Het akkoord is met 300 bladzijden lijvig te noemen.

Ivan De Vadder over het akkoord dat 300 pagina's telt: "Zit er voldoende evenwicht in en voor elk wat wils?"

VRT-journalist Ivan De Vadder werpt zijn licht op de nieuwe Vlaamse regering, zijnde (Jan) Jambon I. Het kakelverse regeerakkoord is met 300 bladzijden een vrij lijvig akkoord te noemen. Wat staat erin? En niet te vergeten: Zit er voldoende evenwicht in én voor ieder wat wils? De Vadder overloopt. 

Na een marathonvergadering van 22 uur kwam formateur Jan Jambon (N-VA) rond 7.20 uur vanochtend naar buiten met de mededeling dat de onderhandelaars een akkoord hebben bereikt voor een nieuwe Vlaamse regering. "Voor u staat een moe, maar tevreden man", klonk het. Om 12 uur volgt alvast een persconferentie met meer informatie. Jambon en de andere onderhandelaars van de N-VA, CD&V en Open VLD proberen nu snel een beetje slaap in te halen en zich op te frissen na een nachtje doorwerken.  

Videospeler inladen...

Een jobbonus, de sjerp en het M-decreet

Wat weten we nu over dat lijvige akkkoord? "Laat ons dat proberen samen te vatten", steekt Ivan De Vadder van wal in het Radio 1-programma "De ochtend".  "Er is geluisterd naar het "signaal van de kiezer", maar het is altijd moeilijk om weten wat de kiezer exact wil. CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt van een "nabij en sociaal Vlaanderen met rechten en plichten". Dan gaat het over het strengere beleid voor nieuwkomers, de toegang tot bijvoorbeeld de Vlaamse sociale zekerheid, het betalen voor inburgering. CD&V-topvrouw Hilde Crevits wil het niet "verstrengen" noemen, maar liever "activeren"." 

"Tweede punt is een poging om meer mensen aan het werk te krijgen. Daar kan je alleen maar baat bij hebben, want meer mensen aan het werk betekent meer belastinginkomsten (en minder uitgaven). Hoe dat gebeurt, weten we niet precies. We hebben horen praten over een jobbonus die ervoor zou moeten zorgen dat lageropgeleiden of mensen die weinig verdienen, aan de bak komen. Maar je mag wel niét vergeten: veel hefbomen om mensen aan het werk te krijgen, zitten op het federale niveau."

De Vadder kaart de begroting als derde punt aan. "We weten dat de onderhandelaars het rigoureus behalen van het begrotingsevenwicht hebben laten varen. De vraag is natuurlijk hoelang, tot op het einde van de legislatuur? En daar is toch wat kritiek op gekomen van de liberalen. Je weet dat er wel wat uitgaven zijn. De wachtlijsten in de zorg moeten weggewerkt worden, erfenis- en registratierechten gaan naar omlaag. Daar moet je geld voor hebben, en er zitten ook investeringen op onderwijs." 

Onder de categorie symbolische punten is er nog een hele waslijst. "Open VLD vraagt sinds 2009 het opheffen van de opkomstplicht, schrappen van de lijststem, rechtstreekse verkiezingen van de burgemeester, ... . Ik heb de indruk dat dit in het regeerakkoord staat", vertelt De Vadder. CD&V heeft zich verzet tegen fusiegemeenten en is tegen het afschaffen van de provincies. Bij de N-VA vind je die Vlaamse canon en de kleuren van de burgemeesterssjerp (van de nationale driekleur naar de Vlaamse kleuren, red.) die voor een aantal mensen blijkbaar belangrijk is."

Tijd nodig om details te verwerken

Vanmorgen lekte ook uit dat het M-decreet in het onderwijs wordt vervangen door een begeleidingsdecreet. Of heeft het kind gewoon een nieuwe naam gekregen? "Ook dat moeten we even afwachten, maar zo lijkt het wel. Het principe op zich blijft behouden: extra zorg voor kinderen die het moeilijker hebben. Maar in welke mate blijft het huidige systeem behouden", wikt en weegt De Vadder. 

"Dát zijn details die we wellicht pas de volgende dagen te weten komen. Als het akkoord inderdaad 300 pagina's dik is, dan heb je wel wat tijd nodig om dit te verwerken. Bij het Waalse regeerakkoord doken pas na 2 à 3 dagen details op, details waar je op het eerste moment over kijkt." 

De onderhandelaars hebben héél goed onthouden dat mensen zinloos gekibbel beu zijn

De Vadder vraagt zich ook af of het een evenwichtig akkoord is geworden, of er voor ieder wat wils is? "Kan je met dit regeerakkoord ervoor zorgen dat je geen geruzie of gekibbel krijgt de komende maanden? De onderhandelaars hebben héél goed onthouden - was een van de analyses van de verkiezingen - dat mensen dat zinloze gekibbel, over onnozele details, beu zijn."

Meest gelezen