Direct naar artikelinhoud
Oostenrijk

Sebastian Kurz triomfeert bij Oostenrijkse verkiezingen, rechts-populistische FPÖ krijgt klappen

De conservatieve ÖVP van oud-kanselier Sebastian Kurz.Beeld AFP

De conservatieve ÖVP van oud-kanselier Sebastian Kurz stevent af op een eclatante overwinning bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. In de eerste exitpolls na het sluiten van de stembureaus vandaag om 17 uur behaalt zijn Österreichische Volkspartei 37,2 procent van de stemmen, het beste resultaat voor de conservatieven sinds 2002.

Op ruime afstand volgen de sociaal-democraten van de SPÖ als tweede met 22 procent.

De Österreichische Volkspartei gold als de gedoodverfde winnaar van de Oostenrijkse verkiezingen, ondanks het vroegtijdige einde van de regering-Kurz na het zogeheten Ibizagate bij coalitiepartner FPÖ in mei. Een video lekte uit waarin FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache zich in een villa op Ibiza laat omkopen door iemand die zich voordeed als het nichtje van een Russische oligarch. Na de val van zijn regering deed Kurz het echter alleen maar beter in de peilingen.

De vraag is nu met wie de 33-jarige Kurz een coalitie gaat vormen. Kiest hij opnieuw voor een ‘turquoise-blauwe’ coalitie met de rechts-populistische FPÖ, of gaat hij voor een coalitie over links met de Groenen? De FPÖ kreeg vandaag de rekening gepresenteerd voor Ibizagate en verloor 10 procent. Met 16 procent van de stemmen zijn de rechts-populisten echter nog altijd de derde partij van Oostenrijk. Hoewel Kurz in de aanloop naar de vervroegde stembusgang al had laten weten met alle partijen te willen praten, is het na Ibizagate de vraag of hij opnieuw in zee wil met de FPÖ.

De Groenen, bezig aan een opmars dankzij de groeiende aandacht voor het klimaat onder Oostenrijkers, zijn een andere optie. Volgens de eerste exitpolls hebben zij 14,3 procent van de stemmen behaald. Een opmerkelijke ommekeer voor Die Grünen, want bij de vorige verkiezingen in 2017 verdwenen ze na 31 jaar nog uit de Nationalrat omdat ze de kiesdrempel van 4 procent niet haalden. Mocht Kurz voor de Groenen kiezen dan heeft hij waarschijnlijk nog een tweede coalitiepartner nodig. Mogelijk wordt dat de partij NEOS. De liberalen haalden zondag 7,4 procent van de stemmen.

De SPÖ, de eeuwige rivaal van ÖVP, kon geen garen spinnen bij het falen van de regering ÖVP-FPÖ. De sociaal-democraten behaalden met 22 procent het slechtste verkiezingsresultaat uit de geschiedenis van de partij.