Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Klokkenluider beschuldigt Didier Reynders van doodsbedreigingen

MR-vicepremier Didier Reynders.Beeld EPA

Nicolas Ullens, de voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid die klacht indiende tegen MR-vicepremier Didier Reynders en diens rechterhand Jean-Claude Fontinoy, heeft vanochtend bij het federaal parket klacht ingediend voor doodsbedreigingen en belaging. 

en

Het federaal parket zal die klacht overmaken aan het Brusselse parket-generaal. “Aangezien het om een minister gaat, is het parket-generaal bevoegd”, zegt woordvoerder Eric Van Duyse.

Eerder had Ullens bij de politie klacht ingediend tegen Reynders en Fontinoy omdat die smeergeld zouden opgestreken hebben bij een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen. Hij verwees onder meer naar de verhuis van de federale politie naar het Rijksadministratief Centrum in Brussel, Kazachgate en een zaak rond Libische fondsen. Het parket startte daarop een vooronderzoek, maar vrijdag meldde het parket dat het vooronderzoek zonder gevolg geklasseerd was, “bij gebrek aan enig misdrijf”.

Vanochtend diende Ullens dan klacht in bij het federaal parket voor doodsbedreigingen en belaging. De klacht was opnieuw gericht tegen Didier Reynders en Jean-Claude Fontinoy, maar ook tegen Hugues Brulin, stafdirecteur bij de Staatsveiligheid, Frank Jaumin, hoofd van de dienst contraspionage, en Frank Franceus, chef enquêtedienst van het Comité I.

Volgens Ullens werd hij in zijn onderzoeken bij de Staatsveiligheid tegengewerkt door Brulin en Jaumin en zou hij door Franceus geïntimideerd zijn toen hij naar het Comité-I stapte om een en ander aan te klagen.