© BFM

Tientallen kinderen uit zwembad van Brasschaat geëvacueerd, veel lof voor vlotte operatie

Het zwembad Sportoase op de Elshoutbaan in Brasschaat is zaterdagnamiddag een tijdje ontruimd. Tientallen bezoekers in zwemkledij moesten even naar buiten, ze werden opgevangen in een sporthal. In totaal werden 150 mensen uit het complex geëvacueerd.

SaRe

Het automatisch brandalarm van het Sportoase-zwembad aan de Elshoutbaan ging zaterdag rond 17 uur af. De aanwezige redders achterhaalden dat er een lichte rookontwikkeling uit de kelder kwam, namen het zekere voor het onzekere en beslisten meteen om het zwembad te ontruimen en alle andere ruimtes in het gebouw. In amper enkele minuten tijd waren alle aanwezigen geëvacueerd. Zwemmers die in hun zwemkledij naar buiten moesten kregen een dekentje om zich warm te houden. De sporters konden terecht in een sporthal vlakbij.

De brandweer van Schoten kwam ter plaatse en stelde vast dat er een penetrante geur hing in de kelder van het gebouw. De metingen van de brandweer waren echter negatief. Rond 18 uur, tevens het sluitingsuur van het zwembad, werd dan ook beslist dat alle zwemmers terug naar binnen mochten om zich aan te kleden en naar huis te vertrekken. De brandweer doet nog enkele controles in het gebouw.

© BFM

Veel lof

Volgens Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van Sportoase, waren op het ogenblik van de evacuatie een 150-tal mensen aanwezig in het gebouw. “Zwemmers, sporters en klanten van de horeca”, zegt hij. “Zij zijn naar de sporthal begeleid en hebben thermische dekens gekregen. Het is natuurlijk niet leuk voor de bezoekers maar de veiligheid primeert en we hebben geprobeerd ervoor te zorgen dat iedereen op een comfortabele manier kon wachten. Onze mensen hebben in de sporthal ook water voorzien en wat ballen zodat de kinderen nog wat konden spelen.”

Er was zaterdag veel lof voor de vlotte evacuatie van het sportcomplex. “We hebben een uitgebreid evacuatieplan”, zegt Schouwaerts. “Daar wordt ook elke maand op getraind. Uiteraard hoop je dat het alleen bij die trainingen blijft. Als het dan toch in de praktijk toegepast moet worden en het verloopt vlot, dan ben je als organisatie tevreden in een lastige situatie.” De aanwezige zwemmers kregen nadat ze zich hadden kunnen douchen nog een tegoedbon voor een gratis zwembeurt.

Oorzaak

Wat er nu juist voor het brandalarm gezorgd heeft is ook voor Schouwaerts nog onduidelijk. “Er is geen brandhaard ontdekt dus het blijft gissen. Misschien is het een korte oververhitting van een deel van de technische installatie geweest.”

© BFM

© BFM