Russen en Amerikanen onderhandelen verder over aftocht rebellen uit Aleppo

Rusland en de Verenigde Staten gaan vanaf morgen, ten laatste overmorgen, in Genève aan de onderhandelingstafel zitten om over het evacueren van de gewapende rebellen en jihadisten uit Oost-Aleppo te praten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, aangekondigd. Mocht die aftocht van de rebellen lukken, is een wapenstilstand mogelijk, aldus Lavrov.

Het Amerikaans-Russisch overleg volgt op een akkoord dat Lavrov en zijn VS-collega John Kerry vrijdag in Rome bereikten. Moskou steunt de regering in Damascus, Washington steunt nagenoeg alle rebellen.

Lavrov maakt zich wel zorgen over een ontwerp van resolutie over een bestand voor Aleppo dat vandaag door de VN-Veiligheidsraad wordt besproken. Rusland ziet dat ontwerp als een provocatie om de Russisch-Amerikaanse inspanningen te torpederen. Het ontwerp is een initiatief van Egypte, Nieuw-Zeeland en Spanje.

De drie landen stellen voor om de wapens tien dagen lang te laten zwijgen, maar Lavrov zegt dat “extremisten dit zullen gebruiken om te hergroeperen en weer op krachten te komen”. Daardoor zal de bevrijding van Aleppo op de helling komen te staan, vreest Lavrov.

Aftocht

Lavrov wil dus liever met de Amerikanen onderhandelen om rebellen een aftocht te bieden. Hoe, langs welke wegen en wanneer dat zal gebeuren, zou dan deel uitmaken van de aanstaande onderhandelingen. “Van zodra we het eens zijn over de routes en de data zal het staakt-het-vuren ingaan, zodat we kunnen beginnen met de evacuatie van de strijdersgroepen”, zei Lavrov vanochtend.

Strijders die weigeren Oost-Aleppo te verlaten, zullen worden gelijkgesteld met terroristen, zei de minister van Buitenlandse Zaken nog in gespierde taal. “We zullen het Syrische leger blijven steunen in de strijd tegen zulke bendes”, zei Lavrov tegen de pers. In de praktijk komt dit erop neer dat Rusland samen met Syrië zware bombardementen zal blijven uitvoeren boven Aleppo.

Meest gelezen