Direct naar artikelinhoud
Herlees - Dit zijn de plannen van Jambon I, wie wordt minister in nieuwe Vlaamse regering?
Vlaamse regering

Herlees - Dit zijn de plannen van Jambon I, wie wordt minister in nieuwe Vlaamse regering?

Beeld Photo News

Toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA) en de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld hebben het Vlaamse regeerakkoord voorgesteld op een persconferentie. De onderhandelaars kwamen vanmorgen tot een akkoord na een marathonvergadering van meer dan 21 uur. Herlees alle ontwikkelingen hier.

en

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee beëindigen we deze liveblog. Ook morgen kan u weer bij De Morgen terecht voor al het nieuws over de nieuwe Vlaamse regering.

  2. Kiezen Rutten en Beke voor een ministerpost?

    De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld komen morgen samen om de ministerposten in de Vlaamse regering te verdelen. Het is uitkijken naar de keuze van Hilde Crevits (CD&V). Als zij voor het ministerschap kiest, barst de strijd om de macht binnen CD&V los.

    Beeld Thomas Sweertvaegher
  3. Jambon: ‘Armoedebeleid valt onder welzijn’

    De nieuwe Vlaamse regering heeft wel degelijk de ambitie om de armoede terug te dringen. Dat zegt minister-president Jan Jambon in Terzake, als reactie op de kritiek dat er in het regeerakkoord nergens sprake is van armoede. Het armoedebeleid maakt volgens Jambon deel uit van het luik welzijn.

  4. 270 miljoen euro om wachtlijst voor personen met handicap af te bouwen

    De Vlaamse regering gaat 270 miljoen extra vrijmaken om de wachtlijsten voor personen met een handicap af te bouwen. Dat heeft Belga uit betrouwbare bronnen vernomen. Dat betekent dat zowat de helft van het welzijnsbudget van 550 miljoen euro gaat naar de wachtlijsten voor personen met een handicap. 

  5. Operatie Counter Vlaams Belang

    Het regeerprogramma van Jambon I leest als een – voorspelbare – counter op het succes van extreemrechts. CD&V en Open Vld volgen het aanvalsplan van De Wever. ‘Dit is voor 80 à 90 procent mijn startnota.’

    Beeld Thomas Sweertvaegher
  6. Brussel blijft werken met Unia

    Het Brussels gewest blijft voluit achter de samenwerking met Unia staan. Zo heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Sociale Cohesie Nawal Ben Hamou (PS) gereageerd op de beslissing van de nieuwe Vlaamse regering om niet meer samen te werken met het gelijkekansencentrum.

    "Het werk van Unia is onontbeerlijk op een moment dat almaar vrijer uiting wordt gegeven aan racisme, homofobie, discriminatie en de verwerping van het andere in het algemeen. Zowel op vlak van gelijke kansen als sociale cohesie heb ik de intentie om deze legislatuur nauw samen te werken met Unia", zo zegt Ben Hamou.

  7. De Lijn krijgt privéconcurrentie

    De Lijn mag zich opmaken voor extra concurrentie. Nadat een deel van haar busritten werden overgeheveld naar de lokale besturen, wil deze regering nu ook een deel van de overblijvende busritten op de private markt gooien.

    Beeld De Lijn
  8. Vastgoedmakelaars: 'Snel duidelijkheid nodig voor vastgoedsector'

    CIB Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, roept N-VA, CD&V en Open Vld op om snel duidelijkheid te verschaffen voor de vastgoedsector. De drie partijen willen de woonbonus uitdoven en ter compensatie de registratierechten van 7 naar 6 procent brengen. Maar die compensatie zal niet volstaan, luidt het.

    "CIB Vlaanderen dringt erop aan dat de discrepantie tussen het fiscaal voordeel van de woonbonus en de extra korting in de registratierechten klein wordt gehouden, maar daarvoor zijn dus de details belangrijk. Gaat de verlaging van de registratierechten over de enige gezinswoning of trekt men de lijn verder naar alle niet-enige gezinswoningen? Wat gebeurt er met de vaste grens van 200.000 of 220.000 euro voor de rechtenvermindering?".

    De sectorvereniging vraagt daarom snel duidelijkheid, "zodat vastgoedkantoren kandidaat-kopers accuraat kunnen informeren. Die zullen hun beslissing immers baseren op wat het toekomstige fiscale stelsel zal zijn."

    Beeld ANP XTRA
  9. Betekent nieuw participatie-orgaan einde van Minderhedenforum?

    Er bestaat onzekerheid over het voortbestaan van het Minderhedenforum. De samenwerkingsovereenkomst tussen het Minderhedenforum, dat de etnisch culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, loopt eind 2020 af. In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is nog wel sprake van een samenwerkingsovereenkomst met een participatie-orgaan, maar dat hoeft dus niet het Minderhedenforum in zijn huidige vorm te zijn. Het nieuwe orgaan moet een soort expertisecentrum worden rond mensen met een buitenlandse herkomst. Het orgaan moet bedrijven, overheid en middenveld adviseren.

    Bij het Minderhedenforum reageren ze voorlopig niet op de berichten. "Wij hebben de teksten nog niet gezien en zijn nog niet op de hoogte gesteld. We gaan wachten om te reageren tot we meer weten", klinkt het. 

  10. Akkoord ook door Open Vld-partijbestuur op applaus onthaald

    Het Vlaams regeerakkoord is ook bij Open Vld op applaus onthaald door het partijbureau. Bij de bureauleden was te horen dat het om een evenwichtige tekst gaat met heel wat liberale accenten.

    Het partijbureau werd om 15 uur bijeengeroepen om een toelichting te horen van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en medeonderhandelaar Bart Somers. Na een omstandige uitleg kregen de bureauleden de kans om vragen te stellen. Maar naar verluidt was er weinig kritiek op het akkoord.

    Inzake inburgering is er een 'juist evenwicht' gevonden, het is een "positief integratieverhaal", klonk het. Vragen over het verdwijnen van Unia werden weggewimpeld. "Er komt iets in de plaats, dat ons in staat moet stellen om krachtiger op te treden", maakte een bureaulid zich sterk.

    Morgenavond moeten de leden op een congres nog het fiat geven over de nieuwe Vlaams regering onder leiding van minister-president Jan Jambon. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur in Blue Point Brussels aan de Reyerslaan. 

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn RuttenBeeld Reporters / GYS
  11. Waarom u best voor 1 januari een huis koopt

    De toekomstige Vlaamse Regering schrapt de woonbonus. Tegelijk wordt het kopen van een woning goedkoper, of toch een beetje. De belasting op de aankoop gaat met één procentpunt omlaag. Die korting valt ruimschoots lager uit dan het voordeel dat wegvalt met het schrappen van de woonbonus. Als u van plan bent om een woning te kopen, kan u dat dus best voor 1 januari doen.

  12. 'Al wie kritiek geeft, legt Jambon I aan de ketting'

    Het geval Unia is niet uniek, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt. Middenveld, onderwijskoepels: al wie kritiek geeft, gaat aan de ketting.

    Bart Eeckhout
  13. Boerenbond verontrust door plannen voor 20.000 ha extra natuur

    De Boerenbond ziet in de eerste berichten over het nieuwe Vlaamse regeerakkoord een aantal positieve punten, zoals het voornemen om de open ruimte beter te beschermen, maar is tegelijk verontrust door het voornemen om binnen die open ruimte 20.000 ha natuur extra onder effectief natuurbeheer te brengen en bijkomend 10.000 ha bos te creëren.

    Ook verontrustend vindt de landbouworganisatie "het voornemen om bovenop de Europese natuurdoelen - die al ambitieus zijn - extra zogenaamde Vlaamse natuur te scheppen, in de vorm bijvoorbeeld van nationale parken". "Waar in Vlaanderen dit overal moet gebeuren is niet duidelijk. We hopen dan ook dat uit de meer gedetailleerde teksten zal blijven dat de nieuwe Vlaamse regering de ruimtebalans, waarin ook de oppervlakte bestemd voor landbouw verankerd is, niet loslaat."

    Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond.Beeld Tim Dirven
  14. Regeerakkoord positief onthaald op partijbureau CD&V

    Het Vlaamse regeerakkoord is positief onthaald op het partijbestuur van CD&V. "Het gevoel bij de partij is goed", klonk het na afloop bij verscheidene afwezigen. De Vlaamse christendemocraten toonden zich onder meer ingenomen met de jobbonus, de verhogingen van de budgetten voor welzijn en onderwijs en de toenemende investeringen in fietsinfrastructuur.

    De voorbije dagen lieten enkele prominente CD&V'ers afkeurende reacties noteren op de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen, maar die maatregel was volgens een partijtopper "wat ongelukkig geframed". "Het maakt deel uit van een ruimer pakket waarin ook veel positieve zaken voor ons zitten."

    Het laatste woord over toetreding tot de nieuwe regering van minister-president Jan Jambon komt toe aan de partijleden. Zij krijgen dinsdagavond om 19 uur tekst en uitleg op een toetredingscongres in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.

  15. Michel Maus: 'Afschaffing woonbonus is ook besparingsoperatie'

    Dat de nieuwe Vlaamse regering de woonbonus wil uitdoven en ter compensatie de registratierechten van 7 naar 6 procent wil brengen, komt neer op een besparingsoperatie. Dat zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). Hij is zelf geen voorstander van de woonbonus, maar had liever een "rechtvaardiger" alternatief gezien zoals een basisvrijstelling op de registratierechten.

    Dat systeem bestaat al in het Brussels gewest, waar tot 175.000 euro is vrijgesteld van registratierechten voor een woning met een waarde tot 500.000 euro. "Dan heb je een gelijk financieel voordeel dat voor iedereen op dezelfde manier tot stand komt", zegt hij. "Als je in Vlaanderen gaat werken met 6 procent in plaats van 7 procent, dan wordt het financieel voordeel natuurlijk groter als de waarde van de woning stijgt. En daar kun je toch wel wat rechtvaardigheidsvragen rond stellen, zeker ook - dat zal nog moeten blijken - als er geen begrenzing op zit."

  16. Sp.a: 'Akkoord staat vol symbolen die echte uitdagingen compleet negeren'

    Vlaams fractieleider voor oppositiepartij sp.a Conner Rousseau is "zwaar teleurgesteld" in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. Dat staat "vol symbolen die de échte uitdagingen waar Vlaanderen voor staat, compleet negeren", zegt hij.

    "Ik zie weinig constructieve oplossingen waardoor de Vlaming er écht weer op vooruit kan gaan na de voorbije vijf jaar."

    Volgens de socialisten schiet het akkoord onder meer schromelijk tekort in het terugdringen van de wachtlijsten in de zorg, de fileproblematiek of de armoede. "Het akkoord is gefocust op symbolen, zoals sjerpen en Vlaamse canons. Ik heb daar niets tegen, maar ik vraag mij wel af: wie wordt daar beter van? Welke uitdagingen los je daarmee op?", lichtte Rousseau het partijstandpunt toe bij Radio 1. "Het zijn dezelfde mensen, dezelfde partijen, maar uit dit akkoord blijkt dat ze niet uit hun fouten hebben geleerd."

    Sp.a-fractieleider Conner RousseauBeeld BELGA
  17. Afschaffing opkomstplicht en lijststem, grootste partij krijgt initiatief

    Het is de ambitie van de ploeg-Jambon om de burger meer invloed te geven bij de lokale verkiezingen. De stemplicht verdwijnt bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. 

    Ook de lijststem gaat overboord. Voortaan zullen dus de voorkeurstemmen tellen, waardoor de kandidaten met de meeste stemmen op de lijst gaan zetelen.

    De burgemeester wordt voortaan ook de kandidaat met de meeste stemmen achter zijn naam van de grootste lijst binnen de nieuwe coalitie. Die regel bestaat vandaag al in Wallonië. Dat betekent dat een kleinere coalitiepartner niet meer de burgemeestersjerp kan opeisen als voorwaarde om met een grotere partij in zee te gaan.

    Tot slot krijgt de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen sowieso veertien dagen het initiatiefrecht. Ze mag met andere woorden twee weken lang proberen een coalitie op de been te brengen. Dus mochten Vlaams Belang of PVDA binnen vijf jaar in een gemeente als grootste uit de stembus komen, dan mogen ze gedurende veertien dagen potentiële partners zoeken.

  18. Vlaams Belang geeft nieuwe regering onvoldoende: 'Startnota was ondergrens'

    Vlaams Belang geeft de nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open Vld een onvoldoende. Dat zegt de extreemrechtse partij in een eerste reactie op het regeerakkoord. "Uit dit regeerakkoord blijkt andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden mét het Vlaams Belang in de regering", zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens.

     Voor Vlaams Belang is de nieuwe regering gebuisd. "De startnota van Bart De Wever die tot stand kwam na de onderhandelingen met het Vlaams Belang was voor onze partij een ondergrens", komt Vlaams fractieleider Chris Janssens daarop terug. "Voor CD&V en Open Vld bleek dit echter een bovengrens te zijn. Er werd dan ook veel, te veel, geschrapt", vindt hij.

    Beeld Photo News
  19. Unizo tevreden, maar wacht finale teksten af

    In het Vlaams regeerakkoord zitten een aantal "positieve elementen", zegt Unizo-topman Danny Van Assche. "Al zullen de finale teksten uiteraard nog heel wat vragen moeten beantwoorden."

    "Het uitgesproken engagement om ruim aandacht te schenken aan ondernemerschap, waarbij wie initiatief neemt wordt ondersteund en waarbij drempels voor kmo's worden weggenomen, nodigt uit tot constructief samenwerken", zegt de topman van Unizo, de vereniging van ondernemers, kmo's en vrije beroepen.

  20. Regering laat communautair initiatief aan parlement

    De nieuwe Vlaamse regering zal zelf geen communautaire agenda uitwerken. Het is aan het Vlaams parlement om een denkoefening op te starten over welke richting de deelstaten willen inslaan. Dat staat los van wat er federaal de komende dagen en weken te gebeuren valt, verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag bij de voorstelling van het Vlaams regeerakkoord.

    Zoals bekend wil N-VA het confederalisme op tafel leggen bij de federale regeringsonderhandelingen. Bij de andere partijen is de communautaire appetijt een pak minder groot of zelfs onbestaande. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord spreekt alvast geen harde institutionele ambitie taal.

  21. Voka: 'Sterk akkoord, maar ontbreken van kilometerheffing minpunt'

    Voka noemt het Vlaamse regeerakkoord een "sterk akkoord voor een sterk Vlaanderen". "We zien heel wat maatregelen die ondernemingen ondersteunen om de motor van een sterk ondernemend Vlaanderen te zijn", zegt Hans Maertens, de topman van de ondernemersorganisatie. 

     "De jobbonus zal werken meer doen lonen en de werkloosheidsval tegengaan", zegt Maertens. "120.000 Vlamingen extra aan de slag krijgen, is noodzakelijk om de krapte op onze arbeidsmarkt op te lossen, maar nog niet genoeg om de tewerkstellingsgraad op het ambitieniveau van 80 procent te krijgen." Dat ook het blijvend om- en bijscholen van werknemers via levenslang leren in het regeerakkoord is opgenomen, stemt de organisatie tot voldoening.

    Volgens Voka is het wel "bijzonder spijtig" dat de Vlaamse regering geen werk zal maken van een kilometerheffing voor personenwagens. "Dat is echt noodzakelijk om de files te doen afnemen", aldus Maertens. De gedelegeerd bestuurder vindt het wel positief dat er investeringen komen in mobiliteitsinfrastructuur.

    Beeld rv
  22. PVDA: 'Schrijnend dat CD&V en Open Vld zaken uit 70-puntenplan mee uitvoeren'

    Vlaams fractieleider voor PVDA Jos D'Haese is niet te spreken over het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering.  Vooral de sociale maatregelen schieten schromelijk tekort, vinden de marxisten. "Er is geen woord gezegd over kinderarmoede, terwijl die de laatste tien jaar is verdubbeld. Ook wat welzijn betreft: een extra budget van 600 miljoen (een bedrag dat CD&V-voorzitter Wouter Beke zich tijdens de persconferentie liet ontvallen, red.) is veel te laag", aldus D'Haese.

    D'Haese ontwaart zelfs enkele punten uit het zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok, de voorganger van het Vlaams Belang die veroordeeld werd voor racisme. De fractieleider verwijst onder meer naar het feit dat de Vlaamse regering de samenwerking met interfederaal gelijkekansencentrum Unia stop wil zetten. "Het is schrijnend dat Open Vld en CD&V dat mee uitvoeren." 

  23. Directeur Unia: 'Belangrijk dat Vlaamse burger even goed beschermd blijft'

    Unia-directeur Els Keytsman reageert in een filmpje op Twitter op de Vlaamse beslissing om uit het Gelijkekansencentrum te stappen. Helemaal onverwacht komt die niet, gezien de strijd die N-VA al jarenlang leverde tegen Unia, maar toch blijven Keytsman en co met heel wat vragen zitten. "Het is heel belangrijk dat de Vlaamse burger even goed beschermd blijft tegen ongelijkheid, tegen ongelijke kansen, tegen racisme en discriminatie", zegt Keytsman.

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Calvo: 'Duidelijk een vierde partij aan tafel'

    Kristof Calvo (Groen) ziet in het regeerakkoord een duidelijke stempel van Vlaams Belang. "Voor het hoofdstuk samenleven zat er duidelijk een vierde partij mee aan tafel", zegt hij op Twitter. "En het was niet Groen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Beke in 2017: 'Instelling als Unia is broodnodig'

    Een oude tweet van CD&V-voorzitter Wouter Beke doet momenteel opnieuw de ronde. Daarin stelde Beke in 2017 nog dat "zolang discriminatie bestaat, een instelling als Unia broodnodig" is. "Of het nu draait om afkomst, leeftijd, geslacht, ... Strijd niet gestreden." 

    Vandaag beslisten de onderhandelaars dat Vlaanderen uit Unia stapt en zelf een gelijkekansencentrum zal oprichten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. VSOA: "Onderwijsmaatregelen té flets en ontoereikend"

    Het VSOA-Onderwijs vindt de aangekondigde maatregelen rond onderwijs "ontoereikend, te weinig doordacht en onvoldoende structureel" om zowel op korte als op langere termijn een oplossing te bieden voor het veelvoud aan problematieken waar het Vlaams onderwijs vandaag voor staat. Dat stelt de liberale onderwijsbond in een eerste reactie op het Vlaams regeerakkoord.

  27. Agoria is tevreden

    "Een gebalanceerd akkoord", vindt Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen.

    "Technologie, innovatie en digitalisering staan centraal, net als een activerend arbeidsmarktbeleid. Dit is belangrijk voor Vlaanderen omdat technologie vaak de meest duurzame, efficiënte en betaalbare oplossing is voor heel wat maatschappelijke uitdagingen. We zijn dus blij dat deze boodschap ook door het regeerakkoord wordt uitgedragen", zegt Demuynck.

  28. Groen: 'Staan voor vijf kille en hardvochtige jaren'

    “Dat het woord armoede niet is gevallen, zegt veel over de plannen van Jambon I” , aldus Groen-voorzitster Meyrem Almaci in een reactie. “Er is een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie. Deze regering kiest niet voor een warm Vlaanderen, maar voor een kil en hardvochtig Vlaanderen. Voor mensen die het al moeilijk hebben, komen er meer regels en minder kansen. Blijkbaar vindt deze regering het nodig om nog meer drempels op te werpen om Vlaming te mogen of kunnen zijn.”

    Op vlak van klimaat buist deze regering op de hele lijn. Vlaams fractieleider Björn Rzoska: “Sterke Jan wordt Jan Zonder Klimaatplan. Dit akkoord lijkt zelfs onder de afgesproken Europese lat te zakken. Europa kiest voor klimaatneutraal tegen 2050. Gaan we daar écht onder? Dat is veel minder dan de Scandinavische en Nederlandse ambities, waar naar verwezen wordt.”

    Meyrem Almaci.Beeld BELGA
  29. 300 bladzijden

    Het volledige regeerakkoord van 300 bladzijden is nog niet vrijgegeven. Dat gebeurt pas na een tweede lezing door de onderhandelaars, later vandaag. Pas daarna krijgen de leden het regeerakkoord te zien. De leden die het akkoord morgenavond moeten goedkeuren, hebben dus nog heel wat werk voor de boeg.

  30. Begroting ook na 2021 in evenwicht

    De Vlaamse begroting zal vanaf 2021 in evenwicht zijn, dus ook in de jaren daarna, zo benadrukt formateur Jambon. Enkel Oosterweel wordt uit de begrotingsdoelstellingen gehouden, zoals dat de afgelopen jaren ook al het geval was.

  31. 'Willen een investeringsregering zijn'

    De regering-Jambon "wil een investeringsregering zijn", zegt Gwendolyn Rutten. Zo zal er 550 miljoen euro geïnvesteerd worden in welzijn. "Als je de investeringen in sociale woningen meetelt, komt dat op 600 miljoen euro", vat Beke samen.

    Daarnaast investeert Vlaanderen 400 miljoen euro in lokale besturen, en komt er een compensatie voor kleine lokale besturen. Gemeenten die onder grootstedelijke druk staan, zoals bijvoorbeeld Vilvoorde, kunnen rekenen op extra financiering. "En het gemeentefonds wordt 3,5 procent hoger", aldus Beke.

  32. Samenwerking met Unia wordt stopgezet

    N-VA-voorzitter Bart De Wever bevestigt dat Vlaanderen de samenwerking met Unia stopt. "We stoppen de samenwerking met Unia. We willen zelf een gelijkekanseninstituut oprichten."

    Hij verwees daarbij ook naar de federale instelling voor de rechten van de mensen die in de maak is. Dat wordt een nationaal mensenrechtencentrum dat moet toezien op de naleving van álle mensenrechten, en waartoe ook de regio's op termijn zouden kunnen toetreden.

    Dat Vlaanderen zich terugtrekt, zal financiële gevolgen hebben voor Unia. De Vlaamse overheid staat in voor zowat 10 procent van de financiering van het centrum. Unia clashte de afgelopen jaren verschillende keren met N-VA-minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans.

    Beeld Photo News
  33. Lees hier het regeerakkoord van Jambon I

    Op de volledige tekst van het Vlaamse regeerakkoord is het nog wachten tot morgen, maar de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld deelden wel al een beknopte versie. U kunt de samenvatting van het akkoord hier lezen.

  34. De Wever: "Er is weinig geroepen, veel gelachen"

    N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukt dat er goed is samengewerkt tussen de drie partijen. "Er is weinig geroepen, veel gelachen."

    Voor hem zijn er vijf accenten belangrijk waaronder investeren en activeren, maar ook "inclusie". "De drempels tot de Vlaamse welvaartsstaat gaan omhoog, maar de bedoeling daarvan is dat wie aan boord komt, terechtkomt in een gemeenschap die er alles aan doet hem of haar te activeren en te verzorgen."

    De Wever maakt zich ook sterk dat het regeerakkoord "groen, maar realistisch" is.

    Beeld Photo News
  35. Geen woord over Unia

    Opvallend: zowel Jan Jambon, Gwendolyn Rutten als Wouter Beke hebben met geen woord gerept over Unia. 

    CD-V-voorzitter Beke legde de nadruk op de sociale maatregelen in het regeerakkoord. Ook een Vlaanderen "dichtbij de mensen" was een prioriteit voor CD&V, zegt hij. "Dat betekent investeren in mobiliteit, kinderopvang, sterke steden en gemeenten."

    Bart De Wever neemt nu het woord.

  36. Samenvatting regeerakkoord

    De nieuwe regering heeft voorlopig enkel de samenvatting van het regeerakkoord vrijgegeven. De volledige tekst volgt morgen.

  37. Rutten: Vlaanderen moet 'lean and mean' worden

    Gwendolyn Rutten heeft het woord overgenomen. De Open Vld-voorzitter reageert tevreden op het bereikte akkoord. Vlaanderen moet "lean and mean" worden, klinkt het. "We zijn bijzonder tevreden met de jobbonus", zegt ze. "We halen het vet van de overheidssoep en geven het geld terug aan de mensen. In de eerste plaats aan mensen met bescheiden loon."

    Rutten kondigt ook de "vriendenerfenis" aan. Voor een bepaald bedrag kan je aan een verlaagd tarief rechtstreeks laten erven aan eender wie. Aan welk tarief dat is, is niet bekend.

    Beeld Photo News
  38. Opkomstplicht verdwijnt

    Jambon I wil "met de stem van de kiezer meer rekening houden dan vandaag."

    Jambon bevestigt dat de lijststem bij lokale verkiezingen verdwijnt, net als de opkomstplicht. De grootste stemmentrekker van de grootste lijst krijgt automatisch het recht een coalitie te vormen. 

    De grootste partij krijgt 14 dagen initiatiefrecht om een coalitie te vormen. De stemmenkampioen van de grootste coalitiepartner wordt automatisch burgemeester.

  39. Begroting in evenwicht vanaf 2021

    De begroting moet tegen 2021 opnieuw in evenwicht zijn. In 2020 zal er door de verlaging van de registratierechten een tekort zijn, zegt de formateur.

    "We willen een echte investeringsregering zijn om Vlaanderen voor te bereiden op de snel veranderende wereld."

    Beeld BELGA
  40. 80 procent minder uitstoot tegen 2050

    Inzake het klimaat is Vlaanderen "ambitieus maar realistisch". Het streven is een vermindering van minstens 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Op kortere termijn moet tegen 2030 de capaciteit aan zonne- en windenergie verdubbelen.

    "We kunnen ons niet permitteren de open ruimte in Vlaanderen verder vol te bouwen", zegt Jambon. De betonstop maakt plaats voor de 'bouwshift'. Maar het eigendomsrecht blijft overeind: wie nadeel zou ondervinden, wordt gecompenseerd.

    Tegen 2030 moet er 10.000 extra hectare bos en 20.000 extra hectare natuur komen. "Vlaanderen zal dus groener worden." Ook het openbaar vervoer moet groener, uitgebreider en stipter worden. De fietsinvesteringen verdubbelen tot 300 miljoen euro, maar er worden ook miljarden geïnvesteerd in weginfrastructuur.

    Bij grote infrastructuurwerken moet het algemeen belang primeren. 

  41. Vlaamse canon

    Opnieuw over onderwijs: een school oprichten, wordt in de toekomst moeilijker. Bij twijfels over de veiligheid, radicalisering of buitenlandse inmenging volgen er controles.

    Een divers panel zal een Vlaamse canon samenstellen. "Die moet inspirerend werken naar onderwijs en inburgeringscursussen."

  42. Sociale woningen

    Zoals al eerder bekend veranderen de fiscale regels rond het kopen van een woning. De woonbonus, "die een pervers effect had", wordt uitgedoofd. De registratierechten dalen van 7 naar 6 procent: "het verwerven van een woning wordt goedkoper van het hebben van een woning".

    Het sociale woningbeleid verandert: wie eerst komt, krijgt voortaan voorrang. Voorwaarde is wel dat de aanvrager de jongste 10 jaar minstens 5 jaar in de gemeente heeft gewoond. Er komt ook een middelentoets voor de toewijzing van een sociale woning.

  43. Wachtlijsten terugdringen

    Jambon pleit ook voor een warm en sociaal Vlaanderen. Wie hulp nodig heeft, "zullen we nooit in de steek laten", garandeert Jambon. Budgetten moeten "veel meer naar mensen dan naar structuren gaan". Wachtlijsten wil de regering "terugdringen", al wordt hier geen concrete maatregel voor genoemd.

    Daarnaast wordt er geld uitgetrokken voor de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. In de rusthuizen moet er meer personeel per bed komen en de rusthuisprijzen worden afgeremd.

  44. Verplichte toelatingsproeven

    In het hoger onderwijs worden verplichte, niet bindende toelatingsproeven ingevoerd. Het gaat dus eerder om een oriëntatieproef.

    Ook de knip tussen bachelor en master wordt een feit.

  45. M-decreet geschrapt

    Het M-decreet, dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk wilde integreren in het gewoon onderwijs, wordt in zijn huidige vorm afgeschaft. Het wordt vervangen door een "echt begeleidingsdecreet", aldus Jambon. De bedoeling is zorg op maat te bieden en de zorgnood kind per kind te bekijken.

  46. Uitdagingen voor onderwijs

    Volgens Jambon zijn er 5 grote uitdagingen in het onderwijs: de kwaliteit; het lerarentekort en het statuut van de leraar; de juiste begeleiding geven aan kinderen; de capaciteit in het onderwijs; en de studieduur in het hoger onderwijs.

    Er komt meer geld voor kinderverzorgers in de kleuterklas. De regering zal evenveel geld stoppen in kleuteronderwijs als in lager onderwijs. Naar de overkoepelende onderwijsstructuren zullen minder onderwijsmiddelen gaan. Jambon: "Het geld moet terechtkomen in de klas." Er komen gestandaardiseerde proeven over alle netten heen.

    Er komt geen brede eerste graad in het secundair onderwijs.

    Beeld Photo News
  47. Erkende opleiding voor imams

    De Vlaamse regering wil een erkende opleiding invoeren voor imams, zodat er meer controle komt op moskees. "Dat biedt zekerheid dat wat in de moskees gebeurt, in ons waardenkader past", aldus Jambon.

  48. Nieuwe aanpak in inburgering

    "Het is ons niet ontgaan dat er op 26 mei iets gebeurd is. Een uiting van een gevoel van onbehagen in onze samenleving", zegt Jambon. "Die is divers, en die diversiteit stelt ons voor uitdagingen. Te veel mensen hebben het moeilijk om rond te komen, ook als ze aan het werk zijn. En het gevoel leeft dat de lasten en lusten niet altijd even evenredig verdeeld zijn."

    "Daarom komen er extra inspanningen voor wie toetreedt tot onze samenleving. Wie succesvol inburgert, krijgt daarna alle kansen: het toegangsticket wordt duurder, maar wie slaagt, wordt volwaardig lid van de samenleving."

    Jambon bevestigt dat asielzoekers geen rechten voor kindergeld opbouwen tijdens hun procedure. Voor toegang tot de Vlaamse sociale bescherming moeten nieuwkomers tien jaar op het grondgebied hebben verbleven, waarvan vijf jaar ononderbroken.

    Er komen in de inburgering twee trajecten: een cursus Nederlands en een cursus maatschappelijke vorming. De inburgeringscursus volgen kost 180 euro, het examen afleggen nog eens 180 euro. Het totale traject kost dus 360 euro.

    Beeld BELGA

    Twitter bericht wordt geladen...

  49. Nieuwe jobbonus

    De nieuwe Vlaamse regering wil alles op alles zetten om de tewerkstellingsgraad op te trekken en 120.000 Vlamingen extra aan de slag krijgen. Dat zegt Jan Jambon. "We willen aansluiten bij de top van Europa."

    Een van de maatregelen die daartoe moeten bijdragen, is het invoeren van een nieuwe jobbonus. "Die moet helpen om het verschil tussen werken en niet werken groter maken. We trekken hiervoor 350 miljoen euro per jaar uit. Wie minder dan 1.700 euro bruto verdient, krijgt er op jaarbasis minstens 600 euro bij."

  50. Om 12 uur persconferentie

    Zo dadelijk geven formateur Jan Jambon en de andere onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld een persconferentie waarop ze het regeerakkoord zullen voorstellen. U kunt de voorstelling live volgen via de videostream hierboven.


    Bart De Wever bij aankomst voor de persconferentie.Beeld Photo News