johnson is dat hij indertijd enkele keren is gesignaleerd in de Londense flat van de voormalige paaldanseres. Ook nam hij haar mee op meerdere handelsmissies. The Guardian wist te melden dat Johnson er voor zou hebben gezorgd dat de nu 34-jarige Acuri een felbegeerd ondernemersvisum kreeg. Volgens 10 Downing Street is er geen sprake van belangenverstrengeling en heeft de toenmalige burgemeester geen enkele regel overtreden.

Prins Andrew

Ook de naam van de omstreden prins Andrew dook op. Eind 2014 was Acuri aanwezig op Buckingham Palace bij een door de prins georganiseerd handelsevenement. Ze was daar namens haar bedrijf Hacker House, dat cyberbadges wilde gaan verstrekken aan scholieren. Ondanks de koninklijke steun is daar niets van terechtgekomen. De naam van de prins, aldus The Guardian, dook op in een uitleveringszaak tegen een van datadiefstal verdachte werknemer van Hacker House.

Johnson heeft beloofd te zullen meewerken aan het onderzoek en hij is bereid zich te verantwoorden voor de Londense gemeenteraad. Voor de premier komt deze affaire op een zeer ongelukkig moment. Hij ligt aan alle kanten onder vuur wegens zijn brexitramkoers. Komende week houden de Conservatieven hun partijcongres in Manchester, maar in Londen proberen de Schotse nationalisten Labour ertoe te bewegen het vertrouwen in Johnson eindelijk op te zeggen.

In het steeds heftiger wordende brexitdebat kreeg Johnson vrijdag steun uit onverwachte hoek. Met een brief in The Daily Telegraph, de huiskrant van de Conservatieven, sprak de oude mijnwerkersbaas Arthur Scargill, in de jaren tachtig de aartsvijand van Thatcher, zijn steun uit voor de Conservatieve premier. ‘King Arthur’ steunde Leave, net als veel arbeiders in het noorden van Engeland.

Lees ook

De Britse premier Boris Johnson verscheen woensdag voor een furieus Lagerhuis, dat hij eerder met reces had gestuurd. Op de toch al merkwaardige dag daagde hij de oppositie uit een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen.