Extra vakantie voor “uithuizige” militairen

Na lang aandringen van de legervakbonden krijgen militairen straks een ‘uithuizigheidspremie’. Per dag dat ze op buitenlandse missie zijn of op straat patrouilleren, krijgen ze 2 uur compensatie.

Werner Rommers

Militairen zijn soms maanden weg van huis. Naast hun loon ontvangen ze daarvoor een aantal premies, en daar komt nu een compensatie bij omdat ze vaak uithuizig zijn, zo kwamen de vakbonden en legertop de voorbije dagen overeen. “Die compensatie moet de ongemakken compenseren, want de militair kan niet thuis slapen en daardoor kijkt zijn gezin tegen tal van extra kosten aan, bijvoorbeeld voor kinderopvang”, zegt Yves Huwart, voorzitter van de legervakbond ACMP.

Met de legertop is nu afgesproken dat per dag opgelegde uithuizigheid de militair een compensatie krijgt van twee uur. “Die compensatie is van kracht wanneer de militair op missie vertrekt, of wanneer hij door het volgen van verplichte cursussen of meerdaagse oefeningen – vaak ook in het buitenland – niet thuis kan slapen.”

Het compensatiesysteem geldt ook voor militairen die in eigen land op missie zijn, en op straat patrouilleren als gevolg van de terreurdreiging. “Voor die patrouilles bivakkeren ze telkens enkele weken in een legerkazerne, waardoor ze eveneens als uithuizig worden beschouwd.”

Uren opsparen

De verkregen compensatie-uren kan de militair laten uitbetalen, of hij kan ze opnemen na een lange missie om meer tijd met de familie door te brengen. Maar militairen mogen die uren ook opsparen als eindeloopbaanverlof, “waardoor ze die uren kunnen gebruiken om het leger vroeger te verlaten dan de voorziene pensioenleeftijd”, aldus nog Huwart.

Een militair spaart op een buitenlandse missie van zes maanden zo’n 360 compensatie-uren bij elkaar, waardoor hij tijdens – of aan het einde van zijn loopbaan – 9 weken vrijaf kan nemen. Doordat een gemiddelde militair tijdens zijn carrière vijf tot zeven keer op een langdurige missie naar het buitenland gaat, kom je opgeteld al snel aan een volledig jaar.

Loopbaan aantrekkelijker

ACMP-voorzitter Yves Huwart juicht het systeem toe “omdat het de loopbaan van militairen eindelijk wat aantrekkelijker maakt. Buitenlandse missies wegen erg zwaar op militairen en hun gezin. We hopen ook dat dit systeem ervaren militairen ervan weerhoudt Defensie te verlaten, zeker nu we door de enorme pensioengolf aan de lopende band kennis en ervaring verliezen.”

De legervakbonden hopen dat het systeem nog dit jaar wordt ingevoerd. “Het akkoord met de legerleiding is er. Het moet enkel nog worden ondertekend door de bevoegde minister.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen