© belga

1 / 3
thumbnail: null

Beerschot uitgeteld in eerste periode na onverdiende nederlaag

Beerschot mag een kruis maken over de eerste periodetitel. Na een onverdiende thuisnederlaag tegen OHL bedraagt de kloof met de leiders uit Leuven intussen negen punten. Met nog zes wedstrijden te gaan in de eerste periode lijkt dat een onoverbrugbare kloof. Net als in Leuven werd Beerschot ook thuis genadeloos afgestraft op de tegenaanval.

KOEN FRANS

Westerlo en Union hadden eerder dit weekend hun competitiewedstrijden al gewonnen, maar Beerschot wist ook zonder die resultaten wat het zaterdagavond moest doen om de hoop op de eerste periodetitel in leven te houden: winnen. De ploeg kreeg voor de partij alvast goed nieuws, want Prince ‘Vinny’ Ibara was eindelijk speelgerechtigd. De boomlange Congolese spits streek deze zomer transfervrij neer op het Kiel, maar Beerschot moest nog een hele procedureslag ondernemen om hem speelgerechtigd te krijgen. Ibara kreeg het symbolische rugnummer 13, dat vorig seizoen werd gedragen door topschutter Dante Vanzeir, maar begon logischerwijze nog op de bank. Stijn Vreven koos namelijk voor dezelfde elf spelers die woensdag Anderlecht 120 minuten lang het vuur aan de schenen hebben gelegd.

Koud gepakt

Beerschot nam de match meteen in handen. De thuisploeg zette Leuven hoog vast en dwong een resem hoekschoppen af. Zonder echte kansen af te dwingen was Beeschot duidelijk baas, maar bij de eerste tegenstoot was het prijs. Tom Van Hyfte, uitgerekend híj, stak Mathieu Maertens weg in de rug van Réda Halaimia. Vanhamel had eerst nog een goede redding in huis, maar kon toch niet voorkomen dat Maertens in twee tijden zijn vijfde doelpunt van het seizoen tegen de netten duwde. Een déjà-vu voor de Mannekes, want ze werden – net als aan den Dreef – koud gepakt op tegenaanval en leken even van slag. Leuven kroop na die onverwachte voorsprong terug in zijn egelstelling. Noubissi was twee keer dicht bij de gelijkmaker en ook Saint-Louis verkwanselde nog een goede kans. Beerschot had voor de pauze 75% balbezit, Leuven was één keer aan het doel van Vanhamel geweest maar er stond halfweg wel 0-1 op het scorebord.

Leuven plooit, maar kraakt niet

Na de pauze knikte Marius Noubissi binnen de minuut de gelijkmaker tegen de trouwen na een puntgave voorzet van Holzhauser. Maar het feest ging niet door, Noubissi stond centimeters buitenspel. Twee minuten later vuurde diezelfde Noubissi een kogel af richting winkelhaak, Henkinet dook het leer in hoekschop. We waren nog altijd maar vijf minuten ver in de tweede helft als Tissoudali het eens mocht proberen, Henkinet ging goed plat. Leuven moest even naar adem happen en de Kielse storm ging nog niet meteen liggen. Sanusi kreeg na een afgeslagen hoekschop nog een kansje, maar knalde over. Vorogovskiy testte even later nog maar eens de vuisten van Henkinet, maar niemand van Beerschot stond op de juiste plek om de rebound binnen te duwen.

Leuven plooide, maar kraakte niet. De bezoekers kwamen er een hele tweede helft niet meer uit tot Mbombo op een zeldzame counter Prychynenko uitkapte en Vanhamel vloerde in de verste hoek: 0-2. Een koude douche voor Beerschot, maar nauwelijks twee minuten later bracht Holzhauser de thuisploeg terug in de wedstrijd vanop de stip: 1-2. Met nog ruim een kwartier te gaan smeet Vreven met Prince en Placca zijn twee laatste troeven op tafel. Thomas Henry moest bij Leuven nog gaan douchen na een tweede gele kaart en Beerschot zette alles op alles. In de slotfase claimde de thuisploeg nog twee strafschoppen, maar scoren lukte niet meer. Net als woensdag tegen Anderlecht speelde Beerschot een goede wedstrijd, maar blijft het met lege handen achter. Zuur.

BEERSCHOT: Van Hamel - Halaimia, Prychynenko, Bourdin, Vorogovsky - Sanusi, Holzhauser, Vancamp - Saint-Louis, Tissoudali, Noubissi.

OH LEUVEN: Henkinet - Duplus, Schuermans, Ngawa, Tshimanga - Keita, Sowah, Van Hyfte, Mercier - Henry, Maertens.

Vervangingen:

48' Mercier door Mbombo, 59' Saint-Louis door Brogno, 72' Sowah door Gillekens, 75' Noubissi door Prince, 75' Tissoudali door Placca, 88' Van Hyfte door Kehli

Gele kaarten: 26' Mercier (protest), 78' Henry (overtreding),

Rode kaarten: 80' Henry (tweede geel, overtreding).

Toeschouwers: 5000

DOELPUNTEN:

26' Maertens 0-1 Van Hyfte stuurt met een la,ge bal Maertens diep. Alleen voor doel vindt hij Van Hamel op zijn weg, maar in de rebound legt hij de bal in de verste hoek voorbij Van Hamel.

69' Mbombo 0-2 Mbombo zet persoonlijke actie op, dweilt de linkse flank af en duwt de bal in de verste hoek voorbij Van Hamel.

72' Holzhauser 1-2. Voorzet Brogno op de arm van verdediger. Holzhouzer zet de strafschop om.

SLEUTELMOMENT

69' Het tweede doelpunt op tegenaanval zorgde ervoor dat Beerschot voor een haast onmogelijke opdracht stond. De thuisploeg lukte nog wel de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de mannekes niet.

MEER OVER K. Beerschot V.A. LIVE: volg alle matchen live